Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.02.2015. u 12:00

Za Hrvatsku je 650 milijuna eura uloženih u tuđe skladište prekrupna usluga

Već deset godina i barem tri politička mandata kao jedan od najvažnijih i strateških projekata u energetici ističe se omišaljsko skladište plina. Zbog sukoba Sjedinjenih Američkih Država i Rusije te rastućeg interesa Amerike da oslabi ovisnost Europe o ruskom plinu, LNG terminal mogao bi od fatamorgane postati stvarnom slikom.

Američka je politička podrška bezuvjetna. Potpredsjednik SAD-a Biden obilazi regionalne lidere uvjeravajući ih da u sukobu Washington – Moskva treba stati uz zapad pa tako Aleksandru Vučiću nudi američke brodove i novac za gradnju interkonekcije do Bugarske, a Mili Đukanoviću obećava ulazak u NATO kako se ni pod koju cijenu ne bi realizirala ruska baza u crnogorskom primorju, ali pitanje je stoji li iza političke podrške i stvarni novac za Hrvatsku. Što nam Amerika nudi osim lijepih riječi kojima nam obećava da ćemo biti energetski lider Balkana? Zasad ne puno više od interesa američke naftne tvrtke Marathon Oil u realizaciji projekta istraživanja plina i nafte u Jadranu koja je zakupila sedam od deset traženih istražnih područja.

Ima li smisla graditi skladište od pet milijardi prostornih metara plina ako nam godišnje treba upola manje plina i ako u tom skladištu pohranjujemo robu uvezenu iz drugih zemalja? Odgovor se nameće sam po sebi – LNG ne treba nama. Ako on treba Europi i SAD-u, onda ga velike i bogate sile trebaju i platiti jer za Hrvatsku je 650 milijuna eura uloženih u tuđe skladište financijski preintenzivna usluga. Stoga hrvatska politika treba s tog diskursa i pristupiti razvoju tog projekta, što ministar Ivan Vrdoljak, u čijem se resoru projekt razvija, i pokušava činiti. Hrvatski interes itekako postoji ako LNG ide u paketu s IAP-om, odnosno Jadransko-jonskim plinovodom i eksploatacijom plina iz Jadrana jer u tom slučaju Hrvatska dobiva i zaradu na transportu plina i prostor za skladištenje svojih zaliha prije nego što ih proda okolnim zemljama, što uz milijarde kuna znači i energetsku neovisnost.

>> Nakon propasti Južnog toka Srbija pomaže Hrvatskoj za LNG terminal

Komentara 5

ZO
Zoko
17:01 12.02.2015.

Gdje su sad ti silni "zeleni" da stopiraju takve projekte...hehe jadna smo mi država...kad hoćemo sami nešto napraviti - to ne može ali kad to ameri kažu nema ih nigdje

Avatar reference
reference
22:12 14.02.2015.

ahahaa da zbog rata Rusije I USrA, ahahaa pa USrA se ne smije pribliziti ruskoj granici nego jadnici nista drugo ne mogu nego nadju druge zemlje I maltretiraju I prijete im da stave rusima sankcije. a oni isti I dalje trguju, poslije sankcija USrA trgovina sa Rusijom porasla za 12%

BO
borac2525
12:30 12.02.2015.

Samo sa IAP-om!, vrijeme je za kakvu takvu energetsku neovisnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije