Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZ OTVORENIH PITANJA

Kupnja Fortenove: Širi li se po Hrvatskoj ruski kapital preko Ujedinjenih Arapskih Emirata

Jastrebarsko: Prezentacija poslovanja i budućih planova Fortenova grupe u tvornici Jana
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
02.11.2022.
u 23:25

U svjetlu nezapamćenih sankcija nametnutih Rusiji i ruskim kompanijama, poslovanje s njima zahtjeva iznimnu poslovnu akrobatiku i testiranje odlučnosti zapadnih regulatora i tijela koja se bave praćenjem i provedbom mjera ograničavanja.

Sankcije, međunarodni regulatori, odobrenja... Sve što je bilo potrebno provjeriti i zadovoljiti za kupovinu udjela Sberbanka u Fortenovi je finalizirano (ili zaobiđeno) u jednom danu, koja - uz kratko priopćenje o novom vlasniku koji se naizgled pojavio niotkuda - otvara niz pitanja.

Danas je objavljeno kako je Saif Bin Markhan Alketbi, privatni investitor iz Dubaija, kupio udjele Sberbanke u Fortenovi. Ova kupovina bi bila vjerojatno uobičajena stvar da se nalazimo u normalnim vremenima. No trenutak u kojem živimo sve je samo ne normalan i uobičajen. U svjetlu nezapamćenih sankcija nametnutih Rusiji i ruskim kompanijama, poslovanje s njima zahtjeva iznimnu poslovnu akrobatiku i testiranje odlučnosti zapadnih regulatora i tijela koja se bave praćenjem i provedbom mjera ograničavanja.

U proteklim mjesecima - a prve su sankcije nametnute odmah nakon početka agresije na Ukrajinu krajem veljače, jasno je da gospodarsko-politička i poslovna elita u Rusiji očajnički traži načine za ublažavanje svoje, ali i sve veće ekonomske i političke izolacije zemlje. Zapadni režim sankcija, osmišljen kako bi smanjio sposobnost Rusije da vodi međunarodne poslovne aktivnosti i zabrani njezinim oligarsima da koriste svoju imovinu, i nije tako neosvojiv kao što se čini. Osim raznih rupa u zakonu i izuzeća, mnoge zemlje i dalje nisu voljne pridružiti se Zapadu i njegovim ekonomskim sankcijama. Istaknuti među njima su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), koji su održavali unosne i obostrano korisne gospodarske i poslovne veze s Rusijom.

Tako je UAE postala jedna od takvih oaza, preko koje Rusi trenutno nesmetano posluju i preko koje izvlače ogromne količine kapitala.

Intrigantno je kako investitor iz UAE zadnjeg dana roka do kojega je Sberbank mogao završiti započetu prodaju udjela u Fortenovi  kupuje udjele Sbera u vrijednosti 500 milijuna eura, bez da je ikada bio u kompaniji ili izvršio uvid u poslovanje, što bi valjda bio neki minimum za investiciju od pola milijarde  eura.

 Ili je možda taj investitor samo "false flag", nominalni kupac za druge, i zna da će sredstva dobiti nazad ili ih možda nije morao niti uplatiti te uz pozamašnu proviziju učiniti uslugu ruskim prijateljima, jer je to se ovih dana jako lukrativan posao u UAE.

Svih ovih mjeseci ozbiljne europske kompanije kao Indotek, pored potpisanog ugovora sa Sberom, nisu uspjeli finalizirati preuzimanje udjela upravo radi pravnih poteškoća zbog sankcija i odobrenja međunarodnih regulatora koja se jako teško ishođuju, a eto investitor iz UAE to finalizira u jednom danu.

Temeljem odobrenja kojih regulatora je Saif Bin Markhan Alketbi kupio udjele Sbera u Fortenovi? Kako je poznato da je SBK ART u 100% vlasništvu Sberbanka, entiteta koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama, za obavljanje takve transakcije bila su potrebna odobrenja međunarodnih regulatora i Stale skupine za praćenje i provedbu mjera ograničavanja u RH.

Je li se preko UAE ruski kapital i dalje nesmetano širi i u Hrvatskoj, pitanje je na koje će odgovor morati dati i regulatori i dionici ove transakcije.

Komentara 23

MI
Milana19994
01:13 03.11.2022.

Ahhhhh...isto je sada u cijelome svijetu s Ruskom imovinom: tiho, tiho dok se prodaje/kupuje. Kad je sve zabetonirano - gotovo onda vijesti objave.

UG
ugota
06:08 03.11.2022.

Ova novinarka napisala istnu bravo rusi hoce da za gospodare sa hrvatskom preko hrvatskih intelektualaca i hrvata koji su se prodali za novce rusima

DU
Deleted user
23:38 02.11.2022.

Nesporno je da se uz pomoć Arapa ruski kapital u Hrvatskoj širi, ali pitanje je kako se to može spriječiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije