Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAVISNI KANDIDAT

Marko Vučetić: Zadrom se ne upravlja, nego vlada i to ću mijenjati

Sjednica sabora nastavljena raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o obrtu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.05.2021.
u 19:53

Umjesto stranačke utvrde Zadar pretvaramo u mjesto susreta, ljubavi, sreće, odgovornosti, sjećanja i razvoja. HDZ je sve to Zadru oduzeo

1. Kada ste mi lani obrazlagali zašto se niste kandidirali za novi mandat u Saboru rekoste: “Odradio sam mandat zastupnika uglavnom u samoći, a samoća nije prirodno mjesto za razvijanje politika. Zato sam trebao i morao odustati od politike.” Pa, što je to u lokalnoj politici izazovnije od one nacionalne?

Upravo to što lokalna politika nije politika samoće. U lokalnoj politici odigrava se uglavnom naš emocionalni život. U Zadru je, primjerice, moja obitelj. I zahvaljujući obitelji, učinio sam prvi iskorak iz vlastite samoće.

A zbog odgovornosti prema svim obiteljima i onima koji će tek učiniti iskorake iz vlastite samoće imamo odgovornost sudjelovati u kreiranju lokalnih politika koje će podržavati naše egzistencijalne izbore, činiti naš život smislen u javnom smislu i tako sudjelovati u humanizaciji lokalne zajednice.

Djelovanje u Saboru besmisleno je jer ne proizvodi nikakve učinke, a nedjelovanje u lokalnoj sredini izdajničko je prema sebi samome, onima koji naš život čine smislenim i prema onima s kojima dolazimo u susret u našem primarnom egzistencijalnom horizontu, a to je lokalna zajednica.

2. HDZ vlada Zadrom punih 30 godina. Kako se, i tko taj, politički bedem može srušiti?

Vladanje se može srušiti samo srcem. Zbog toga sam se i odlučio da moto moje kampanje bude – “Srcem za Zadar” i “Zadar zadarski, a ne stranački”. A to znači srcem rušimo HDZ-ovu utvrdu i pretvaramo je u prostor slobodnih i ravnopravnih ljudi, što je po definiciji grad. Zadar sad nije grad nego utvrda. Zadrom se sad ne upravlja, nego vlada.

Tko se može miriti s tom činjenicom, bešćutan je u metafizičkom smislu, a uzaludan u povijesnom. Umjesto stranačke utvrde Zadar pretvaramo u mjesto susreta, ljubavi, sreće, odgovornosti, sjećanja i razvoja. HDZ je sve to Zadru oduzeo.

3. Na što se obvezujete, što građanima i građankama Zadra možete jamčiti postanete li gradonačelnik?

Jamčim im emotivističke politike. Politike koje proizlaze iz srca, a pred sobom uvijek imaju lice svakog građanina i građanke Zadra. To je politika skrbi, odgovornosti i to je politika u kojoj neću monumentalizirati vlastito ime, ali ću dekonstruirati monumentalizaciju Kalmetina imena u Zadru, jer Zadar nije Kalmetin grad. Zadar je grad kojem slijedi prvo iskustvo demokracije i slobode.

 

VIDEO Veteran Milanoviću: 'Dođi dečkima platit' piće. Dat ću ti ja 100 kuna ako nemaš'

Komentara 2

Avatar barba_barba
barba_barba
09:16 03.05.2021.

Bravo Markane, vodi nas u bolju buducnost- da nan napokon bude ka braci Splicanima

MA
malosutra12
23:23 02.05.2021.

Ovakvima je samo do uhljebljivanja, osim velikih apetit nemaju ništa iza sebe. Nje jedan Zadar dječji vrtić, a ni to ne bi zali voditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije