Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Punac poreznika

S burze prima 1400, na OPG-u zaradi 100.000 kuna te 6000 € na apartmanu

Supruga poreznika Milana Pernara, Tajana Pernar (lijevo)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
06.03.2018.
u 11:22

Tvrde da su za poslovni prostor od prijatelja posudili 75.000 eura, ali su iste godine dali kćeri 120.000 eura da si izgradi kuću

Kako bi objasnili koliko zarađuju, na osječku klupu za svjedoke sjela je u utorak obitelj Tajane Pernar, bivše supruge Milana Pernara, poreznika kojemu se s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem te Damirom Vrbanovićem sudi za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Pokušava se tako, između ostaloga, razjasniti i milijunska razlika u primanjima i rashodima Milana Pernara, inače optuženoga za primanje mita od Zorana Mamića. Obrana tvrdi kako je obitelj novčano pomagala kćeri i tadašnjem joj suprugu. Tužitelji su, pak, stava kako je Tajana Pernar dostavila lažnu dokumentaciju o iznajmljivanju dvaju obiteljskih apartmana tvrtki Lenox Commerce od 1997. do 2005., kao i popis poljskih turista koji u to doba nisu ni prešli granicu Hrvatske, zbog čega je proteklog tjedna otvoreno istraživanje i protiv nje i oca joj Marka Atlagića.

– Liječnica sam obiteljske medicine, 450.000 kuna godišnji mi je dohodak. Iznajmljujem i poslovni prostor u Zagrebu za 16.000 kuna mjesečno. Suprug Marko i ja živimo u kući u Vodicama, ispod našeg stana su apartmani, a dvoje djece mi je u Zagrebu. Suprug je na burzi rada, ima primanja s burze, a počeo se i intenzivnije baviti poljoprivredom, od maslinarstva i vinogradarstva nam je prihod oko 100.000 kuna godišnje. Od apartmana nam je prihod 6000 eura godišnje – navela je Mirjana Atlagić.

Imaju 400 maslina i vinograd s 2400 čokota, prodavali su ulje, vino i rakiju svojim turistima i prijateljima. Primali su, dodala je, i 6000 kuna godišnjih poticaja za OPG, koji se vodio na ime suprugova oca dok je bio živ.

Supruga poreznika Milana Pernara, Tajana Pernar (lijevo)
1/16

– Gosti su nam u apartmane od 1997. do 2005. dolazili preko agencije Lenox. Svidjelo im se kod nas pa su se poslije sami javljali i tako smo prekinuli rad s tom agencijom. Agencija nam je, pak, isplaćivala fiksnu cijenu za apartmane za cijelu sezonu, neovisno o tome jesu li popunjeni ili nisu – nastavila je.

Tužitelji, podsjetimo, sumnjaju kako su ugovori s Lenox agencijom krivotvoreni, i to jesenas. Na njima je, navode, IBAN i OIB, koji u doba navodnog najma nisu ni bili u upotrebi.

– Nije mi ugodno o tome govoriti, bila sam među 365 optuženih liječnika u aferi Farmal 2013., pa mi je odvjetnica sugerirala da pribavim sve papire vezane za imovinu. Tada smo uočili da nam nedostaju ugovori s Lenoxom, a oni su nam bili jako važni za prikaz primanja u obitelji. Ne znam kako se zagubilo. Muž je rekao, što se sekiraš, otići ću do čovjeka neka nam da duplikate. I čovjek mu je to napisao, kopije tih ugovora – ispričala je svjedokinja.

Osvrnula se i na popise gostiju.

– Popise gostiju nam je sastavljao sin, a suprug ih je prijavljivao u turističku zajednicu. Je li svaki gost prošao evidenciju, je li ga evidentirao MUP na ulasku u Hrvatsku, ja ne znam čiji je to propust. Iz Porezne uprave nestali su moji prihodi za 1998., 1999., 2000., kao da sam nestala s planeta, čiji je to propust? Hoću vam reći da se propusti događaju – izjavila je.

Poslovni prostor u Branimirovoj u Zagrebu kupili su 2013. za 107.000 eura, a u njima su firme njihove djece.

Suprug joj je radio u TLM-u, a nakon odlaska, dobio je oko 100.000 kuna otpremnine. Na upit istražitelja na što je Marko Atlagić potrošio taj novac, odgovorila je kako su "uvijek pomagali djeci, za život".

– Uvijek ću davati svojoj djeci, za njih živim i radim – poručila je.

Darovala je tako, ustvrdila je, i oko 120.000 eura od svoje ušteđevine Milanu i Tajani Pernar za gradnju kuće u Zagrebu 2013.

Tužitelji su joj predočili i iznos na njezina dva devizna računa, na kojima je 105.000 te 120.000 eura. Objasnila je kako je to njezina i suprugova ušteđevina.

Navela je i kako su 20 godina vozili Stojadina, a potom su kupili Škodu Octaviju.

Komentara 45

PR
propalismoFranjoskroz
13:19 06.03.2018.

zašto mladi liječnici odlaze u Irsku,Njemačku itd ako je dohodak obiteljske liječnice 37000 kuna mjesečno???

MA
maxxxx
12:50 06.03.2018.

Oni pomažu djeci koliko mogu, a djeca od njih uzela u najam poslovni prostor za 16.000 kn mjesečno?!

JO
jomarkic
12:24 06.03.2018.

Optužbe u ovom slučaju zastupa neovlašetni tužitelj Sven Mišković , taj državni odvjetnik u tom procesu nema zakonom predviđena potrebna svojstva da bude ovlašteni tužitelj, da stekne svojstvo zamjenika ravnatelj uskok-a i da u tom svojstvu smije potpisivati optužnicu. Zakoni i ustav su jasni, tko pročita član 8 i član 11 zakona o uskok-u, tko pročita članak 125 i članak 186 zakona o državnom odvjetnuštvu, sve je jasno, nešto što nije zakonito, nije ni provedivo, to znaju svi pravnici. DORH je u velikim problemima, ovo suđenje je cirkus i nakarada, prodavanje magle, zašto mediji na to pristaju, sve će završiti debaklom. Toliko je nebuloza i konstrukcija u slučaju Mamić i ostali da to nije normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije