Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽNICA U FINSKOJ

Mesić: Ni u kakvim pregovorima u vezi s Patrijom nisam sudjelovao

stjepan mesić
Davor Puklavec/PIXSELL
28.06.2013.
u 18:32

Bivšeg direktora i dvojicu zaposlenika Patrije sumnjiči se da su podmićivali posrednike koji su trebali utjecati na tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića

Tri bivša dužnosnika Patrije bit će optužena u Finskoj zbog potplaćivanja vladinih dužnosnika u Hrvatskoj 2007. godine, najavio je finski ured glavnog tužitelja. 

Iz ureda glavnog tužitelja rekli su kako se glavni izvršni direktor i još dva zaposlenika finske tvrtke sumnjiče da su sudjelovali u obećavanju ili davanju mita preko posrednika koji su trebali utjecati na predsjednika Republike Hrvatske, a tada je to bio Stjepan Mesić, i generalnog direktora neimenovane hrvatske državne tvrtke. Trojac iz Patrije također se sumnjiči da je obećao i dijelom isplatio mito u iznosu od 5 posto prodajne vrijednosti oklopnih vozila, koja je iznosila više od 50 milijuna eura.

Patria je, tvrde u uredu glavnog tužitelja, poslije isplatila još 1,5 milijuna eura mita austrijskom posredniku. Zajednička istraga finskih, austrijskih i hrvatskih vlasti još je u tijeku u Austriji i Hrvatskoj, dok je u Finskoj rezultirala kaznenim optužbama.

Osumnjičenici su negirali sve optužbe.

Stjepan Mesić tvrdi da nije umiješan u poslove s Patrijom.

– Ja ni u kakvim pregovorima u vezi s Patrijom nisam sudjelovao. Primio sam delegaciju našeg Ministarstva obrane i tvornice Đuro Đaković, a bio je netko i iz Patrije. Dakle, s tim ljudima inače nisam razgovarao, osim s članovima te delegacije, kada su objasnili što nude Hrvatskoj – rekao je Stjepan Mesić u razgovoru za Hrvatski radio.

Podsjetimo, slovenski je sud ovaj mjesec osudio bivšeg premijera Janeza Janšu na dvije godine zatvora zbog primanja mita od Patrije. Istraga o podmićivanju, osim u Hrvatskoj, vodi se i u Austriji.

>> Janša u zatvor na dvije godine: Finci dokazali i umiješanost Hrvata

>> Finci u policijskom izvješću o Patriji spominju sedam Hrvata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije