Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mađarska i Poljska ostvarile prijetnje: Blokirale dugoročni proračun EU-a i plan za oporavak

Odluka o povećanju vlastitih prihoda EU u europskom proračunu mora biti donesena jednoglasno
16. studenoga 2020. u 17:37 23 komentara 3756 prikaza
FILE PHOTO: Visegrad group meets with EC President Ursula von der Leyen in Brussels
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Početak isplate novca iz fonda za oporavak EU od koronakrize, ali i svih redovnih fondova Unije u novom sedmogodišnjem proračunu koji je trebao započeti 1. siječnja 2021., ozbiljno je ugrožen, a EU se našla u novoj krizi nakon što su danas rano poslijepodne Mađarska i Poljska ostvarile svoju prijetnju i uložile veto na odluku bez čijeg usvajanja čitav financijski paket, težak 1824 milijarde eura, ne može stupiti na snagu.

Europska unija KORONAKRIZA Sedmogodišnji proračun i plan za oporavak: Prijeti li EU nova velika kriza?

Mađarska i Poljska nezadovoljne su detaljima mehanizma koji se tiče vladavine prava, a ti su detalji ispregovarani prošloga tjedna u trijalogu između Vijeća EU, Europskog parlamenta i Komisije. Riječ je o mehanizmu kojim se prvi put povlačenje novca iz EU fondova pokušava vezati uz poštovanje vladavine prava u nekoj zemlji. Mađarska i Poljska na to su osjetljive jer su jedine dvije države protiv kojih je pokrenuta kaznena procedura zbog sumnji u sustavno kršenje vladavine prava.

Manfred Weber, šef europskih pučana u EP-u, danas poslije podne odmah je oštro komentirao mađarski i poljski veto.

– Nitko tko poštuje vladavinu prava nema se čega bojati u ovom mehanizmu, koji je neutralan i primijenjivat će se prema svima na isti način. To nije rasprava o jednoj zemlji niti o istoku i zapadu. Vlade u Mađarskoj i Poljskoj trebale bi prestati stvarati tu neku fiktivnu oprečnost između sebe i vrijednosti koje su dio naših ugovora. Ne postoji takva oprečnost. Narodi Europe u ovom trenutku imaju samo jednog neprijatelja, a to je koronavirus, i od nas očekuju rezultate – poručio je Weber, čija Europska pučka stranka ima relativnu većinu u EP-u, ali koja je često na udaru kritika zbog toga što nikad nije imala snage razračunati se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u njegovu oponiranju europskim vrijednostima koje pučani drže svetima.

Orban je, inače, tijekom vikenda u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čija zemlja trenutno predsjeda Vijećem EU, rekao da se EU neće nimalo razlikovati od SSSR-a ako se usvoji odluka koja mu se ne sviđa.

UDALJENI S POSLA VIDEO Tijekom radnog vremena: Radnici se mrtvi pijani valjali po zaprešićkom odlagalištu

Čitav financijski paket usvaja se kroz nekoliko odluka, a dvije su jučer na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper) u Vijeću EU usvojene kvalfiiciranom većinom. Za te dvije nije bila nužna jednoglasnost, što znači da su Poljska i Mađarska mogle biti preglasane. Jedna od te dvije odluke je principijelan dogovor o Višegodišnjem proračunskom okvru (VFO) i paketu za oporavak od koronakrize. Druga je odluka o uspostavi mehanizma vezanja fondova uz poštovanje vladavine prava. Treća odluka nije prošla jer je za nju, za razliku od prve dvije, potrebna jednoglasna podrška svih država članica, a Mađarska i Poljska tu su odigrale svoj adut – veto. To je odluka o povećanju vlastitih prihoda Europske unije u europskom proračunu.

Čitava ideja financiranja oporavka EU od koronakrize počiva na tome da se Europska komisija prvi put u povijesti počne masovnije zaduživati uime svih država članica, a za takvo što je tehnički potrebno povećati dosadašnji limit vlastitih prihoda u proračunu EU. Idućih će dana stoga vjerojatno biti (pokušaja) lomljenja i popravljanja štete.

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • Massk:

    Što uopće znači "vladavina prava" u ovakvoj ljevičarskoj EU ............. znači otprilike to da kada S.r.o.s naredi svojim plaćenicima u EU parlamentu da izglasaju npr. dovođenje još dva milijuna migranata u roku god. dana u EU. zemlje ili bilo što ... prikaži još!bilo što drugo što gazda odluči i td. itd to se mora izvršiti , tko odbije krši tkz. vladavinu prava i slijede sankcije ......

  • genadij:

    U tijeku je zatiranje država i nacija. Lakše je upravljat ovcama.

  • Deleted user:

    Ekonomska moće je kao i svaka druga moć i služi samo zato da ljude natjera da čine ono što sami ne bi činili. Europski novac je ugovor s vragom. Da bi dobili taj novac morate smuljati referendum o ulasku u ... prikaži još! EU, dopustiti gay parade, istanbulsku i marakešku konvenciju, primati izbjeglice iz zemalja koje (za razliku od vaše zemlje) imaju nuklearno oružje ili pravo veta u UN-u. Morate pristati na proizvode koje unatoč istoj deklaraciji imaju nižu kvalitetu, a kada se to otkrije nitko ne snosi posljedice jer isti igrači prave deterdžente i novac koji trebate...mislim da ne treba biti ni u kakvom savezu koji ni V.Britaniji nije po volji.