Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepopravljivi

Može li kazna od 50.000 kuna smiriti Mamića?

Zdravko Mamić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/8
24.05.2017.
u 08:14

Zdravko Mamić je prije dva tjedna, ničim izazvan, na sudskom hodniku verbalno napao Svena Miškovića i to mu nije bilo prvi put

Dvojica policajaca u civilu dežurala su i jučer pred sudnicom na Županijskom sudu u Osijeku u kojoj je sjedio Zdravko Mamić.

Odvikavanje od pušenja

Riječ je o ljudima koji su kao osiguranje dodijeljeni Svenu Miškoviću i Tonćiju Petkoviću, zamjenicima ravnateljice USKOK-a koji zastupaju optužnicu protiv Mamića.

Tužiteljski dvojac policijsku zaštitu dobio je temeljem sigurnosne procjene MUP-a, i to dok su na sudu. Koliko će ta zaštita trajati, u MUP-u ne otkrivaju, samo kažu: Dok bude potrebe. Pojašnjavaju da su napravili procjenu te donijeli neke sigurnosne mjere, a u njih spada i vanjsko osiguranje suda, koje je povjereno interventnoj policiji. Mišković i Petković pratnju policajaca u civilu imaju od početka ovog tjedna, što očito znači da su u MUP-u ozbiljno shvatili događaj od prije dva tjedna kada je Mamić na sudskom hodniku iz čistog mira i ničim izazvan verbalno napao Miškovića. Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković, sudac i tužitelji neformalno su razgovarali pred sudnicom, o politici, odvikavanju od pušenja, kada im je Mamić odjednom prišao okomivši se na Miškovića.

– Što se ti smiješ, što se smiješ? Samo silu provodiš! Koji k... se stalno smiješ, čovječje Božji! – bjesnio je Mamić i otišao i ne dočekavši početak rasprave.

Inače, takve ispade prema Miškoviću, ničim izazvan, Mamić je radio i prije, pa je netko u MUP-u očito procijenio da se ti ispadi trebaju shvatiti ozbiljno.

Sankcije su rijetke

Mamiću je teško mirno i šutke sjediti i u samoj sudnici. Sudac Darko Krušlin često ga, stoga, upozorava i prijeti mu izbacivanjem s rasprave, pa i kaznom od 50.000 kuna. No nije još nijednom kažnjen. Procjena je sudskog vijeća, vjeruju upućeni, da bi posezanje za drastičnim kaznama bilo kontraproduktivno jer je riječ o “specifičnom postupku i specifičnom okrivljeniku”. Sucima je važnije, pojašnjeno nam je, zadržati ga na raspravi i provesti dokazni postupak. Eventualno opletanje po džepu zahtijevalo bi pisanje posebnog rješenja, a na njega se okrivljenik može žaliti Vrhovnom sudu i sve to znatno komplicira postupak. Upravo zato suci i inače rijetko posežu za takvim sankcijama. Kažnjavanje optuženika zbog ponašanja u sudnici definirano je zakonom i diskrecijsko je pravo svakog suca. U praksi, suci se češće odluče za udaljavanje iz sudnice nego za novčano kažnjavanje, a rekordnu novčanu kaznu od 33.000 kuna svojedobno je izrekao jedan zagrebački sudac koji je optuženika kaznio zbog psovanja.

Komentara 12

DU
Deleted user
08:42 24.05.2017.

Ja Mamiću skidam kapu ne zato što je sirovina već zato što ta sirovina sve vas ostale ne znam kako da Vas nazovem radi budalama.Da nije sirovina i muljator stavio bi ga za predsjednika Vlade onda bi znali što je sposoban čovjek ovako nam ostaju Kradezei i nesposobni Sdepeji

GD
Gospon Drug
09:24 24.05.2017.

Najte Maminja kažnjavati s 50000kn on bu s više daroval tamburaše za jednu noć...

JD
john.drum.501
09:07 24.05.2017.

Ova "siročad" s umne strane, mogla bi smisliti nešto i drugo jer ovo "kradeze" je već toliko plitko da liće ne može biti. Pogotvo uz HNS koji je redovito praznio blagajnu INE, "čupao" se za mjesta u HEP.u i svugdje gurao svoje, izvlačio naše... A SDP je još uvijek partija po uzoru na KPH i jugo nostalgičare... Nitko ne vidi da je takva politika i nastavak zakoona Ante Markovića... jakeri se prave filozofi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije