Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iveljić je 'žrtva'

'Napad na Mamića bio je planiran, a inicijatori su van domašaja pravde'

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
09.06.2017.
u 16:55

"Zamjenom teza nogometni vrh prokazuje se glavnim uzročnicima divljaštva, huliganizma, rasizma, šovinizma, seksizma, piromanije i drugih „nepodopština“ na našim nogometnim stadionima."

Hrvatski helsinški odbor (HHO) oglasio se povodom nedavnog napada na Zdravka Mamića u Bolu na Braču. Priopćenje koje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak prenosimo u cijelosti.

"Zdravko Mamić, službeno savjetnik u GNK Dinamo, a po mnogima siva eminencija ne samo Dinama nego i hrvatskoga nogometa, opet je u središtu pozornosti javnosti. Razlog tome je fizički napad na njega u turističkom mjestu na otoku Braču – Bolu gdje ga je 7. lipnja u predvečerje u klasičnoj sačekuši napao kasnije identificirani dvadesetdvogodišnji Domagoj Iveljić.

Mamić je s prijateljima došao jahtom u luku. Sa snimke objavljene u hrvatskim medijima vidljivo je da mu je Iveljić kukavički prišao s leđa, udario ga šakom u potiljak i onda pobjegao. Mamić je izgubio svijest i pao u more, ali je u vodi došao k sebi.

Pobjeglog Iveljića uhvatio je Ivan Ivančić, poslovni čovjek koji u Bolu ima hotel i restoran. Ivančić je potrčao za Iveljićem i uhvatio ga usprkos činjenici da je invalid budući da ima desni umjetni kuk. Odmah je obaviještena načelnica Policijske postaje u Supetru na Braču, Magdalena Mirić te su na teren izašli operativci MUP-a. Iveljić je priveden u Split, gdje je zadržan preko noći.

Policijska uprava Splitsko–dalmatinska podigla je protiv njega prekršajnu prijavu po članku 6. Zakona o prekršajima javnog reda i mira: „Tko se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 30 do 50 DM ili kaznom zatvora do 30 dana.“

Sudac Danijel Ban izrekao je, za sada, Iveljiću mjeru opreza približavanja Zdravku Mamiću budući da je isti priznao napad na Mamića. Policija je sudu predložila i istražni zatvor, a odluku o tome Prekršajni sud bi trebao donijeti u roku od 30 dana, što znači da se postupak nastavlja. Po nekim mišljenjima sporna je kvalifikacija samog djela jer po tumačenju dijela pravnika radi se o zločinu iz mržnje, te bi se počinjeno djelo moglo kvalificirati po Kaznenom zakonu RH-a, kao pokušaj nanošenja tjelesne ozljede.

Odbor smatra da i ovakva kvalifikacija daje dovoljno prostora državnim institucijama u izricanju odgovarajuće mjere. Radi se o mladoj osobi, do sada nekažnjavanoj, koja je po svemu sudeći djelo počinila iz ostrašćenosti i mržnje prema Mamiću koja je stalno prisutna među navijačima Torcide (Hajduk). Prema tome, i Iveljić je “žrtva” kako atmosfere tako i onih koji manipuliraju takvim mladim ljudima i u njihova srca i umove ugrađuju mržnju. Naime, po informacijama kojima raspolaže Odbor djelo planirao i učinjeno u dogovoru i suradnji s drugima, a glavni inicijatori i podsticatelji ostali su van domašaja pravde.

Odbor smatra da je ovaj napad iznad svega rezultat društvene klime koju stvaraju pojedini političari podilazeći navijačima-biračima. No, još više zajedničkom beskrupuloznom pokušaju kriminalizacije nogometnog vrha predvođenog predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i donedavnim potpredsjednikom Zdravkom Mamićem, od strane medija i političara zajedno. Zamjenom teza nogometni vrh prokazuje se glavnim uzročnicima divljaštva, huliganizma, rasizma, šovinizma, seksizma, piromanije i drugih „nepodopština“ na našim nogometnim stadionima.

Odbor ipak mora upozoriti na širi kontekst i društvenu opasnost i ovoga djela fizičkog napada na Z. Mamića kao nogometnog dužnosnika. U Hrvatskoj se napadi na nogometne dužnosnike redaju jedan za drugim, kako fizički tako i verbalni. Ovo je treći fizički napad na Zdravka Mamića.

Prvi je bio na stadionu Hajduka gdje ga je (u nazočnosti naših promatrača) napao bivši nogometaš Hajduka Ivo Bego. Potom su navijači Torcide bakljama napali ispred zgrade splitskog suda, Z. Mamića i njegovog odvjetnika Čedu Prodanovića koji su došli na zakazano ročište. U istom kontekstu treba gledati napade navijača Torcide na nogometnog suca Brunu Marića palicama u jednom splitskom restoranu te napad Torcidinih huligana na delegaciju HNS-a predvođenu tadašnjim nogometnim izbornikom Nikom Kovačem na benzinskoj postaji Zir kada je tajnik nogometnog saveza pogođen bocom u glavu, a ostalih pet pripadnika delegacije HNS-a fizički su napadnuti.

U ovoj sezoni jedan navijač Torcide utrčao je u teren u vrijeme utakmice pokušavajući vatrogasnom šipkom napasti suca utakmice i neke igrače, ali je u tome spriječen.

HHO poziva sve društvene čimbenike na snažnu osudu ovakvih oblika ponašanja, a institucije pravne države na poduzimanje onih mjera u skladu sa zakonom koji neće ostaviti ni trunku sumnje vezano uz moguću neobjektivnost u donošenju sudskih odluka. U protivnom mogli bismo kao rezultat „pozitivne društvene atmosfere“ prema ovim negativnim pojavama dočekati i vijest o smrtonosnim posljedicama ovakvog ponašanja", stoji u priopćenju.

Komentara 46

Avatar niwrad
niwrad
17:25 09.06.2017.

Inicijatori su mediji poput Index-a, lokalni šerifi iz MOSTA, stazići, jovanovići i slične leftardske strukture koje optužuju bez dokaza i time dalju povoda za takve napade.

RI
ribar110
17:30 09.06.2017.

Znaci mozes bilo koga udariti sakom u glavu i prakticki neces odgovarati za nista.Citam i ne mogu se nacuditi da se spominju i Njemacke marke u zakonu pa koja je ovo godina ili stoljece?

DU
dubrava66
17:43 09.06.2017.

Pa zar ljudi moji treba netko biti ubijen zbog dizača tegova poznatog isušivača moćvare,lijevih medija u stilu što gore to bolje,mosta hrida brida stine pametnih živih zidova ,pokvarenih političara za pokoji glasić.Ovoga optužilo naše sudstvo zbog ne primjerenog ponašanja,znači mučki s leđa udariti čovjeka u potiljak ma kako se on zvao je lakši prekršaj.Kakva je to poruka našeg sudstva, umjesto mjesec dana pritvora i onda u bajbukanu ili rad za opće dobro minimalno dvije godine taj huligan će još postati heroj.Smiju li uopće hrvati ići na more ili je to rezervirane za lokalne derane.Junačino trebal si pričekati murju pa njima odvaliti šamarčinu ali za to nemaš muda,onda bi možda malo duže odležal u bajbukani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije