Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kulturnjaci 2016. traže ostavku Hasanbegovića zbog "sramotnog priopćenja" Ministarstva kulture o napadu na Tomića

"Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi. Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva", ističe se
03. travnja 2016. u 16:58 288 komentara 7926 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Inicijativa Kulturnjaci 2016. zatražila je danas od premijera Tihomira Oreškovića hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog "sramotnog priopćenja" kojim je Ministarstvo kulture komentiralo nedavni fizički nasrtaj dvojice mladića na pisca i novinara Antu Tomića.

"Priopćenje Ministarstva kulture povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH", priopćila je inicijativa koja je i ranije tražila Hasanbegovićevu smjenu, prikupivši s tim ciljem putem peticije više od 4,5 tisuća glasova.

Kulturnjaci zamjeraju što se u priopćenju Ministarstva o tom slučaju, uz osudu fizičkog nasilja i napada na svakog građanina, navodi i da "taj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ".

Priopćenje ocjenjuju kulminacijom ministrovih dosadašnjih izjava i postupaka "usmjerenih na ograničavanje demokratskih prava i sloboda i smatraju da time Ministarstvo kulture podriva ustavno-pravni poredak Hrvatske.

"Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi. Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva", ističe se

Smjenu ministra Hasanbegovića vide kao "jedini način da Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću premijera - očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke Republike Hrvatske".

Na priopćenje je reaigrao i sam Ante Tomić, komentirajući za N1 televiziju da je izjava ministra kulture u cijelosti ispunila njegova očekivanja. "Razočaralo bi me da je Zlatko Hasanbegović reagirao kao normalno ljudsko biće", rekao je.

O toj Tomićevoj izjavi Zlatko Hasabegović je, za istu televiziju, rekao da je na tragu njegovih dosadašnjih osobnih uvreda koje mu je uputio u jednom tekstu.

Ministar kulture je ponovio da osuđuje svako nasilje, "bilo kad, bilo gdje i usmjereno protiv bilo koga", uključivši i svaki oblik verbalnoga nasilja, govora mržnje i osobnih uvreda.

Dvojica mladića su u četvrtak navečer napali novinara i publicista Antu Tomića i ukrali mu šešir, a njegovog prijatelja udarili u glavu, nakon Festivala pričanja priča "Pričigin" kod Doma mladih u Splitu.

Policija je u petak izvijestila kako je prvi mladić uhićen nakon incidenta, dok je drugi uspio pobjeći, no i njega su pronašli te ga ujutro priveli u policijsku postaju na kriminalističku obradu. 

>> Napadnut novinar i pisac Ante Tomić: Prijatelja mu udarili, a njemu oteli šešir 

>> HND: Napad na Tomića posljedica govora mržnje u javnom prostoru

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar Tigar63
  Tigar63:

  Tomiću ministar Hasanbegović je normalno ljudsko biće i pravi Hrvat , za razliku od tebe koji neznaš gdje bi se svrstao. Sorry ali smrdoslavije više nema, znam da ju ne možeš prežalit no i za to ima lijeka, uzmeš čitati ... prikaži još!š čitati knjigu ćasno je bilo živjeti sa titom i sve tvoje duševne boli će proći.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Gdje su bili ti kulturnjaci ( čitaj velikosrbi i orjunaši) , kad su crveni fašisti udarili onu ženu u sred Zagreba , jesu onda tražili ostavke ?

 • Fake:

  Kako se partija odmah diže na noge.Kako se niste tako zalagali da nešto napišete prilikom raznoraznih bisera prošle vlade.A bilo je toga ohoho.Kad tomić napiše u Jutarnjem da su Hrvati kao hrvatski srbi bili bi Švicarska onda to vama crvenima imponira,zar ne?