Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODA I VJERA Hrvatski nogometaši i izbornik Slaven Bilić pojavili su se na Euru s novim modnim detaljem na rukama

Međugorska narukvica hit među vatrenima

narukvica-txt.jpg
import
09.06.2008.
u 17:35

Na bečkom Ernst Happelu nismo ih vidjeli na njihovim rukama jer na utakmici ne smiju nositi nikakve ukrasne detalje. No odmah nakon susreta s Austrijom, drvene narukvice kupljene u Međugorju ponovno su se našle na rukama hrvatskih nogometaša – Mladena Petrića, Ognjena Vukojevića, Ivana Rakitića, Luke Modrića, Igora Budana, Ivana Klasnića, Stipe Pletikose, braće Kovač... I izbornika Slavena Bilića. Jer nakon onako loše izvedbe i s(p)retne pobjede, igrači su doista i mogli biti uvjereni da im je pomogla vjera.

Drvene narukvice s 12 malih drvenih pločica, na kojima su sličice Gospe, Isusa, anđela i svetaca, postale su pravi hit i zaštitni znak vatrenih. Neki od njih toliko su oduševljeni njihovim dizajnom i toliko vjeruju u njihovu pomoć da se nisu zadovoljili samo jednom – Vukojević i Petrić na rukama nose po dvije međugorske narukvice.

Narukvica četiri kune
Još u kvalifikacijskim utakmicama ovaj se neobičan detalj mogao primijetiti na rukama hrvatskog izbornika. Bilić, koji se smatra nacionalno neopterećenim i prilično liberalnim, uopće ne krije da se uzda u Gospinu pomoć. Iako od toga nikad nije htio praviti spektakl ni govoriti, narukvicu kupljenu i blagoslovljenu u Međugorju već mjesecima ističe.

I neki drugi članovi stručnog stožera pratili su Bilića, nosili su ih Aljoša Asanović i Nikola Jurčević. Nakon što su igrači vidjeli narukvicu na rukama svoga karizmatičnoga vođe, mnogi su se odlučili kopirati izbornika i staviti taj vjersko-modni detalj na ruke.

Osim što je trenutačno najprodavaniji i zahvaljujući vatrenima najpopularniji međugorski suvenir, ujedno je i najjeftiniji – stoji samo jednu marku, odnosno oko četiri kune. Postoje i nešto skuplje izvedbe od 3, 4 ili 5 maraka, no najjeftinija je ujedno najtraženija. Tajna je njezina uspjeha, kažu prodavači, ipak u nečem drugom – lagana je, ugodna za nošenje i lijepo dizajnirana.


Foto: Antonio Bronić

Vatreni su i na druge načine dosad pokazivali privrženost Gospi Međugorskoj. Vratar Stipe Pletikosa ispod dresa uvijek nosi majicu s Gospinim likom, a to čini otkad je prije nekoliko godina zapao u sportsku i psihičku krizu.

– Tada sam osjetio poriv da se okrenem Bogu. Poslušao sam taj glas i zajedno sa svojom Angelom otišao u Međugorje. Kupio sam vratarski dres i u crkvi mi ga je fratar blagoslovio. Vratio sam se u Split i na sljedećoj utakmici, u važnim kvalifikacijama za Ligu prvaka, pobijedili smo Ferencvaros nakon jedanaesteraca. Obranio sam dva penala i pridonio velikoj pobjedi – kazao je Pletikosa o svom izlasku iz krize i povratku vjeri.

Krunica za Eduarda
U Međugorju imaju poseban odnos prema sportašima, pa se za njih skupno moli ako su ozlijeđeni. Stotine ljudi, predvođeni vidiocima, molili su za Eduarda da Silvu nakon teške ozljede noge. Molilo se i za Klasnića, a dok je vodio tešku bitku po njemačkim bolnicama, vidjelica Vicka poslala mu je blagoslovljenu krunicu...

– Bio sam presretan kad sam doznao da se u Međugorju moli za moje ozdravljenje – kazao je Klasnić, čija je majka rodom iz Donjeg Velikog Ograđenika, mjesta nadomak Međugorju. Danas Klasnić, nakon istinske agonije, dviju transplantacija bubrega, proživljava zvjezdane trenutke svoje sportske karijere. I naravno, na ruci nosi drvenu Gospinu narukvicu.
No, međugorska narukvica nije postala neizostavna samo kod nogometaša – u nju vjeruju i nose je i mogi drugi poznati Hrvati.

Suvenir iz Kine
Tako je viđena na rukama Antonije Blaće, Jasmina Stavrosa, Thompsona, Alena Nižetića, Anice Kovač, Marina Čilića. Iako je Rafo u Farmi figurirao kao najveći vjernik, međugorsku narukvicu nosila je njegova protivnica Jelena Urukalo. Zanimljivo da ni ovaj, kao ni većinu drugih suvenira, ne proizvode domaći obrtnici nego se uvoze iz Kine.

Za modnu i vjersku osviještenost vatrenih najzaslužniji je vozač “reprezentativnog” autobusa Nenad Špoljarić. Na jednom međugorskom hodočašću kupio je narukvice, blagoslovio ih i podijelio igračima. Vatreni su nove modne detalje prihvatili i ponijeli za sreću na Euru. A ona ih je preksinoć pomazila.


Sportaši i Međugorje se vole

Hrvatski sportaši nerijetko u Međugorje dovode i svoje ljepše polovice – Zvonimir Boban dolazi sa suprugom Leonardom, Goran Ivanišević s Tanjom Dragović, Niko Kranjčar sa zaručnicom Simonom Fistrić... Mario Ančić jedan je od najčešćih hrvatskih sportaša međugorskih hodočasnika koji odsjeda kod svoga “brata po reketu” Marina Čilića. Još nekoliko domaćih Međugoraca ugošćuje svoje prijatelje sportaše – igrač Tau Ceramice Zoran Planinić košarkaše, a vratar hrvatske rukometne reprezentacije Mirko Alilović rukometaše.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije