Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK u Remetincu razgovarao s Robertom Matanićem

Matanić će biti pokajnik ako kaže tko je naručitelj?

07.11.2008.
u 19:01

Robert Matanić, kojeg se sumnjiči za sudjelovanje u likvidaciji Ive Pukanića i Nikole Franjića, razgovarao je s predstavnicima USKOK-a u Okružnom zatvoru u Remetincu, a o kvaliteti informacija koje im je dao ovisi i njegov budući status. Naime, Matanića se, zajedno s bratićem Lukom, Amirom Mafalanijem te odbjeglim Željkom Milovanovićem i Bojanom Gudurićem, sumnjiči za udruživanje u zločinačku organizaciju radi počinjenja dvaju teških ubojstava, za što je predviđena maksimalna kazna, odnosno 40 godina zatvora.

Nisko u piramidi
No, u toj piramidi zločinačke organizacije Matanića je policija postavila na nižu razinu od, primjerice, odbjeglih Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, što ipak ostavlja i neki prostor za moguću nagodbu s USKOK-om. Konkretno, to bi značilo da bi Matanić mogao dobiti status pokajnika ili krunskog svjedoka samo u slučaju da je suprotnoj strani dao korisne i vjerodostojne informacije. I to informacije koje bi policiju odvele bilo do naručitelja u ovom slučaju bilo do počinitelja nekih drugih zločina u Zagrebu.

Po tom scenariju, ako bi Matanić postao pokajnik, državni bi odvjetnik s njim sklopio nagodbu kojom bi se dokraja definirao njegov status.

Prepolovljena kazna
Konkretno, to znači da bi državni odvjetnik za Matanića mogao tražiti znatno manju, prepolovljenu kaznu, što je vjerojatno. Druga je mogućnost da se potpuno odustane od Matanićeva kaznenog progona, što je pak manje vjerojatno s obzirom na ulogu koju je imao u Pukanićevoj i Franjićevoj likvidaciji.

Ovo posljednje svojedobno je imao Tomislav Marinac, koji je bio prvi mafijaški pokajnik u Hrvatskoj. On je u tom statusu, pod svojim imenom i prezimenom, svjedočio tijekom suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji. Upravo zbog njegova iskaza, dio okrivljenika u tom postupku osuđen je na višegodišnje zatvorske kazne zbog trgovine drogom. Marinac je o tim poslovima puno znao, jer je u njima i sam sudjelovao, a u zamjenu za svjedočenje tužiteljstvo je tada odustalo od njegova kaznenog progona te je on jedno vrijeme imao i fizičku zaštitu.

Što se tiče same istrage ubojstva Pukanića i Franjića, još se traga za dvojicom bjegunaca.

Naša policija sumnja da se oni skrivaju u Srbiji, odnosno u Bosni i Hercegovini, no kako kažu, za to nemaju dovoljno dokaza.

Tko pak stoji iza likvidacije paklenom napravom, također je još uvijek nepoznanica, a u policiji tek kažu da se sve moguće opcije istražuju.


Prestala zaštita, došli atentatori

U današnjem intervjuu za austrijski Der Standard glavna urednica Nacionala Sina Karli izjavila je kako policija vjeruje da bi motiv za Pukanićevo ubojstvo mogli biti neki od članaka o duhanskoj mafiji, Zagorčevim draguljima, trgovcima oružjem ili možda čak serija članaka o skandalima bivšeg radikalnog krila HDZ-a. Rekla je i to da je policijskom istragom utvrđeno da je priprema atentata na Pukanića počela točno onda kad mu je ukinuta policijska zaštita. (S. Ž.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije