Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
incidenti

Ovo su nogometni skandali koji su obilježili godinu!

Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/6
29.12.2014.
u 19:18

Donosimo vam pregled nogometnih skandala koji su pobudili najveći interes javnosti

Najvažnija sporedna stvar na svijetu nezamisliva je bez strasti. A kada one suviše uzavru, nastaju skandali i sukobi. Takve situacije nisu zaobišle nogometne stadione niti u prošloj godini. Nerijetko su se incidenti događali i izvan sportskih borilišta, nerijetko su se događali i promišljeno, a bilo je i sumnji u kriminal. Donosimo vam pregled onih koji su pobudili najveći interes javnosti.

Mamić se potukao u poljudskoj loži

Dinamova delegacija tijekom derbija na Poljudu krajem ožujka, po prvi put u Poljudu, bila je smještena iznad A lože, u takozvanoj predsjedničkoj loži. Centralno mjesto dobio je Zdravko Mamić, sjedio je na mjestu s kojeg je neke utakmice gledao nekadašnji premijer Ivo Sanader. U 64. minuti Mamić se posvađao s Mijom Pašalićem, prijateljem predsjednika Hajduka Marina Brbića. Bilo je to psovki s obje strane, a izvršni predsjednik Dinama je svima pokazao bosanski grb uz stisnutu šaku. Sve se smirilo dolaskom zaštitara.

Novi šou u loži dogodio se nakon drugog gola Dinama u sudačkoj nadoknadi kada je Mamića napao Ivo Bego, čovjek koji je već znao raditi incidente u loži. On je napao Zdravka dok se spuštao s tribine i slavodobitno širio ruke nakon Halilovićeva gola. Nakon utakmice privedena su tri napadača zbog napada na Mamića, koji je dobio u gužvi nakon odlaska sa stadiona nekoliko udaraca. Izvršni predsjednik Dinama završio je u policiji kako bi dao izjavu o incidentu, nakon čega je pušten. Prekršajni sud u Splitu kaznio je Zdravka Mamića zbog incidenta te je dobio mjeru zabrane dolaska na sve utakmice Hajduka, RNK Splita i nacionalne reprezentacije koje će se igrati na bilo kojem od dva splitska stadiona sljedećih 9 mjeseci.

Tučnjava Šibenčana i hajdukovaca na Šubićevcu

U sudačkoj nadoknadi susreta treće HNL jug između Šibenika i Hajduka B na Šubićevcu došlo je do tučnjave. Povod je bila situacija iz 92. minute kada je igrač Šibenika Bašić laktom zahvatio Balića. Sudac Sinovčić ostao je nijem, a Balić ostao ležati na travnjaku.Nakon što se mladi veznjak Hajduka pridigao, krenuo je potražiti liječničku pomoć, a usput gestikuliranjem navukao bijes domaćih navijača. Zaradio je drugi žuti karton te ga je na putu do svlačionice udario ga je šibenski vratar Slavica. To je uzrokovalo reakciju klupa, a publika je skočila na ogradu. Sve je trajalo nekoliko minuta nakon čega je intervenirala policija i smirila situaciju.

– Njihov vratar Slavica napao je naše mladiće, 17-godišnjeg Balića, nisam mogao ostati miran. Ipak, ne bih pridavao pažnje scenama na kraju susreta – rekao je trener druge momčadi Hajduka, Marijo Osibov.

Grobari išarali Dinamov autobus u Vukovaru

Dinamo je nastupio na Memorijalnom turniru Blago Zadro u Vukovaru, a nakon utakmice za treće mjesto doživio je neugodnost. Kad su igrači krenuli prema autobusu, vidjeli su da je autobus išaran. Na jednom dijelu autobusa sprejem je na ćirilici ispisano GV (Grobari Vukovar) 1976. Šteta nije bila velika, ali dinamovcima je bilo čudno što policija nije čuvala autobus. Prve informacije govorile su da su to učinili navijači Partizana iz Vukovara. Točnije, vukovarski policajac Saša Mačvan, no policija je to ubrzo demantirala.

Sumnje u namještanje utakmica Lokomotive i Istre

Nakon utakmice Lokomotive i Istre koja se odigrala 3. studenoga u kuloarima su krenule priče da "tu nije sve čisto". Istra je na poluvremenu vodila 2:1, a završilo je pobjedom lokosa 4:2 što je bio treći put zaredom da utakmice ovih momčadi završavaju "iz dva u jedan". Riječ je o kladioničarskoj opciji prema kojoj jedna momčad vodi na poluvremenu, dok druga pobijedi na kraju. A utakmica se sada našla i pod povećalom Federbeta, međunarodne neprofitne organizacije koja se bavi, između ostaloga, borbom protiv namještanja utakmica.

Tučnjava hrvatskih i meksičkih navijača u Recifeu

Na utakmici Hrvatske i Meksika (0:3) u Recifeu na SP-u u Brazilu, nakon pogotka Rafaela Marqueza kojim je Meksiko poveo u 72. minuti, došlo je do naguravanja na tribinama između dva navijačka tabora. Meksikanci su provocirali malobrojnu skupinu hrvatskih navijača i bacali čaše s pivom na njih. Hrvati su uzvratili, a zaštitari su prekinuli tučnjavu. Potom su se hrvatski navijači sukobili i sa zaštitarima, da bi se sve smirilo nakon dva okršaja, a naši navijači napustili tribinu iza meksičkog gola. Na tribinama stadiona u Recifeu bilo je 30-ak tisuća meksičkih i deset puta manje hrvatskih navijača.

Suarez ugrizao Chiellinija

Napadač Urugvaja Luis Suarez na utakmici s Italijom na SP-u naguravao se s Giorgijem Chiellinijem, a onda ga ugrizao. Suarez se držao za zube nakon što je ugrizao kolegu, a branič Italije sucu je pokazao tragove zuba na svojem lijevom ramenu.

– Suarez me ugrizao za rame i sudac je to vidio. Fifa ga štiti jer takvi igrači moraju igrati. Baš me zanima hoće li Fifa imati snage iskoristiti videosnimku kao dokaz – govorio je talijanski branič.

Suarez je suspendiran na četiri mjeseca te je dobio zabranu igranja za Urugvaj u devet utakmica. Poslije mu je kazna ublažena pa je dobio dozvolu za treniranje s Barcelonom i igranje prijateljskih utakmica.

Dron izazvao kaos na utakmici Srbije i Albanije

Kvalifikacijska utakmica Srbije i Albanije prekinuta je nakon što se na stadionu u Beogradu pojavila bespilotna letjelica na kojoj je bila zastava velike Albanije, nakon čega je došlo do međusobne tučnjave igrača. Poslije su utrčali i navijači Srbije pa je na terenu nastao kaos, a igrači Albanije odbili su nastaviti susret. Utakmica je registrirana rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali oduzeta su joj tri boda. Također, kažnjena je s dvije utakmice pred praznim tribinama. Oba saveza kažnjena su i sa 100 tisuća eura.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Prekid zbog nereda u Bugarskoj

Sukobi bugarskih i hrvatskih navijača uoči kvalifikacijske utakmice na sofijskim ulicama nastavljeni su i na tribinama stadiona Vasil Levski tijekom utakmice pa je u 24. minuti nakratko prekinut susret. Baklje su letjele s jedne na drugu stranu, a "uzavrele glave" morali su smirivati i igrači obiju reprezentacija. Ipak, video koji je snimio jedan hrvatski navijač prikazao je kako je prva baklja doletjela s dijela tribine gdje su bili domaći navijači. Ubrzo, hrvatski navijači odgovorili su istom mjerom.

Prekid zbog nereda u Milanu

Hrvatska nogometna reprezentacija imala je veliku podršku u Milanu na utakmici protiv Italije. Oko sedam tisuća pristalica naše reprezentacije došlo je na tribine San Sira kako bi bodrilo izabranike Nike Kovača. Od samog početka počelo je gromoglasno navijanje. Jedna manja skupina navijača skandirala je protiv HNS-a. Prvo su zviždali talijanskoj himni, a kod izjednačujućeg pogotka na teren su ubacili nekoliko baklji. Zbog toga je sudac Kuipers kratko zaustavio utakmicu, nije dao da se izvede lopta s centra dok se ne smiri situacija. Tada se prema navijačima okrenuo i Niko Kovač i zamolio ih da prestanu. Nevjerojatno je da su uz tako velike mjere osiguranja naši ipak uspjeli unijeti baklje na stadion. U 73. minuti sramota se nastavila, naši navijači napravili su još veću bakljadu i sudac je morao prekinuti susret i povući momčadi u svlačionice. Došlo je i do kratkog obračuna s policijom, ali nakon nekog vremena sve se smirilo i utakmica se nastavila.
HNS je dobio novčanu kaznu od 80.000 eura, a na sljedećoj domaćoj utakmici mora zatvoriti dio stadiona (tribine) koji obuhvaća barem 8.000 mjesta.

Otkazan derbi Dinama i Hajduka

Derbi između Dinama i Hajduka otkazan je jer gostujuća momčad nije izašla na teren. Kako su Splićani obrazložili, razlog tome leži u činjenici da njihovi navijači nisu mogli na tribine pa su tražili odgodu, što nije bilo moguće, a nakon toga odlučili su se na drastičan potez. Povjerenik za HNL Josip Brezni susret je registrirao 3:0 za Dinamo, a prema odredbama Hajduk je dužan Dinamu nadoknaditi štetu zbog neodigrane utakmice. Cijela ta priča nije gotova, pišu se žalbe i odlučuje o kaznama. Nakon tog skandala došlo je i do okupljanja na splitskoj rivi te tenzija juga i sjevera. U svemu tome ni HNS se nije snašao, pogotovu ne predsjednik Davor Šuker koji je šutio i prodavao svoju slavu po Tajlandu. Hajduk traži smjene Šukera i Mamića u HNS-u.

Menadžer Šošo se potukao na Kutiji šibica

Nogometni menadžer Siniša Šošo sudjelovao je u tučnjavi koja je izbila na malonogometnom turniru Kutija šibica u Zagrebu između igrača restorana Korkyra, čiji je Šošo voditelj, i Uniqa Elbija. Iako u zagrebačkoj policiji kažu da zbog te tučnjave nisu postupali, snimka koja se pojavila na internetu jasno pokazuje da je Šošo sudjelovao u tučnjavi. Na snimci se tako može vidjeti kako se Šošo spustio na parket obraniti svog igrača Duju Bajrušovića koji je, prema navodima očevidaca, pljunuo igrača Elbija, nakon čega je incident i izbio. U cijelom tom metežu Šošo je dobio udarac u leđa, nakon čega je izgubio kontrolu i krenuo na napadača. Tada su na njega skočili zaštitari i igrači obiju momčadi, koji su ga svladali i smirili situaciju. Prema riječima onih koji su bili na turniru, na kraju se sve završilo sportskim pozdravom između momčadi.

>>Zdravko Mamić sjedio na Sanaderovom mjestu i fizički se sukobio s Ivom Begom

>>Svetina: Tužit ćemo Hajduk, klub koji stvara kaos u našem nogometu

>>Hrvatska odigrala odlično na San Siru, ali je divljaštvo na tribinama zasjenilo utakmicu

Komentara 14

PE
peroZG
08:44 30.12.2014.

covjece ti stvarno nemas pojma o cemu pises, tebi je bitno da si spomenul mamica kak i mnogi drugi, uopce vam nije cilj da nesto posteno odradite. samo vidite mogucnost da dodete do izrazaja, jedino da se spotaknete u mamica, stvarno ste jadni!!! za tvoju poduku broje 1. incidnet je neodigrani derbi tj. sramotno napustanje i odbijanje utakmice u zagrebu, sramota nad sramotama. drugo izgred huligana i zelja da se izbaci reprezentacija sa kvalifikacija ep u milanu, trece ludovanje huligana i navijaca hajduka na utakmici u dugopolju protiv rijeke, gdje ti je to. to si valjda -namjerno- zaboravio...!!! dajte konacno unesite u svoj zivot malo postenja i realnosti.

OL
olrajt
19:36 29.12.2014.

....lažovi!...nije se Mamić potukao u loži ,več kad je u odlasku digao ruke u slavlju s leđa ga je napao i po glavi udario Bego!!...čemu vam služe te laži!?

DU
Deleted user
20:11 29.12.2014.

E moj novinaru Mamić se nije potukao nego bio napadnut . Probajte tako napasti nekog predsednika u Evropi . Tebi je važno pisati gluposti a o sportu nemaš pojma. Ali služiš režimu pa si dobar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije