Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Projekcije Europske komisije vrlo blizu Vladinim procjenama

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako se procjene gospodarskog rasta Hrvatske koje je danas objavila Europska komisija vrlo malo razlikuju od procjena hrvatske Vlade.
13. veljače 2020. u 14:56 3 komentara 172 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Europska komisija u privremenim zimskim prognozama povećala je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu s 2,9 na 3 posto, za ovu godinu je zadržala raniju procjenu od 2,6 posto, a za sljedeću predviđa rast od 2,3 posto.

Zdravko Marić NIJE VIDIO SPECIFIKACIJE Marić još ne zna koliko će koštati Ured bivše predsjednice

Marić je podsjetio da je Vlada pri izradi proračuna za ovu godinu prognozirala rast hrvatskog BDP-a u ovoj godini za 2,5 posto, a za 2021. predviđa rast od 2,4 posto. 

"Dakle, zaista mala razlika", rekao je Marić komentirajući nakon sjednice Vlade najnovije procjene Europske komisije. 

Dodaje i kako su projekcije inflacije također vrlo blizu - Komisija kaže za ovu godinu predviđa inflaciju od oko 1,5 posto, a projekcija Vlade je oko 1,3 posto.

Marić kaže kako se slažu i u procjeni da će i nadalje glavni doprinos i zamašnjak gospodarskom rastu doći od rasta domaće potražnje, s jedne strane investicija i s druge osobne potrošnje.

Marić je 2017. godine gurao model svoga prethodnika na funkciji koji je doradio TRI NOVE UREDBE Evo koliko će točno poskupjeti cigarete i alkohol, nova pravila i za kladionice i casina

"Efekti i porezne reforme i nekih drugih elemenata dali su svoj značajni doprinos i ne možemo očekivati godinu za godinu svaki put uvijek jednaki doprinos. Ali u svakom slučaju naglašavaju i ovo međunarodno okruženje na koje mi stalno ukazujemo. I kada radimo naše projekcije i kada navodimo faktore rizika i čimbenike rizika navodimo da su međunarodne okolnosti nešto na što ne možemo utjecati, a opet se može reflektirati na poziciju neto izvoza", rekao je Marić. 

Upitan brine li ga činjenica da nam gospodarstvo usporava, Marić je odgovorio kako su najvažnije stope rasta, refleksija rasta na tržište rada, zaposlenosti i plaće.  

Stopa rasta koju trenutno imamo je prije svega realna, rekao je Marić, poručujući kako bi svi skupa trebali stremiti višim stopama rasta.

Prof. dr. Zvonimir Galić Filozofski fakultet u Zagrebu Profil beskućnika Analiza psihologa: Loše financijske odluke donose svi, a beskućnici ne postaju oni s jakom socijalnom mrežom

Ponovio je kako to ne ide preko noći te kako posebnu pažnju treba posvetiti potencijalnom rastu, onomu što imamo i kako efikasno koristimo te čimbenike proizvodnje da bi stope rasta bile više.

Ne želeći komentirati monetarnu politiku, s obzirom na neovisnost Hrvatske narodne banke, Marić je rekao kako je doprinos fiskalne politike prije svega bio kroz stabilizaciju javnih financija, preokretanje negativnih trendova javnog duga. To su, dodaje, bili i glavni razlozi što je kreditni rejting Hrvatske popravljen.

Treći su segment strukturne politike. To je glavni element koji nam može omogućiti da bolje raspolažemo s našim faktorima proizvodnje, naglasio je. 

Održana 3. Porezna konferencija - Utjecaj poreza na investicije i zapošljavanje Ministar Marić: Nerazmjer imovine i dohotka utvrđen kod tisuću građana

Upitan smatra li neuspjehom Vlade činjenicu da Hrvatska, ni uz povoljno okruženje, nije imala previše kvartala u kojima su stope rasta bile više od tri posto, Marić je rekao kako su okolnosti na financijskim tržištima povoljne i kamatne su stope na povijesno niskim razinama, ali se one razlikuju od zemlje do zemlje zbog premije rizika koja je usko vezana uz kreditni rejting.

"Da mi nismo uspjeli napraviti ovo što smo napravili i da nije vraćen (investicijski) kreditni rejting, naša premija rizika sigurno ne bi bila preko 200 baznih bodova, dakle preko dva posto manja nego što je bila na početku mandata. S te strane je doprinos više nego očigledan, no može se i više i bolje od toga, treba nastaviti na tome i dalje graditi priču", kazao je, dodajući kako je gospodarski rast pitanje svih, ne samo Vlade koja treba snositi odgovornost u dijelu koji se tiče stvaranja uvjeta poslovanja.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Kokoiduhovi:

    Pa nije svrha ponositi se što je EU komisija tako "pogodila", nego se treba zabrinuti jer su to mizerne brojke i kukavni rezultati. To ja kao gradonačelnik; uloženo 42 milijuna kuna, a dobivena npr. 1 žičara ili 25 semafora na rotoru

  • Snowman:

    Ministar Maric je jedan sretan slucaj za Hrvatsku, jednostavno zna raditi-