Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mamićima

Pernarova obrana pokušava objasniti milijunsku razliku primanja i rashoda

U Osijeku se nastavlja suđenje braći Mamić
Foto: Davor Javorović / Pixsell
27.02.2018.
u 11:22

Financijski vještak utvrdio je nesrazmjer Pernarovih primanja i rashoda u iznosu od 1,3 milijuna kuna, ako se uračuna i prihod od prodaje spomenute kuće

Da su mu kuću na zagrebačkoj Trnovčici, kako tvrdi, gradili poznanici i majstori "ispod cijene", nastavio je na osječkom sudu u utorak dokazivati poreznik Milan Pernar, koji je s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem te Damirom Vrbanovićem optužen za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Podsjetimo, financijski vještak utvrdio je nesrazmjer Pernarovih primanja i rashoda u iznosu od 1,3 milijuna kuna, ako se uračuna i prihod od prodaje spomenute kuće. Ukoliko se ne računa prodaja kuće, manjak izvora prihoda iznosi 2,1 milijun kuna. Pernar, kojega se tereti za primanje mita od Zorana Mamića, pokušava na sudu, naime, objasniti tu razliku.

- Radio sam instalacije struje i vode na kući Milana Pernara. Oko 23.000 kuna je bila prvobitna pogodba, a klimu nismo nikad niti naplatili, našom krivnjom: postavljena je, ali nismo napravili konačni obračun. Imao sam firmu, radili smo na kući radnici i ja. Novac koji sam dobio uplaćivao sam na račun i plaćao na to PDV. Pernar nije htio plaćati PDV, tako da sam radio praktički na svoju štetu. No, moja računica je bila da zadržim radnike jer u to vrijeme nije bilo posla pa je bilo bolje raditi bilo što, nego ništa – izjavio je svjedok Anđelko Novak.

- Jeste li naplaćivali PDV za ostale radove koje ste radili u to vrijeme? - upitao je tužitelj Tonči Petković.

- Jesam – odgovorio je svjedok.

- Jeste li poznavali Milana Pernara od ranije? - nastavio je tužitelj.

- Nisam - kazao je Novak.

Tužitelji su taj iskaz ocijenili nevjerodostojnim. Tvrtka Hajrudina Omerovića bila je zadužena za, kako je ustvrdio vlasnik, za izgradnju konstrukcije te unutarnju žbuku i glazuru. - Za konstrukciju mi je uplaćeno 102.000 kuna na račun. Za žbukanje oko 600 kvadrata zidova te za oko 200 kvadrata glazure plaćeno mi je 28.000 kuna na ruke u par navrata, a ja sam taj novac kasnije uplaćivao na račun. Vrijednost mojih radova je bila ispod uobičajene cijene ostalih izvođača. Realne su cijene bile 40, 45 kuna za kvadrat, a ja sam naplaćivao oko 30. Tada sam bio u teškoj situaciji s firmom pa sam morao prihvatiti i nižu cijenu, da bih spasio firmu – izjavio je Omerović. Obojica su svjedoka izjavila kako je Pernar sam nabavljao građevinski materijal, a oni su naplaćivali samo "ruke".

Rasprava se nastavlja predlaganjem novih dokaza... Uskoro opširnije.

 

Komentara 7

ZA
zarac
11:25 27.02.2018.

U radiše svega biše, a u štediše još i više....

Avatar siva_sova
siva_sova
17:29 27.02.2018.

valjda je kao sanader prodavao svoje slike i pjesme i tako zaradio 50 miljuna...

MA
..Marsijanac
15:11 27.02.2018.

"Tužitelji su taj iskaz ocijenili nevjerodostojnim."- pravo onako udbaski. Svatko tko ima veze sa gradjevinarstom zna da se to cesto dogadja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije