Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nađena nedopuštena supstanca

Kupci, oprez: Jedno voće iz Poljske može biti opasno za zdravlje, a posebno za djecu

Ilustracija
Ilustracija/Pixabay
01.09.2023.
u 22:57

Slovenci su odmah povukli šljive sa svog tržišta, a zbog klorpirifosa zabranjen je uvoz u Hrvatsku iz Srbije te je pošiljka uništena

Nedopuštena supstanca klorpirifos pronađena je u svježim šljivama iz Poljske što može predstavljati potencijalno opasan rizik za zdravlje, upozorio je Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. Šljive su izvezene na tržišta Slovenije i Hrvatske, a štetni pesticid u njima otkrili su slovenski inspektori.

Slovenci su odmah povukli šljive sa svog tržišta, a zbog klorpirifosa zabranjen je uvoz u Hrvatsku te je pošiljka uništena, piše Danica.

VEZANI ČLANCI:

Aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil već su četiri godine zabranjene u Europskoj uniji, no u nekim se zemljama, izvan EU-a, one i dalje koriste. Stručnjaci su ustvrdili kako može doći do utjecaja na ljudsko zdravlje, uključujući i do neurotoksičnih učinaka.

Naime, Danica piše kako se pesticid povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskog sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu i smanjenom inteligencijom.

VIDEO Veliki udarac balkanskom kartelu - zaplijenjeno 2,7 tona kokaina i uhićeno šest osoba

Ključne riječi

Komentara 1

KL
Klipan
11:57 02.09.2023.

Mogki ste i u naslovu napisati da su sljive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije