Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt braće na Mosoru

Kršili su samo jedno pravilo, zimi su puštali pse u dom

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL/Facebook
1/5
05.03.2018.
u 22:10

Nakon obdukcije potvrđeno je da je i Milan Stamenov koji je na izvor krenuo natočiti vodu također preminuo od infarkta

Nema puno stvari na svijetu u koje sam sa stopostotnom sigurnošću vjerovao, a od prošlog vikenda još ih je manje – potreseno kazuje pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić pa zastaje prije negoli će izgovoriti iduću rečenicu. Nakon nekoliko sekundi tišine nastavlja:

– Miki i Bugi baš svaki vikend u zadnjih dvadeset i nekoliko godina bili su tu u planinarskom domu na Mosoru. Tko god je dolazio, nije bio siguran da će u domu naći neki komad namještaja koji je tamo bio i zadnji put, ali je zato kao dan bilo jasno da će ga dočekati njih dvojica – opisuje Prizmić svoje drage prijatelje – braću Milana (57) i Aleksandra Stamenova (60) koji su u subotu na toj planini udaljenoj petnaestak kilometara od Splita preminuli u razmaku od tek nekoliko sati. Isprva se mislilo da je Milan preminuo jer se poskliznuo, pao, izgubio svijest te se potom smrznuo, ali u ponedjeljak nakon obdukcije potvrđeno je da je doživio infarkt dok je iz planinarskog doma išao do obližnjeg izvora po vodu. Bugi je preminuo također od infarkta nakon što je ugledao brata kako nepomično leži pokraj izvora.

– Planina je bila zaleđena i nije bilo vode u domu pa je zato Miki išao do izvora. Iako u domu ponekad zna biti i po tisuću ljudi, ovog vikenda zbog ružnog vremena gore je bilo samo njih petero, a baš to vam dovoljno govori da oni izlet gore nisu baš nikad propuštali – govori Prizmić. Braću opisuje kao dobre duhove cijele splitske planinarske scene, a iako nisu bili profesionalni planinari, i HGSS-u i običnim ljudima pomogli su u nebrojenim situacijama.

– Miki je bio medicinski tehničar i radio je na patologiji u KBC-u Split. Iako formalno nije bio naš član, stalno je boravio na planini, čim bismo dobili dojavu da je netko ozlijeđen ili da se izgubio, on bi trčao u pomoć tim ljudima i, s obzirom na svoju struku, pružio bi im onu “prvu prvu” pomoć i s njima čekao dok ne dođe ostatak ekipe. Bugi je bio naš suradnik i bio je majstor za kuhinju i logistiku, mislim da nema planinara u Splitu i okolici koji nije kušao njegovo jelo. Obojica su voljela kršiti jedno pravilo zbog čega su bili omiljeni. Svaki put kad bi vani bilo hladno puštali bi pse u dom na toplo iako je to bilo zabranjeno – kazuje Prizmić i ističe kako je iza njih u Splitu ostala bolesna majka (86) o kojoj će skrb preuzeti HGSS. 

1/4
Ključne riječi

Komentara 19

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:03 06.03.2018.

Pokoj duši i kraljestvo nebesko ovim dobrim ljudima.

AL
alf
23:42 05.03.2018.

Mogla bi se napraviti i kucica za smjestaj pasa za one koji dolaze s njima. Tako ce biti dobro za sve i higijenski uvijeti zadovoljeni.

DA
Dabiša
06:09 06.03.2018.

Šteta pristojnih i dragih ljudi, laka im zemlja. Planinari su redom solidarni i velikodušni, svi koje znam. Sam koncept rada HGSS-a mi se oduvijek sviđao. Malo koja majka bi to podnijela i možda neće dugo ova starica, ali lijepo odd HGSS-a što se nudi pomoći i preuzeti brigu. Pravi su to ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije