Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupnja oklopnjaka

Finci u policijskom izvješću o Patriji spominju sedam Hrvata

'20.11.2012., Djakovo - Holding Djuro Djakovic d.d., Kongsberg Protech Systems i Patria Land Systems Oy danas su na vojnom poligonu Gasinci odrzali demonstraciju bojevog gadjanja hrvatske verzije bojn
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
13.06.2013.
u 18:51

Sumnjivi su posrednici, isti ljudi kao i u Sloveniji, Walter Wolf i Wolfgang Riedl, a izvješće finskih policajaca za manje od mjesec dana stiže u Zagreb

U finskom policijskom izvješću o navodnim malverzacijama i mitu pri kupnji oklopnih vozila tvrtke Patria u Hrvatskoj stoji sedam imena (abecednim redom): Vlatko Cvrtila, Franjo Gregurić, Bartol Jerković, Stjepan Mesić, Radomir Panjević, Berislav Rončević te Vladimir Zagorec.

Misteriozni "J"

Doznaje to Večernji iz izvora bliskih istrazi. Izvješće će za manje od mjesec dana stići u Zagreb. Kao osumnjičenici u hrvatskom dijelu istrage međunarodnog lanca korupcije navedeni su isti posrednici kao i u Sloveniji – Walter Wof i Wolfgang Riedl. Treba istaknuti da popis automatski ne znači da su svi redom na njemu u statusu osumnjičenika. Finci su nam otkrili da su svoje početne pretpostavke – da je bilo mita – dokazali te su, tragom toga, već optužili četiri bivša zaposlenika Patrije zbog navodnog davanja mita u Hrvatskoj. Hrvatska strana će na osnovi izvješća finskih kolega dalje nastaviti posao.

Neka od imena već su se spominjala u javnosti, poput Mesića i Gregurića, za koje je bivši Patrijin posrednik Wolfgang Riedl tvrdio da se s njima susreo i osigurao njihovu potporu finskoj Patriji. Gregurić je tada demantirao vlastitu upletenost u aferu, a Mesić se ogradio kako nikada nije bio operativno uključen u nabavu oklopnjaka niti je mogao na bilo koga utjecati. Naglasio je kako zna tko mu podmeće, ali da zbog stabilnosti u državi neće otkriti o kome je riječ. Istina je da Mesić formalno nije bio izravno uključen u natječaj, ali je imenovao svog tadašnjeg savjetnika za obranu Vlatka Cvrtilu u povjerenstvo za nabavu oklopnih vozila te je preko njega imao sve informacije o tijeku natječaja.

Cvrtila je također već prije odbacio tvrdnje o netransparentnosti natječaja i rekao da Mesić nije mogao utjecati na ishod natječaja te da se nije miješao u proceduru. Naglasio je kako je natječaj otpočetka bio transparentan te da su oba ponuđača, finska Patrija i austrijski Steyr, imali jednak tretman.

Bartol Jerković, direktor tvrtke Đuro Đaković-Specijalna vozila, otpočetka je bio uključen u posao s oklopnjacima. U medijima ga se čak i spominjalo kao misterioznog "J" za kojega je Riedl tvrdio da mu je davao informacije u korist Patrije. Ime Berislava Rončevića spominje se zato što je on kao ministar obrane potpisao ugovor, a optužuje li ga koji svjedok za nešto, ostaje da se vidi.

Sastanak u Beču

Radomir (Ratko) Panjević bio je Patrijin glavni tehnički savjetnik na poslu s oklopnjacima u Hrvatskoj, a s Vladimirom Zagorcem Riedl se navodno sastao u Beču u listopadu 2005., a na tom je sastanku navodno bio i predstavnik tvrtke koja je zastupala Patriju u Poljskoj.

>>Janša u zatvor na dvije godine: Finci dokazali i umiješanost Hrvata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije