Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro na slobodi

Madrid pomilovao katalonske separatiste, desnica bijesna

Spain's PM Sanchez announces pardons for jailed Catalan separatist leaders, in Madrid
Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.06.2021.
u 21:43

Većina Španjolaca protiv je pomilovanja, ali 70% Katalonaca podržava potez

Španjolska vlada pod vodstvom socijalističkog premijera Pedra Sáncheza pomilovala je danas svih devet boraca za katalonsku neovisnost, koji trenutačno izdržavaju dugogodišnje zatvorske kazne, na koje su osuđeni zbog organizacije ilegalnog referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine i događaja koji su ga pratili. Sánchez ovom odlukom želi ublažiti tenzije i otvoriti prostor za novi dijalog Madrida i katalonskih vlasti, uvjeren da nastavak konfrontacije neće riješiti ovaj problem.

Zaokret španjolske vlade

Zbog toga je njegova vlada odlučila poduzeti prvi korak na putu prema dogovoru, kako je to najavio u svom govoru u Gran Teatre del Liceu, slavnoj barcelonskoj operi, pred 300-tinjak predstavnika katalonskog civilnog društva, najavio sam Sánchez. Njegov potez odnosi se izravno na devet katalonskih osuđenika, ali simbolično se tiče milijuna, kazao je Sanchez u svom govoru, koji je zaključio riječima: “Katalonijo, volimo te!”

Time je Sánchez najavio preokret u dosadašnjoj politici Madrida prema katalonskom pitanju, koje je posljednjih nekoliko godina eskaliralo u najveću političku krizu u Španjolskoj od pada diktature i uvođenja demokracije, i to unatoč činjenici da se većina Španjolaca, sudeći prema anketama, protivi pomilovanju osuđenih katalonskih separatista, kao i gotovo sve stranke konzervativne opozicije, o čemu svjedoče i deseci tisuća ljudi koji su prije desetak dana u Madridu prosvjedovali protiv pomilovanja katalonskih separatista. Zanimljivo je da se pomilovanjima protivi i španjolski Vrhovni sud, koji nije mogao prijeći preko činjenice da nitko od osuđenih separatističkih čelnika nije pokazao bilo kakvo kajanje, dok je ovaj Sánchezov potez dobio neočekivanu potporu glavne španjolske konfederacije poslovnih organizacija CEOE, kao i katalonske katoličke crkve.

S druge strane, velika većina Katalonaca, njih gotovo 70 posto, s druge pak strane snažno podržava ovaj korak, iako su se i u barcelonskom Gran Teatre del Liceu tijekom Sánchezova govora mogli čuti pojedinačni zvižduci, s obzirom na to da se pomilovanjima protive i radikalna separatistička struja i brojni lokalni dužnosnici, koji smatraju da je to nedovoljan korak i da bi trebao biti održan novi referendum o samostalnosti bogate pokrajine na sjeveroistoku zemlje.

Kataloniji je nakon nezakonitog referenduma o samostalnosti ujesen 2017. godine tadašnja desna vlada premijera Mariana Rajoya nametnula prisilnu upravu, što je dodatno pogoršalo krizu, a dvije godine poslije devetero političara i aktivista najprije je pritvoreno, a zatim i osuđeno zbog svoje uloge u referendumu i kaotičnim, a ponekad i nasilnim događajima koji su ga pratili. Španjolski sud osudio ih je na drakonske zatvorske kazne između devet i 13 godina, iako su svi optuženici oslobođeni najstrože optužbe, one za pobunu. Bivši zamjenik katalonskog čelnika Oriol Junqueras dobio je najveću kaznu u trajanju od 13 godina, a na zatvorske kazne zbog uloge u neuspješnom pokušaju osamostaljenja Katalonije osuđeni su i bivši članovi katalonske vlade Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, te Josep Rull, kao i bivša predsjednica Parlamenta Katalonije Carme Forcadell, te vođe civilnih pokreta Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Tadašnji katalonski predsjednik Carles Puigdemont spas od sudskog progona potražio je u Belgiji, koja ga je odbila izručiti Madridu.

Posljedice za vladu?

Iako se može činiti kako je, zbog većinskog protivljenja španjolske javnosti, riječ o rizičnom koraku za Sáncheza, malo je vjerojatno da će to imati veće posljedice za Sánchezovu manjinsku vladu, koja pritom ovisi i o glasovima ERC-a, vodeće separatističke stranke u Kataloniji. Sljedeći izbori na redu su tek početkom 2024. godine, dokad će se amortizirati eventualne negativne posljedice ovog koraka, pogotovo ako pomilovanja budu početak najavljenog dijaloga Madrida i Barcelone, ali i korekcije dosadašnjeg tvrdokornog stava i na jednoj i na drugoj strani, a potom i korak prema pomirljivijoj budućnosti, iako ona sigurno neće uključivati novi referendum o neovisnosti. Taj bi dijalog, koji bi trebao voditi pomirenju, trebao biti najvažnija posljedica aktualne naprasne milosti Madrida prema osuđenim katalonskim separatistima. 

VIDEO Porast temperature u parkiranom automobilu: Za 22 minute sa 25 na 50 stupnjeva

Komentara 1

GE
geler203
07:20 23.06.2021.

Bravo, demokracija na djelu. Zašto su u zatvoru kada nisu teroristi niti su silom pokušali ostvariti san o svojoj državi. Ne viče li SAD i zapad kako narodi imaju pravo glasovati o svojoj neovisnosti. Imamo mnogo primjera gdje su oni to i poticali a imamo i primjer gdje su prodali jednom narodu državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije