Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestabilno u Makedoniji

Albanci će izazvati krizu vlasti ne podrži li premijer Zaev Kosovo

Premijer Zoran Zaev s albanskim koalicijskim partnerima trn je u oku vlastima u Beogradu
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
25.08.2017.
u 09:31

Vučić i Zaev postigli su sporazum u pet točaka o međusobnoj suradnji, no nigdje se ne spominju ni Kosovo ni špijunska afera

Hoće li postignuti dogovor između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva u kojem su se, prema neslužbenim informacijama, dogovorili da vlada Makedonije ipak neće podržati kandidaturu Kosova za članstvo u UNESCO-u, dovesti do nove političke krize u Makedoniji?

Naime, gotovo sve albanske stranke najavile su izlazak iz makedonske vlade u slučaju da Makedonija ne podrži kandidaturu Kosova.

– Ne možemo ostati u Vladi koja će raditi protiv interesa Albanaca. To bi bila velika izdaja albanskog naroda – kazao je za Večernji list član vladajuće koalicije iz Albanske stranke koji želi ostati anoniman ističući da su Zaevu dali potporu jer je obećao da će podržati Albance na Kosovu i u Albaniji bez zadrške. Dodao je da se nada da će premijer održati obećanje i da neće okrenuti leđa Albancima koji su ga zapravo i doveli na vlast. U strahu od reakcije albanskih stranaka u javnosti uopće nije spomenut dogovor o nepodržavanju Kosova za ulazak u UNESCO, već je samo izneseno pet točaka o kojima su Srbija i Makedonija postigle dogovor.

Dvije zemlje dogovorile su se da će isključivo dijalogom rješavati svaki eventualni nesporazum u međusobnim odnosima te da će se bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima zajednički boriti ne samo za očuvanje, nego i za unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije. Osim što se ne spominje podrška Kosovu u UNESCO-u, interesantno je da nije bilo riječi ni o špijunaži. Naime, kao glavni razlog povlačenja srpskih diplomata iz Makedonije Vučić je naveo obavještajno djelovanje protiv Srbije u koju su bile uključene i strane sile aludirajući na SAD. Kako piše ruska Pravda, obavještajne službe vodećih zemalja NATO-a nedavno su intenzivirale svoje subverzivne aktivnosti protiv Srbije i to je danas jedina republika bivše Jugoslavije koja se ne želi priključiti Sjevernoatlantskom savezu. List ističe da, iako Srbija ne spominje direktno NATO, nema sumnje da je riječ o naporima Saveza i američke CIA-e u okviru provođenja subverzivnih aktivnosti protiv Srbije da bi poremetila ravnotežu i odnos snaga u zemlji.

Komentara 24

Avatar nekakav
nekakav
10:51 25.08.2017.

nema krize vlasti, kriza je bila kad se htjelo i na kraju uspjelo na vlast dovesti ovog zaeva. makedoncima nije lako, znaju što će im srbi raditi ako budu za primanje kosova u unesco. makedonija će postati stvarno fyrm. ako budu protiv, albanci izlaze iz vlade, što znači da vlada pada. onda se mogu dogovoriti i podijeliti vlast sa donedavnim vlastima, što su odbijali, jer su imali naredbu što napraviti. albanci rade kaos, dižu bunu, i opet imamo nemire. makedonci ne smiju oružjem odgovoriti, jer im ameri to neće dozvoliti, pa ćemo imati novi ustav, i albancima dodatno dizanje prava. a manjina su, manje od 25% ih je, što god da oni govorili. i tako, ono što su ameri zakuhali sa kosovom, sad kusaju svi kosovski susjedi. i trebaju, jer su dozvolili to gnijezdo.

RA
ranko75
14:15 25.08.2017.

Dvije americke slugeranje se izmedju sebe o necemu dogovorili. Smijesno. To je slicno kao kada se dvije naloznice iz harema nesto izmedju sebe dogovore, kakve gacice da obuce jedna za tu noc sa pasom, a kakve druga da ne budu iste. Kakve god da obuku,rezultat je isti. a isto tako ako nikakve ne obuku.

DU
Deleted user
14:45 25.08.2017.

Onda vam se sve poklopilo, bili ste na pravom mjestu u pravo vrijeme. Pijani Yelcin i raspadnuti Sovjetski Savez, propali Milosevic sa jos propaliom Srbijom.. sada je Putin i ova Rusija a dokaz su ti Ukraina, Sirija i sve drugoo okolo zato je bolje ne cackajte mecku da ne ostanete i bez Kosova ovaj put. Izgleda da ste zaboravili 2001 na sjeveru Makedonije i da su vam Amerikanci spasavali zivu glavu inace sad vas ni u sjecanju tamo vise nebi bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije