Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvat će Messija

Leovac za Max!: Moj je adut austrijski mentalitet, a dobro je da nisam potpisao za Dinamo

SPECIJAL MAX 03.11.2014., Rijeka - Nogometas HNK  Rijeka Marin Leovac daje intervju za austrijsku televiziju. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
12.11.2014.
u 12:00

– Kada sam počinjao, igrao sam lijevo, desno krilo. Već u 14. godini u bečkoj Austriji počeo sam igrati na beku

Marin Leovac (26) opet je zanimljiv austrijskim novinarima, odlične igre Rijeke u Europskoj ligi potaknule su to zanimanje. Potegnula je proteklog tjedna do Rijeke televizijska ekipa iz Beča, a brojna pitanja o Rijeci bivšem igraču Austrije nisu teško pala. Kao što mu nije bilo teško početkom godine iz Beča preseliti se u Opatiju.

– Htio sam pronaći klub u kojemu ću više igrati, Rijeka je tražila lijevog braniča i eto me ovdje. Trebao sam prije godinu dana doći u Dinamo, već smo se bili dogovorili. Ovako je ispalo najbolje! Tko zna bih li uopće igrao u Dinamu, ne znam bih li se uspio nametnuti izborniku Kovaču.

Protiv Dinama igrali ste u dresovima bečke Austrije i Rijeke?

– Uspoređujemo li Rijeku i Dinamo, mi imamo izraženiji momčadski duh, kompaktniji smo. Pojedinačno, Dinamo ima nekoliko igrača koji su klase za sebe. Rijeka raste na čelu s Damirom Miškovićem, infrastruktura koju Dinamo koristi godinama u Rijeci se tek treba izgraditi. Kada uspoređujemo austrijsku i hrvatsku ligu, mislim da još postoji razlika u brzini. U austrijskoj ligi tempo je jači, što mi je potvrdio svaki igrač koji je iz HNL-a došao u Austriju. U HNL-u igrači su tehnički bolji od igrača u Austriji s izuzetkom Salzburga, koji je priča za sebe.

Došli ste zimus u Rijeku kao lijevi branič da biste ove sezone iskazali zavidne napadačke mogućnosti?

– Kada sam počinjao, igrao sam lijevo, desno krilo. Već u 14. godini u bečkoj Austriji počeo sam igrati na beku.

Početkom ove sezone na terenu izgleda obratno, u napadu igrate kao da ste tek nedavno postali branič?

– Dosadno je stajati i čekati otraga, ha, ha! Odgovara mi takva igra, volim kad mogu asistirati, zabiti gol.

S Tomečakom činite jak dvojac na bokovima Rijeke, malo momčadi ima braniče koji su u stanju istodobno stići u završnicu i poentirati?

– U zadnje vrijeme je sve teže. Treneri nam zatvaraju bokove pa je teško proći. Tada moramo kroz sredinu, gdje imamo Kramarića.

S njim u momčadi statistički vodite 1:0 prije nego što utakmica počne?

Kramarić zabije sve, stvarno je čudo!

Ivan Tomečak nedavno je za Max! izjavio da ste najbolji lijevi branič s kojim je igrao, a zatim je uslijedio poziv izbornika Kovača za utakmicu protiv Argentine?

– Lijepo je čuti od suigrača takve pohvale. Ovo je tek prvi poziv, vidjet ćemo kako će to izgledati protiv Argentine. Lijepo je čuti komplimente, ali izbornik odlučuje igraš li dovoljno dobro. Nadam se da ću dobiti priliku protiv Argentine.

Otac od 1988. u Austriji

Mogli se birati tri reprezentacije: rođeni ste u Jajcu, a imate austrijsku i hrvatsku putovnicu?

– Otac je otišao u Austriju za poslom još 1988., dopalo mu se i odmah je došao po nas. U Austriji sam odrastao, pohađao vrtić i školu. U 19. godini pitali su me iz austrijskog saveza želim li igrati za njihovu mladu reprezentaciju, pristao sam budući da me u Hrvatskoj tada nitko nije ni poznavao. Zašto ne bih igrao za državu u kojoj sam živio cijeli život! Ali, austrijsku putovnicu sam dobio kad sam imao više od 21 godine pa više nisam mogao igrati za mladu vrstu. A nedavno sam dobio dozvolu da mogu igrati za Hrvatsku.

Kako biste definirali svoj mentalitet?

– Više sam Austrijanac, ondje sam odrastao. Tako se ponašam na treningu, na utakmicama, tako se osjećam.

Hrvatski govorite puno bolje nego kada ste u veljači došli u Rijeku?

– Dok nisam upoznao suprugu Anitu, rijetko sam govorio hrvatski. Nisam zapravo govorio ni s kim osim s roditeljima ili prijateljima koji su dolazili vikendom u Beč. S Anitom sam počeo više govoriti hrvatski, a otkada sam došao u Rijeku, naučio sam još više. Anita je iz Zagreba, gdje smo se upoznali kada sam dolazio kod rođaka. Imamo sina od šest mjeseci, on će prije naučiti hrvatski nego njemački.

Održavate li veze s rodnim Jajcem?

– Imam baku i djeda u Jajcu, radi njih odem dolje za Božić ili ljeti.

Bjelica sjajan trener i čovjek

U Europskoj ligi učinili ste iskorak igrom i rezultatima, iako nije lako igrati protiv Seville, koja se bori za vrh Primere s Realom, Barcelonom i Atléticom?

– Prošle sezone osvojena su četiri boda u Europskoj ligi, ove sezone želimo korak dalje što se dogodilo pobjedom protiv Feyenoorda kod kuće. Nismo ni u utakmicama protiv Standarda i Seville bili loši. U Liegeu smo mogli pobijediti, protiv Seville dobili smo gol u zadnjim minutama. Kada su izvučene skupine, nitko nije predviđao takav rasplet. Uz podršku navijača gušt je igrati takve utakmice. Nije bilo nervoze, samo uživancija!

Gdje biste željeli otići nakon Rijeke?

– Moram biti realan, a prema svemu najviše mi odgovara njemačka liga. Sve skupa mi najviše odgovara, od jezika do načina života. Meni je najvažnije da igram, posebno otkad sam u krugu reprezentativaca. Nadam se da protiv Argentine nisam dobio zadnji poziv.

Nenad Bjelica bio vam je trener u Austriji, sad je u Miškovićevoj Speziji?

– Riječ je o jako dobrom treneru i čovjeku, uvijek je bio korektan. S bečkom Austrijom ušao je u Ligu prvaka, nitko nije očekivao da ćemo eliminirati Dinamo. U skupini s Atlèticom, Portom i Zenitom osvojili smo pet bodova i zamalo otišli dalje. Kada igraš Ligu prvaka prvi put u klupskoj povijesti, normalno je da ljudi postanu euforični pa i koncentracija popusti u domaćoj ligi. Izgubili smo ritam, ali Bjelica je u Speziji opet pokazao da je jako dobar trener.

Komentara 3

Avatar GERO2
GERO2
19:25 13.11.2014.

@derin Austrijanci nisu prepoznali kvalitetu.Bjelica je poslao Marina u Rijeku.Ne vrijedjaj ga to mi je rod Du tepate Hund Du.

MA
Mar...anac
17:07 12.11.2014.

Mesi je lijevak a igrati ce desno krilo. Ulogu cuvanja bi trebao preuzeti Vrsaljko.

DE
derin
12:41 12.11.2014.

Igrač koji je bio rezerva u austriji, sada postaje hrvatski reprezentivac, koje snižavanje kriterija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije