Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

Melanija, rođena s cerebralnom paralizom, u potrazi za poslom

Melanija
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
08.06.2014.
u 08:09

- Voljela bih raditi u struci i na računalu izrađivati kalendare i vizitke, kao i sve ostali što grafički tehničari rade - kaže Melanija Krčmar (32) iz Male Subotice

- Rođena sam s cerebralnom paralizom i posljedičnom tetraparezom spastikom. Ostale su mi poteškoće s hodom i ravnotežom. Borim se, ali bilo bi mi puno lakše da imam posao - kaže Melanija Krčmar (32) iz Male Subotice.

Sjedi u kolicima u prostorijama Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize, te ostalih tjelesnih invalida Čakovec, koje okuplja čak 560 članova. Među njima je i Melanija, koja otvoreno govori o problemima s kojima se osobe s invaliditetom susreću svakog dana. Osnovnu školu završila je u Maloj Subotici, a potom je nastavila školovanje u Dubravi.

- Tamo sam naučila kako 90 posto samostalno funkcionirati. Upoznala sam se s karakterima ljudi i kako se postaviti u određenim situacijama. Ispočetka je teško, pogotovo kad sam se u 15. godini prvi put odvojila od svojih. No, s vremenom postane super! - napominje Melanija, koja je završila školovanje za grafičkog tehničara pripreme. Na žalost, posao nikad nije uspjela pronaći.

- Kad se osoba s invaliditetom i zaposli, to je na kratko, određeno vrijeme, a kad istekle ugovor, ponovno mora u sustav, i sve ispočetka. Voljela bih raditi u struci i na računalu izrađivati kalendare i vizitke, kao i sve ostali što grafički tehničari rade - dodaje. U Društvo distrofičara dolazi tri do četiri puta tjedno. Tri godine je trajao projekt "Ponudimo više", a nedavni počeo je novi, nazvan "Ponudimo još više".

- Kad se vratim doma, imam  fizikalne vježbe - kaže. Živi s roditeljima i bratom. Od države dobiva 1250 kuna invalidnine, kao i većina osoba s invaliditetom. Dobiva i mirovinu po pokojnom ocu. Voli čitati knjige, koje ju, kao i slušanje glazbe, opuštaju. - S obzirom da u posljednje vrijeme država sve reže, dobro je što su ostavili mogućnost da jedanput godišnje odem na rehabilitaciju u toplice na tri tjedna - napominje.

U Društvo navraća i Dražen Mađarić (33) iz Merhatovca. On je završio osnovnu školu, no nije nastavio školovanje. I on voli slušati glazbu. Uživa na izletima, a kao poseban doživljaj navodi koncert irskih plesača "Lord od the dance" u Varaždinu. Prati sport. - Jedva čekam da počne Svjetsko nogometno prvenstvo! - priznaje. I on od rođenja ima cerebralnu paralizu, tetraparezu i spastiku. - Reanimirali su me jer sam ostao bez kisika. Borim se, što je tu je... - kaže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije