Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO AKCIJE U EU

Menadžer uhićen zbog prevare od 26 milijuna kuna, građevinari varali na obnovi škole

Pope Francis in hospital for previously scheduled check-up
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
06.06.2023.
u 07:44

Osim u Francuskoj, istrage se provode još u Češkoj, Njemačkoj i Rumunjskoj, a francusku je pokrenula Uprava za carinske istrage

Menadžer, koji predstavlja grupu kineskih kompanija koje uvoze električne bicikle, uhićen je prošli tjedan u Parizu, priopćio je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Sumnjiči ga se za poreznu prevaru i pranje novca, a šteta za proračun EU procjenjuje se na 26 milijuna eura. Doveden je pred istražnog suca na sudu u Parizu, gdje je ispitan, nakon čega mu je određen istražni zatvor.

Istraga je počela kada se posumnjalo da se lažira uvoz e-bicikla u EU i to tako da se prikriva da im je zemlja porijekla Kina. Osim toga sumnja se da su se u deklaracijama robe lažno prikazivalo da se uvoze rezervni dijelovi, a ne cijeli e-bicikli. EPPO sumnja da se to činilo kako bi se izbjeglo plaćanje poreza te kako bi se zaobišle trgovinske mjere koje je EU, kako navodi EPPO, primjenjivao u odnosu na kineske proizvode u 2018.

Osim u Francuskoj, istrage se provode još u Češkoj, Njemačkoj i Rumunjskoj, a francusku je pokrenula Uprava za carinske istrage.

POVEZANI ČLANCI:

Osim u Francuskoj, EPPO je imao pune ruke posla i u Italiji. Tamo su u kućni pritvor, po njihovim nalogu smještena trojica građevinara koji se sumnjiče da varali na obnovama javnih škola u Palermu. Istraga je provedena između studenog 2021. i lipnja 2022., a  talijanski ured EPPO-a zainteresirao se za projekt obnove javne škole u Palermu koji je financiran iz strukturnih fondova Europske unije 2014.-2020. Trojica građevinskih izvođača sumnjiče se  da su se međusobno dogovorili kako bi izvukli novac iz tog projekta.  EPPO ih sumnjiči za nezakonita podugovaranja poslova te fiktivne naplate, a dio obnove škole napravljen je samo na - papiru.

 Nadalje, utvrđeno je da su neke od radova koji  su izvedeni  izvodili nekvalificirani radnici, što je navodi EPPO, moglo utjecati na sigurnost učenika i osoblja škole. Konkretno, protupožarna vrata bila su postavljena na nesukladne okvire i s neučinkovitim mehanizmima za otpuštanje. Iz prikupljenih dokaza proizlazi i da je  obnova poda školskih toaleta, iako fakturirana u cijelosti, zapravo izvedena samo na papiru.

Nakon što su pretražene kuće i tvrtke osumnjičenika, zamrznuta im je imovina  vrijedna 140.000 eura. 

VIDEO Vozač gradskog prijevoza se izgubio, putnici mu objašnjavali rutu na engleskom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije