Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinski embargo

Svjetski mediji o blokadi granica: Hrvatska i Srbija vratile su sat unatrag

Bajakovo kamioni izbjeglice
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
24.09.2015.
u 17:30

AP piše da je Srbija u oštro sročenoj diplomatskoj noti posljednje hrvatske mjere nazvala diskriminatornim i usporedila ih s potezima NDH

O zaoštravanju odnosa i blokadi granice između Hrvatske i Srbije uvelike su se raspisali i strani mediji. 

Reuters tako piše da su Hrvatska i Srbija, bivši jugoslavenski protivnici trgovinskim embargom vratili sat unatrag.

– Izbjeglička kriza u Europi naštetila je odnosima na krhkom zapadnom Balkanu, piše Reuters.

Washington Post pak prenosi izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića.

– Restrikcije koje provodi Hrvatska diskriminatornog su karaktera i mogu se usporediti jedino s mjerama koje je poduzimao u fašističkoj prošlosti NDH – rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić u izjavi

Post tako piše piše kako rastu ''granične tenzije'' između dviju zemalja.

I američki Associated Press piše o eskalaciji napetosti između Srbije i Hrvatske te javlja kako blokada granice obje zemlje stoji milijun eura dnevno.

AP piše da je Srbija u oštro sročenoj diplomatskoj noti posljednje hrvatske mjere nazvala diskriminatornim i usporedila ih s potezima NDH.

Hrvatski je premijer ljutit, nastavlja AP, što Srbija sve izbjeglice usmjerava prema Hrvatskoj. "Planirao sam otvoriti granicu... ali sada neću. Na ovo moramo reagirati", citira AP Milanovića nakon uvođenja srbijanskih protumjera.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Austrija najavila mogućnost vraćanja izbjeglica Hrvatskoj i Sloveniji

>> Zoran Milanović: Neću dopustiti da se od nas rade bedaci i da sve šalju prema Hrvatskoj

>> Srpski tabloidi žestoko reagirali: 'Banda ustaška', 'Luđak vodi Hrvate u rat'

Komentara 89

Avatar Idler 3
Idler 3
17:41 24.09.2015.

Svjetski mediji ne kuže kolki je naš Cane lider, državnik, vizionar >;-)) O svem pobrojenom trebalo je razmišljat kad je prvi izbjeglica prešel makedonsku granicu....zvat odmah Bruxelles i pitat kaj je s grčkom granicom... dogovorit s Mađarima, Srbima, Slovencima kaj i kak dalje....a ne evo sad i Avstrija laganica okreće kaput, a Cane lider i dalje baca kumrovečke parole i tupo-tvrde dosjetke....ali ah...kad bi još spomenul i njegvog pendrek-ministra koji još ni skužil od kud predsjednici brojka od 40 000....bilo bi to fakat preveć.

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
17:38 24.09.2015.

"sat" nikada nije niti otisao naprijed. Na zalost nije se obracunalo sa tim nasrtljivim susjedima s istoka kada i kako je trebalo. svaki rat su izgubili i nisu naucili lekciju. ovaj "nas" slucajni premijer je isto tako izgubio kompas. sve sa iskljucivim ciljem samopromocije i skupljanjem jeftinih predizbornih bodova.. danas su uspjeli skrenuti paznju "slijepih" sa problema br. 1. a to je nasilna okupacija Europe. ne bude dobro zavrsilo. asimetricni rat u pravom smislu te rijeci

EU
eurobanana
17:48 24.09.2015.

Saudijska Arabija jedna je od najbogatijih muslimanskih zemalja svijeta. Ta zemlja kupa se u svom basnoslovnom bogatstvu, a to bogatstvo i njegovu svrhu ne bi niti spominjali da se u ovom ogromnom kaosu, kada se gotovo ‘cijeli’ istok seli na zapad, pokazalo da je to bogatstvo potpuno bezvrijedno jer Saudijska Arabija ne želi primiti niti jednu jedinu izbjeglicu, iako je riječ o ‘braći po vjeri’. Umjesto primanja Sirijaca koji trebaju utočište zbog rata koji bukti u njihovoj zemlji, Saudijska Arabija pokazuje svoje ‘veliko srce’ tako što izbjeglice trpa u Europu, točnije Njemačku, kojoj nudi plaćanje izgradnje više od 200 džamija, i kako kažu, tako će pomoći jačanju muslimanskog stanovništva u Europi. Koje milosrđe, zar ne? No, ono što bode u oči jest činjenica da Saudijska Arabija posjeduje najveći kompleks šatora na svijetu koji sada zjapi prazan! Saudijska Arabija ima spremne šatore koji mogu primiti nevjerojatnih 3 milijuna ljudi, a ti šatori iskorištavaju se samo jednom godišnje, i to u vrijeme hadža, kada milijuni muslimana putuju u Meku na tradicionalno hodočašće. No, u trenutku kada svijetom vlada globalni kaos zbog tisuća i tisuća ljudi koji migriraju i bježe, Saudijska Arabija ove šatore drži neiskorištene, iako je riječ o šatorima prva klase, kako i doliči zemlji poput Saudijske Arabije. Ti su šatori obloženi teflonom kao zaštitom od sunca i požara, sa svom opremom, imaju uvedenu vodu, kuhinje, kupaonice… Pogledajte kako izgleda ovaj golemi ‘šator-grad’ u koji muslimani ne žele pustiti muslimane, izbjeglice i pružiti im utočište

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije