Naslovnica Vijesti Crna kronika

Lovrinčević na sudu izvrijeđao Sapunara: 'Lažeš smeće jedno, ti si uzeo novac'

Josip Sapunar teško je teretio bivše suoptuženike. Kod svojih je tvrdnji ostao i nakon što se u sudnici suočio s nekima od njih. Oni koje je u iskazima prozvao, tvrde da Sapunar laže
08. travnja 2019. u 16:11 35 komentara 9013 prikaza
Josip Sapunar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sjedeći svega par centimetra jedan od drugog i gledajući se u oči, danas su se u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda suočili Josip Sapunar, nekadašnji optuženik u aferi HAC-Remorker, a sada svjedok te ljudi za koje je on u svojim iskazima tvrdio da im je predavao novac. Radi se novcu, koji je prema USKOK-ovoj optužnici, izvučen iz HAC-a, a Sapunar je na početku postupka bio optužen, no priznao je krivnju te se nagodio s USKOK-om. Osuđen je na godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro, a u proračun mora uplatiti 5,8 milijuna kuna. U ranijim iskazima Sapunar je tvrdio da je novac, koji je izvlačen iz HAC-a na ruke nosio Damiru Kezeleu, Mariju Lovrinčeviću, Milivoju Mikuliću, Stjepku Bobanu...

Mario Lovrinčević i Jurica Prskalo afera remorker Prskalu, Lovrinčeviću i Vukeliću mjesec dana istražnog zatvora

Znali za izvlačenje novca

Nakon što su optuženici iznijeli obrane, u kojima su mahom tvrdili da Sapunar laže, sud je odlučio Sapunara ponovo pozvati da sjedne na klupu za svjedoke. Prvo je prošli tjedan odgovarao na dodatna pitanja suda i obrane, a danas se suočio s nekim od okrivljenika. Prvi koji mu je sjeo nasuprot bio je Kezele, nekadašnji član uprave Vijadukta. Sapunar je u ranijim iskazima kazao da je novac koji je nosio u Vijadukt davao uglavnom Berketu, no da ga je ponekad preuzimao i Kezele.

Stoga je Kezele prvo Sapunara pitao:

– Jesam li znao da se novac izvlačio preko tvrtki Igora Premilovca?

– Da, znali ste da će određeni dio novca kroz fakture za spojnu cestu Zadar 2- Gaženica preko Vijadukta ići tvrtkama Igora Premilovca - odgovorio je Sapunar.

Marijo Lovrinčević AFERA HAC-REMORKER Lovrinčević: Sapunarova tvrdnja da mi je dao mito je monstruozna i nepojmljiva laž

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što jednom profesoru i doktoru u lice mogu reći da laže - replicirao mu je na to Kezele, da bi ga potom upitao:

– Je li bilo predaje novca, odnosno jeste li novac predavali meni?

– Da, predavao sam vam novac - odgovorio je Sapunar.

Josip Sapunar | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Da je Sapunar lagao u svojim iskazima, misli i Jurica Prskalo, koji je nakon Kezelea sjeo nasuprot Sapunaru.

– Jesam li ja znao za izvlačenje novca preko tvrtki Igora Premilovca? - pitao je Prskalo.

– Da, znao si - odgovorio je Sapunar.

Lažeš, lažeš, lažljivče! - replicirao mu je Prskalo.

– Jesi li mi predavao novac? - pitao je dalje Prskalo.

– Jesam - odgovorio je Sapunar.

– Lažljivče, kako te nije sramota? Uništio si mi obitelj, sve si mi uništio. Kako te nije sram? - pitao je Prskalo Sapunara, koji je i dalje mirno slušao što mu Prskalo govori, pri tome ni trepnuvši.

Josip Sapunar Sapunar na suđenju Kalmeti: HAC, HC i Viadukt surađivali s Fimi Medijom, a novac sam nosio Berketu i Kezeleu

Izgubio živce pa se ispričavao

I dok bi se za Kezelea i Prskala moglo reći da su bili relativno smireni dok su se suočavali sa Sapunarom, dojam je da je Marijo Lovrinčević u tom sučeljavanju u potpunosti izgubio živce.

I on je Sapunara prvo pitao je li mu Sapunar predavao novce, a kada je dobio potvrdan odgovor povišenim se tonom obratio Sapunaru:

– Lažeš sroljo glupi! Smeće jedno! Ti si sve uzeo, ti si uzeo novac!

– Samo malo. Ne možete vrijeđati u sudnici - opomenula je sutkinja Gordana Mihela Grahovac Lovrinčevića.

Božidar Kalmeta PITANJA PUBLIKE Kalmeta: Zašto bih ja kao ministar bio odgovoran ako netko krade u ministarstvu?

No dok je ona u zapisnik diktirala što je on upravo kazao Sapunaru, Lovrinčević je imao potrebu pojasniti svoj ispad u sudnici.

– Kazati nekome da je smeće nije uvreda! - rekao je Lovrinčević, koji se kasnije sudu ispričao zbog svoje reakcije, te je prigovorio istinitosti Sapunarova iskaza, baš kao i Prskalo i Kezele.

Suočavanje je nakon toga bilo gotovo, a Sapunar je otpušten iz sudnice. Nakon što je izašao, doimao se kao da ga sve to što se unutra dogodilo i nije previše kosnulo. Na upit kako mu je sučeljavanje s nekadašnjim suoptuženicima izgledalo, tek je kratko kazao: - Zabavno.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti