Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO NEVRIJEME VEĆ U SRIJEDU

Meteorolog DHMZ-a o tome što nas čeka u kolovozu: Imamo jak signal...

Grmljavina praćena kišom zahvatila područje Rijeke
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
30.07.2023.
u 21:36

Imamo jak signal da bi u prvoj polovici mjeseca temperatura zraka mogla biti čak malo niža od prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, ali isto tako oborina će biti nejednoliko raspoređena, kazao je prognostičar Dragoslav Dragojlović

Nevrijeme je u nedjelju zahvatilo dio Hrvatske. Prognostičar Dragoslav Dragojlović kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a da se radilo o jednom velikom oblačnom sustavu koji je sa sjevera Italije i preko Slovenije najprije došao na sjeverni Jadran, zapadne krajeve unutrašnjosti. Onda se tijekom dana premještao prema istoku, te je potom napustio naše krajeve. Ponegdje je, kaže Dragojlović, bilo jače izraženih grmljavinskih pljuskova, a na širem riječkom području bilo je i olujnog nevremena. Govoreći o mogućem novom nevremenu u razdoblju od tjedan ili dva, kazao je da nam jedno nevrijeme dolazi već u srijedu, a i da bi potkraj tjedna moglo biti izraženijih pljuskova i grmljavine.

VEZANI ČLANCI:

U srpnju je bilo zaista različitog vremena, kaže, te stiče da će se analize još raditi, ali se može reći da je bio iznadprosječno topao. 

"U unutrašnjosti smo imali dva toplinska vala. Na Jadranu je čak toplinski val trajao tri tjedna, s temperaturom zraka iznad 35°C. Noći su bile tople. Temperatura se nije spuštala ispod 20°C-25°C. Isto tako, često je bilo olujnih nevremena. Bilo  ih je puno, a spomenut ću samo neke -  prvo jače je bilo 12. srpnja kada je na sjeverozapadnom područjeu pala tuča, jaka kiša, a bio je i olujni vjetar. Onda smo 19. srpnja na zagrebačkom području imali jako nevrijeme, gdje je stradalo mnogo stabala i objekata. Potom je 21. srpnja bilo jako olujno nevrijeme na sjevernom Jadranu, a u Istri je stradalo dosta kampova. Zadnje je bilo u noći od 24. na 25. kada je na zagrebačkom području bilo tuče", objasnio je Dragojlović.

VEZANI ČLANCI:

Što nas očekuje u kolovozu?

"Imamo jak signal da bi u prvoj polovici mjeseca temperatura zraka mogla biti čak malo niža od prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, ali isto tako oborina će biti nejednoliko raspoređena. Tako da će mjestimično biti u obliku lokalnih pljuskova i grmljavine, pa postoji jak signal da će mjestimično biti čak oborina i više od prosjeka za doba godine. Druga polovina kolovoza čini se da bi bila oko prosječnih vrijednosti, znači i po temperaturi zraka i po oborini. Ne smijemo isključiti opet moguća lokalna nevremena", naglasio je.

GALERIJA Nezapamćeno nevrijeme poharalo Hrvatsku

Grmljavina praćena kišom zahvatila područje Rijeke
1/39

Prema prognozi DHMZ-a ponedjeljak će biti pretežno sunčano, u unutrašnjosti povremeno više oblaka, ujutro mjestimice i magla. Još u noći i ujutro lokalno na kopnu malo kiše, a popodne izolirani kratkotrajni pljusak, uglavnom u gorju. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni.

VIDEO Tornado u blizini hrvatske granice: Slovenci snimili manji vrtlog, jak vjetar savijao stabla

Na Jadranu u noći i ujutro umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, a popodne sjeverozapadni, u Dalmaciji i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 14 do 18, na Jadranu od 20 do 24 °C. Najviša dnevna od 25 do 29, na moru između 29 i 33 °C.

Komentara 5

MA
malena1983
06:15 31.07.2023.

On o Zg nevremenu, a Slavonija koja je unistena, 5 dana nisu imali struje, bacali meso iz zanrzivaca, nista?? Pa da, samo je Zg Hrvatska.

Avatar KalebJosua
KalebJosua
09:18 31.07.2023.

Uskoro će i Oluja. To je sigurno za 6 dana. Ostalo su nepotrebna nagađanja!

Avatar mrIvan
mrIvan
09:03 31.07.2023.

Spomenut ću samo neke - a ti sigurno patiš od nekih kompleksa u odnosu na Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije