Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mate Granić: Ovo šteti i Hrvatskoj i Srbiji i čim prije se riješi bit će bolje za obje zemlje

Hebrang i Granić donijeli su donaciju predsjednice u Opatovac
25. rujna 2015. u 14:24 11 komentara 402 prikaza
donacija
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/2

- U odnosu na prije nekoliko dana ovo je veliki napredak u organizaciji u pozitivnom smislu. Vidjeli smo jedan protočan kamp gdje se izbjeglice zadržavaju do 24 sata i gdje se registriraju na čemu smo insistirali. Uključila se logistički i Hrvatska vojska. Pitanje je samo koliko dugo ova organizacija može izdržati, rekao je Andrija Hebrang, povjerenik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović nakon obilaska Prihvatnog centra u Opatovcu.

S njim je bio i predsjedničin voditelj stručne radne skupine za pitanje izbjeglica Mate Granić. Prethodno su Crvenom križu u Opatovcu predali humanitarnu pomoć od strane predsjednice. Novinari su primijetili kako se pomoć sastojala od četiri gajbe jabuka, odjeće, jakni za kišu, prehrambenih namirnica i vitaminskih pripravaka. Hebrang je rekao kako će ovakva organizacija u kampu u Opatovcu moći trajati sve dok susjedna država prihvaća izbjeglice iz Hrvatske ali i postavio pitanje što kada se to zaustavi. Istakao je kako Hrvatska mora donijeti vlastiti plan i osloniti se na svoje snage, a da je upravo u Opatovcu dokazano da imamo snaga i znanja za takvo što.

- U tome slučaju vojska bi pomogla policiji da zatvori granicu. Ne sa žicom, jer to je neprikladno, ili korištenjem oružja nego fizički sprječavati prelazak granice. To se i radi u nekim zemljama, rekao je Hebrang dodajući kako se ne smije dogoditi da u Hrvatskoj ostanu milijuni izbjeglica. Govoreći o dojmovima iz kampa Granić je rekao kako je kamp u Opatovcu dobro organiziran i da radi prema europskim standardima. Kazao je i kako je Hrvatska u vrlo kratkom roku uspjela napraviti ono što Grčka ne radi te da sve ovo što Hrvatska poduzima je dostojanstveno, humano i u skladu s međunarodnim konvencijama.

- Sve je dobro dok je protočnost dobra, ali ako Mađarska i Slovenija zatvore granice, jer nema jedinstvene europske politike, Europa nije ništa učinila kako poraziti najveće zlo suvremene civilizacije ISIL, nije ništa radila kako pomoći Turskoj... Europa je na sve kasno reagirala, a ni sada nema jedinstvenu politiku. Zato je potrebno da Hrvatska ima svoju politiku i svoja rješenja, rekao je Granić.

Na novinarski upit kako komentira odnose s Srbijom Granić je odgovorio kako sva pitanja treba rješavati diplomacijom, pregovorima i tihom diplomacijom.

- Ovo šteti i Hrvatskoj i Srbiji i čim prije se riješi bit će bolje za obje zemlje, rekao je Granić.

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Svjetski mediji o blokadi granica: Hrvatska i Srbija vratile su sat unatrag

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • ancica99:

    Tako je gospodine Graniću. Hrvatsko gospodarstvo i građani su taoci ove Vlade.

  • borovina1981:

    Skupo ćemo plaiti Zoijevu glupost.

  • Govorim_kako_vidim:

    PA ljudi ja ne razumim što svi skaču na Granića i Hebranga jel sve što govore je razumno i na mjestu.Upozoravaju na ono što se Hrvatskoj sprema ako bude samo čekala da Europa riješi taj problem i Mađari nam zatvore ... prikaži još! sjevernu granicu!!!