Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Lokalni izbori u Makedoniji test za vladu Zorana Zaeva

Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čovjeka Skoplja kandidati dvije najutjecajnije makedonske stranke - VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i vladajućeg SDSM-a premijera Zorana Zaeva - Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.
15. listopada 2017. u 08:27 2 komentara 580 prikaza
Lokalni izbori u Makedoniji test za vladu Zorana Zaeva
Foto: Reuters/Pixsell

Makedonci su u nedjelju počeli izlaziti na lokalne izbore koji će, po ocjeni stranih medija, predstavljati test za vladu Zorana Zaeva koja je došla na vlast pet mjeseci ranije poslije dugogodišnje vladavine konzervativaca.

LOKALNI IZBORI Uoči izbora i Makedonci i Albanci tvrde: Nas ima više!

Na izborima se biraju gradonačelnici i vijećnici u Skoplju i 80 općina.

Prema anketama u tijesnoj je prednosti vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), posebno u Skoplju gde njegov kandidat za gradonačelnika vodi za 2,6 posto u odnosu na konzervativnog protukandidata.

Lokalni izbori u Makedoniji test za vladu Zorana Zaeva
1 / 9
Lokalni izbori u Makedoniji test za vladu Zorana Zaeva

Glavna oporbena konzervativna stranka VMRO-DPMNE do izbora ima većinu mandata na lokalnoj razini i na izborima prije četiri godine osvojila je 56 od 81 općine, dok su socijaldemokrati tada osvojili četiri općine.

Agencija Tanjug prenosi da će se prema procjenama analitičara, najžešća bitka na šestim po redu lokalnim izborima od proglašenja neovisnosti Makedonije, voditi u makedonskoj prijestolnici, gdje će se za poziciju gradonačelnika natjecati osam kandidata iz različitih političkih stranaka.

Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čovjeka Skoplja kandidati dvije najutjecajnije makedonske stranke - VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i vladajućeg SDSM-a premijera Zorana Zaeva - Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

Trajanovski je u kampanji obećao da će, ako treći puta preuzme funkciju gradonačelnika Skoplja, za zamjenika imenovati Albanca Muhameta Ametija, koji će biti zadužen za izravnu komunikaciju s albanskom zajednicom. 

Od osam kandidata u utrci za gradonačelnika Skoplja tri su kandidata albanskih političkih stranaka.

Makedonski premijer i vođa SDSM Zoran Zaev pozvao je građane da u nedjelju masovno izađu na lokalne izbore i glasuju za kandidate njegove stranke, kako bi "zajedno oslobodili zemlju od ostataka kriminalnog režima VMRO DPMNE Nikole Gruevskog", prenosi agencija Beta.

 Bivši premijer Gruevski očekuje da će VMRO DPMNE pobijediti na lokalnim izborima i da će ubrzo poslije toga uslijediti izvanredni parlamentarni izbori na kojima će njegova stranka opet osvojiti vlast i "vratiti svjetlost poslije četveromjesečne pomrčine". On je tijekom kampanje svakodnevno izražavao sumnju u regularnost izbornog procesa optužujući SDSM za  zloupotrebu institucija.

Za mjesta gradonačelnika bori se oko 800 kandidata iz 19 stranaka i koalicija, a samostalno nastupaju 64 kandidata.

Birališta se zatvaraju u 19 sati. Drugi krug izbora bit će održan  29. listopada.

Premijer Zoran Zaev s albanskim koalicijskim partnerima trn je u oku vlastima u Beogradu Nestabilno u Makedoniji Albanci će izazvati krizu vlasti ne podrži li premijer Zaev Kosovo Makedonija 'Pao' u Kumanovu Uhićen Makedonac koji je nosio majicu HOS-a u parlamentu Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara Izmjene zakona Gradonačelnici o 'lex šerif': Dva dulja mandata su dovoljna
Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • @ploto@:

    Ovog je namjestio Soroš ,a ne makedonski građani.Kad će tog zlotvora proglasiti za neprijatelja građana EU,koji se miješa u njihovo pravo da izaberu svoju vlast .Da ne spominjem njegovu javno objavljenu namjeru da svake godine u EU dovede milijun muslimanskih ... prikaži još! migranata i 500 milijuna usd koje daje za uvoz istih i logistiku koju pružaju njegove petokolonaške udruge.