Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija sandy hook

Majčin dar Adamu Lanzi za Božić - pištolj

Sandy Hook
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/5
28.11.2013.
u 07:48

Mjesec dana nije izlazio iz svoje sobe, a prozore je prekrio crnim vrećama, otkriva izvještaj o Lanzi koji je prije godinu dana pobio 20 djece u školi u američkom Newtownu

Zašto je Adam Lanze prije gotovo godinu dana ubio 26 ljudi, uključujući 20 djece u školi Sandy Hook u Newtownu, nije otkrio ni netom objavljen izvještaj državnog odvjetništva. Na 48 stranica sve je opisano o tragičnom događaju koji je potresao Ameriku ali izvještaj ne otkriva motiv strašnog zločina, piše New York Times.

Najdraži obrok

Istražitelji su otkrili da je Lanza posljednjih mjesec dana svog života proveo gotovo u potpunosti u svojoj sobi, čiji prozori su bili prekriveni crnim vrećama. Većinu vremena je igrao nasilne video igre. Nije želio komunicirati ni sa svojom majkom s kojom je živio, slao joj je samo mailove i SMSsms poruke. Odbijao je jesti hranu ako na tanjuru nije bila raspoređena onako kako on nije želio. Mrzio je svoje i tuđe rođendane, a majci je zabranio da u kući imaju božićno drvce, te joj je naredio da nekome pokloni kućnu mačku koju nije volio.

Iz kuće je izlazio rijetko, samo kada je odlazio u streljanu vježbati pucanje. Majka mu je obećala kupiti pištolj kao božićni poklon. Prije nego što ju je ubio, tražio je od majke da mu mu skuha najdraži obrok. Potom se Adam Lanza uputio u školu Sandy Hook mjestu Newtown gdje je počinio pokolj.

Istražitelji su u njegovoj i majčinoj kući pronašli digitalne dokaze, no nisu uspjeli puno izvući s hard diska koji je Lanza namjerno uništio.

Uspjeli su pronaći dva video snimka koji su šokantni. Prvi prikazuje njegovo samoubojstvo, a drugi ubojstvo djeteta u školi. Uz te snimke pronašli su i fotografije koje prikazuju Lanzu s prislonjenim pištoljem na slijepoočnicu.

‘Najveći problem je što je Lanza bio izoliran od svih, osim od majke. No, njegova majka nije imala sposobnost pomoći mu ili razumijeti ga.

– Neshvatljivo je zašto je majka sinu kupila pištolj za Božić – komentirala je majka jedne od ubijenih žrtava, Michele Gay, nakon što je pročitala službeni izvještaj.

Istraga potvrđuje da je Lanza pažljivo planirao zločin, te je točno znao što želi napraviti. U manje od 10 minuta ispalio je 154 metka ubivši 26 ljudi, a zatim je i sebi oduzeo život.

Patolog koji je nakon pokolja pregledao žrtve, dr. Wayne Carver, rekao je da je utvrđeno da je svaka od žrtava ubijena s više metaka iz velike blizine.e Patolog Carver, koji je nadgledao autopsije, a neke izvršio i sam, izjavio je da je to bilo “najgore što je u životu vidio”. Roditelji su svoju poginuli djecu identificirali pomoću fotografija kako bi im se smanjio šok. Škola Sandy Hook u kojoj se dogodio pokolj prije same godišnjice masakra u tajnosti je srušena. Projekt rušenja škole držao se u tajnosti kako u ovaj gradić ne bi nagrunuli ‘lovci na suvenire’, kazali su u gradskom službama.

Čak su i radnici morali potpisati ugovore da nikome ne smiju govoriti o ovom projektu. Na mjestu stare škole graditi će se nova škola koja bi trebala biti otvorena 2016. godine. Unatoč završetku istrage i konačnom izvještaju i dalje nema odgovora na pitanje - zašto se stravična tragedija dogodila?

Otvorena pitanja

Mnoga pitanja i dalje su otvorena pa mnogi tvrde da je duševno bolesna osoba kriva za smrt mališana i nedužnih učitelja ali ima i onih kojima je cijela priča nejasna i sumnjiva jer se dogodila nakon predsjedničkih izbora u Americi kad je pobjedio Barack Obama i krenula kampanja protiv oružja. U izvještaju stoji da je Lanza planirao svoju akciju, uključujući i vlastiti suicid ali i dalje ne postoji jasan pokazatelj zašto je to učinio i zbog čega je izabrao upravo Sandy Hook osnovnu školu.

Lanza je, piše u izvještaju,” imao značajne mentalne zdravstvene probleme koji su utjecali na njegovu sposobnost da živi normalan život i interakciju s drugima.” U 2005, njemu je dijagnosticiran Aspergerov sindrom što pokazuje “ ekstremnu tjeskobu i nelagodu u promjenama, buku i fizički kontakt s drugima.

Lanza je živio s majkom, 52 -godišnjom Nancy Lanza, nakon što su mu se roditelji rastali 2001.godine. Nancy Lanza je sinovljevo rublje prala svaki dan, ali nikome nije bilo dopušteno ulaziti u njegovu sobu a prozore je prekrio crnim plastičnim vrećama za smeće.” Lanza nije pio ni uzimao drogu.

Nakon vijesti o tragediji, američki predsjednik Barack Obama je zasuzio.

- Pokolj u školi u Newtownu je najgori dan u mom predsjedništvu, izjavio je.

Odmah se uputio u dotada mirni gradić kako bi bio među ljudima. Predsjednik i javnost tada su vrlo žestoko tražili jače kontrole vatrenog oružja. Kao i mnogo puta do sada, inicijativa je propala.

Lanza je bio inspiriran Breivikom, htio ga je nadmašiti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije