Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje u Osijeku

Modrić o ključnom aneksu: Ma ne, krivo ste me razumjeli

Luka Modrić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
13.06.2017.
u 20:30

– Iz Dinama sam prešao u Tottenham. Mislim da je Dinamo za moj prelazak u taj klub dobio 21 ili 23 milijuna eura – rekao je Luka Modrić na sudu u Osijeku.

Zvijezda Real Madrida Luka Modrić svjedočio je u Osijeku na suđenju braći Mamić za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, a iako je stigao kao ključni svjedok optužbe, njegovim je iskazom na koncu zadovoljniji bio – Zdravko Mamić. Predmet te optužnice je, naime, i podjela novca od njegova transfera iz Dinama u engleski Tottenham. Tužitelji su stava kako Modrić nije imao pravo na polovicu iznosa od transfera.

Dinamo je Luki Modriću isplatio približno 66,9 milijuna kuna u periodu od rujna 2009. do srpnja 2012. Dinamo je na taj iznos morao platiti još 14,2 milijuna kuna poreza i prireza. Od isplaćenih 66,9 milijuna kuna, Modrić je, vjeruju tužitelji, podigao 52,04 milijuna kuna i predao ih Mamiću te članovima njegove obitelji. Dinamo je, po tome, oštećen za više od 80 milijuna kuna. Kako bi se to prikrilo, antidatiran je ugovor.Iako je u istrazi 30. kolovoza 2015. Modrić izjavio kako je aneks o podjeli novca napravljen kada je on već igrao za Tottenham, danas je poručio:

– Ja to nikada nisam rekao! – ustvrdio je naš ponajbolji nogometaš.

Novac ide u Hrvatsku

Za njegov prelazak u Tottenham, započeo je on, Dinamo je dobio “21 ili 23 milijuna eura”.

– Dio tog novca isplaćen je i meni, temeljem aneksa kojeg sam potpisao s Dinamom o podjeli transfera pola-pola. Tu sam podjelu dogovarao sa Zdravkom Mamićem. Ne mogu se sjetiti tko je prvi potaknuo priču oko transfernog obeštećenja, to je bilo davno – započeo je Modrić.

Anekse ugovora, pa tako i o podjeli transfernog obeštećenja, potpisivao je, dodao je, svaki put kada bi produživao profesionalni ugovor s Dinamom, dakle dva puta.

Tužitelj Tonči Petković predočio je Modriću aneks od, kako piše, 10. srpnja 2004.

– Da, ja sam ga potpisao, kada sam 2008. odlazio iz Dinama – kazao je potom Modrić.

– Možete onda objasniti kako to da je na njemu datum 10. srpnja 2004.? - nastavio je tužitelj.

– Zato što, kad sam odlazio iz Dinama, po ugovoru iz ranijeg aneksa, novac iz transfera trebao je ići u inozemstvo. Ali ja sam inzistirao da ne dajem novac u inozemstvo, već želim da ide u Hrvatsku – pojasnio je. Nije tada imao otvoren račun u inozemstvu.

– Taj aneks iz 2004. je, rekli ste, ponovno potpisan 2008. Je li vam poznato što je bilo s originalnim aneksom? – pitao je dalje Petković.

– Ne mogu se sjetiti – rekao je.

Tužitelj je nastavio sa setom pitanja o spornim aneksima, na što je glasno negodovao Z. Mamić.

– Još jednom se ustanite, kaznit ću vas novčano. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered – upozorio ga je sudac Darko Krušlin.

– Ne zbunjujem ga ja, nego tužitelj. Meni visi deset godina zatvora! – nastavio je Mamić.

– Ja znam da vama visi što god visi, ali ne možete tako postupati – ponovio je Krušlin.

Luka Modrić je u istrazi ustvrdio kako mu je, u razgovorima o njegovu transferu u neki europski klub Zdravko Mamić više puta obećao određeni iznos od transfera. Točna cifra se, kazao je tada, nikad nije spominjala. “Iako je Zdravko Mamić meni obećao dio novca, to nikada mi nismo stavili u pisanu formu, već je sve bilo temeljem usmenog dogovora”, izjavio je igrač u kolovozu 2015.

– Mislio sam pri tome na građanski ugovor koji sam imao s Mamićem i koji je regulirao tu raspodjelu, a ne na aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između mene i Dinama – izjavio je, pak, Modrić.

“Vrlo dobro znate...”

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Petković mu je zatim pročitao, možda, ključni pasus njegova iskaza iz istrage. “Nakon što sam već igrao za Tottenham, sačinjen je aneks profesionalnog ugovora između mene i Dinama, po kojemu meni pripada 50 posto transfera. Mamić mi je tada objasnio kako je nužno da potpišem taj aneks, kako bih mogao dobiti dio novca od transfera u Tottenham”, naveo je tada Luka Modrić.

– Nikada nisam rekao da je aneks potpisan nakon mog odlaska u Tottenham, nego da se ne mogu sjetiti kada je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera isključivo o podjeli novca između nas dvojice, da razriješimo naš građanski ugovor kako Mamić više ne bi imao nikakva potraživanja prema meni. To vi vrlo dobro znate – izjavio je svjedok. – Nakon što bi Tottenham uplatio Dinamu dio transfera, polovica tog iznosa sjela bi na moj privatni račun. Slijedile su isplate Mamiću, sukladno građanskom ugovoru. Podizao sam novac sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao ga Zoranu Mamiću ili Zdravkovu sinu Mariju – ispričao je. Na upit zašto nije uplaćivao novac na račun, odgovorio je kako je “tako htio Zdravko Mamić”.

Sve o suđenju Zdravku Mamiću pratite OVDJE.

 

Komentara 162

Avatar mlijeko
mlijeko
10:38 13.06.2017.

Ovdje se radi o privatnim odnosima onda sudionike tih odnosa odvjetništvo tuži, a oštećena strana, a to je Dinamo kaže da je sve u redu i da se ne osjeća oštećen. Nisu uzeli pare od države, od građana, nego štoo su zaradili podjelili. Ali što to vrijedi kada se novinari i dobar dio javnosti ne kuži uopće u pravo i Mamić je kriv jer je takav kakav je. Jedino je Dinamo mogao tužiti Mamića i to bi onda bila privatna parnica kao što je Mamić tužio Eduarda. Komedija hrvatskog odvjetništva koje je potpuno instrumentalizirano od strane politike. I na kraju. Iskaz svjedoka je bitan onaj koji se daje na sudu. I Modrić lijepo kaže da je pola novca od transfera dao Mamiću kako bi se ukinuo građanski ugovor koji su imali i kako od budućih isplata Modrić ne bi ništa davao Mamiću. A k tome je Dinami udruga građana . Ako su oštetili državu dužni su po Zakonu platiti ono što nisu platili po stopi od 50 %. Tako piše u Općem poreznom zakonu. Nema kaznenog djela. Isto tako je Thompson platio uvećan porez i to je to.

Avatar nekakav
nekakav
14:04 13.06.2017.

znači, modrić je sa mamićem imao jedan ugovor, sa dinamom kao klubom drugi, i tako dva puta, i još k tome po jedan aneks. ajd vi sad budite nogometaš, kojemu je lopta jedina intelektualna potreba kroz godinu, i sad se prisjećajte kad ste i što potpisivali. svi koji su zaposleni su potpisali ugovor u radu. da vas čujem što ste vi to sve potpisali, na što ste se sve obvezali, a na što gazda? sjećate se? ne vjerujem. ni datuma se ne sjećate. a od igrača, nogometaša k tome, očekujete da se sjeća kad je i što točno potpisivao... ne zaboravimo da je tih godina bio drugačiji zakon o sportu, a retrogradne primjene zakona nema... znači, mamića pustiti, ispričati mu se. a hajduk, radi kojeg i jeste ovo suđenje, premjestiti tamo gdje mu je mjesto, 4. županijska. nema jasne financije, nema ništa. rezultat u hajduku već jako dugo ništa ne znači.

DU
Deleted user
11:57 13.06.2017.

Ako imate muda istražite hajduk tamo je godinama nered. Pod kojim uvjetima je grad pisuđivao novce i gđe su išli novci od prodaje igrača. Hajduk je dužan ko Grčka a u proračun nije uplatio ni 1% od onoga što je uplatio Dinamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije