Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukidanje dežurstva

Liječnik zbog rada u smjenama mora ostaviti pacijenta

liječnici
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
10.01.2014.
u 08:58

Ministarstvo: Regulirali smo prekovremene, a plaća se može povećati na temelju uzastopnog odrađivanja smjena.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je u nekoliko prigoda da je smjenski rad u bolnicama uveden kako bi se smanjile liste čekanja koje su se u vrijeme štrajka povećale i do četiri puta. Zdravstvena zaštita dostupnija je popodne i subotom, smanjen je broj liječnika koji dežuraju, ali su oni sada dostupniji, isticao je Ostojić. Međutim, dvojica uglednih zagrebačkih liječnika, šefova klinika, za Večernji list kažu da to u praksi zaista nije tako.

– Odmah je jasno kako sustav ne može plaćati ovaj pogon koji trenutačno ima. No ovakvim se mjerama to sigurno neće riješiti. S ovim brojem ljudi nemoguće je provesti ovako zamišljen smjenski rad. Ovo je organizacija koja kao da je napravljena za medicinske sestre koje nemaju obavezu pacijenta ispratiti do kraja. Tako je pogrešno tvrditi pacijentima da će imati sve – kažu naši sugovornici.

Ne rade svi jednako

– Naše uprave – nastavljaju – za ovo nisu krive, prisiljene su provesti nešto što je u praksi nemoguće. Ovako nešto nam se nameće a da s nama nitko o tome nije ni razgovarao. Funkcionirali smo ovako 50 godina, zašto to sada agresivno mijenjati? Pod egidom brige za nas te bolje usluge za pacijente zapravo se samo nastoji uštedjeti.

Promjene trebaju biti daleko promišljenije – kažu. Sa svojim se kolegama slaže i šef Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić koji kaže kako se zaboravlja da je Hrvatska među zemljama koje imaju najmanji broj liječnika po stanovniku u Europi. Naši sugovornici ističu da se liječnici ne vode time koliko rade, već potrebama svojih pacijenata, što je presudan faktor u trajanju njihova boravka na radnom mjestu, ne negirajući istodobno da doista ne rade svi jednako.

– Ukinuta su 24-satna dežurstva, a liječnik nakon redovite smjene obavezno mora otići kući. No briga je za pacijenta stalna, a ovako se doista može dogoditi da svojeg pacijenta ne vidiš možda i dva dana. Hrvatski je pacijent navikao i po Ustavu ima pravo na izbor svojeg liječnika, a ovako će to teško više biti u mogućnosti – objašnjavaju. Tu su i neke osjetljive struke kojih naprosto u sustavu nema dovoljno te tako i ne mogu biti na raspolaganju u potrebnoj mjeri. Također ne smijemo više operirati nakon dežurstva zbog čega će pacijenti morati čekati. Više ne možemo funkcionirati tako da se pacijenta primi i odmah operira – kažu doktori i podcrtavaju da će se zbog svega toga liste čekanja produljiti umjesto da se smanje. – Novim smo kolektivnim ugovorom, smanjenjem dežurstava, a sada i najavljenim promjenama u kumulaciji, tj. predavanju na fakultetima već dosta izgubili na primanjima. I to će utjecati da se pojača odljev ljudi.

Ravnoteža plaće

U Ministarstvu zdravlja ustraju na tome da je smjenski rad u bolničkim zdravstvenim ustanovama moguće organizirati s postojećim medicinskim osobljem, što se pokazalo uspješnim u štrajku. Iako su plaće liječnika u Hrvatskoj niske u odnosu na neke zemlje zapadne Europe, one su gotovo dva puta više nego plaće liječnika u Češkoj ili Mađarskoj, koja u ovom trenutku ima viši BDP od Hrvatske, smatraju u Ministarstvu te ističu da su novim kolektivnim ugovorom konačno regulirali prekovremene sate te uveli mogućnost povećavanja plaće na temelju uzastopnog odrađivanja smjena. Očekivali su, kažu, odlazak 200 do 250 liječnika nakon ulaska u EU.

O problemu kumulacije raspitali smo se u Ministarstvu obrazovanja gdje kažu kako u suradnji s drugim resornim ministarstvima te medicinskim fakultetima javnih sveučilišta analiziraju moguće modele uravnoteženog obračuna rada i plaća za sve radnike, njih oko tisuću, koji istovremeno rade u bolnicama i na fakultetima. Sustav bi se trebao temeljiti na praksama zemalja EU te na principu “jednake plaće za jednak rad”, što bi trebalo doprinijeti prevladavanju razlika između plaća “kumulativaca” u Zagrebu, koje su najveće, i ostalih sveučilišnih centara.

>>Liječnici ne žele štrajk već sastanak, Ostojić ih poziva da potpišu kolektivni ugovor

>>Liječnici u Virovitici ne žele dežurati vikendom

Komentara 15

NV
novo vriijeme
11:31 10.01.2014.

Zapravo za one koji ne znaju smjenski rad je samo 10% više plaćen, znači od 8-16h 400 kuna dnevnica , a od 20 do 7h ujutro 440kuna. Tko želi operirati u 2h noću za 40 kuna više? Nije operacija tržnii centar da se tipka račun, bez nakane da blagajnice omalovažavam ali i same bi se složile da je to tako. Račun semože popraviti , pacijent ne. Radi se o iznimno stresnom poslu.

RO
rotten12
11:07 10.01.2014.

A doktori jadni tolikooo skrbe o pacijentima i oni su sada jadni uvrijeđeni što će"jadni" pacijenti čekati i neće imati dobru skrb...Moj bože pa kome oni prodaju te priče....Svaka čast izuzetcima kojih je na moju veliku žalost pre pre malo ali imao sam na žalost prilike biti pod njihovom "skrbi"...najblaže rečeno je da sam se osjećao kao u vet.stanici...Svi te ignoriraju kao ti si komad mesa što oni tebi imaju reći što ti je...Dobijem za obrok pripravak sa ISTEKNUTIM ROKOM da ne nabrajam dalje....Poanta priče je da ostaju bez para a morat će više raditi iako kao što je gore rečeno nakon 50 godina teško je mentalni sklop promijeniti da plaču moraš zaraditi kao i svi drugi u RH

DO
doktorica
11:29 10.01.2014.

neka dežuraju liječnici iz MIZ i HZZO-a.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije