Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGSS u akciji

Drama na Velebitu: dvoje planinara izgubilo se u minskom području

planinari HGSS
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
08.10.2017.
u 16:22

GSS iz Gospića je u petak oko 22 sata dobio poziv za pomoć, a zvala je planinarka koja se s jednim muškarcem izgubila na Velebitu u potrazi za Vaganskim vrhom

Dvoje planinara izgubilo se u minskom polju na Velebitu u pokušaju da pronađu Vaganski vrh, a spašavati ih je morala Hrvatska gorska služba spašavanja, pišu 24 sata.

GSS iz Gospića je u petak oko 22 sata dobio poziv za pomoć. Naime, dvoje planinara cilj je bio toga dana vozilom doći na lokaciju Bunovac te se od tuda popeti na Vaganski vrh i vratiti se nazad do vozila, a taj je put trebao trajati pet sati.

No, planinari uopće nisu krenuli s Bunovca na Vaganski vrh već s druge lokacije iako su bili uvjereni da su vozilom stigli na Bunovac.

– Put kojim su planinari hodali bio je znatno duži i teži, predviđeno vrijeme hodanja ovim putem na Vaganski vrh je oko sedam do devet sati penjanja. Nakon cjelodnevnog hodanja planinare je uhvatila noć, temperatura zraka značajno se spustila, a uz vjetar osjećaj je bio izraženiji. Iscrpljenost, mrak, hladnoća, nepoznavanje terena, dezorijentiranost, izazivaju laganu paniku i strah kod planinara i pozivaju 112 – rekli su u GSS-u.

Žena koja ih je pozvala nije spašavateljima znala objasniti gdje se točno nalaze, no oni su shvatili da je situacija vrlo ozbiljna i da moraju čim prije reagirati i pronaći ih.

U akciju je krenulo 13 spasitelja s tri vozila. Nakon nekog vremena izgubljena planinarka ih je ponovno nazvala i pročitala im oznaku s jednog kamena pa su spašavatelji saznali gdje se nalaze, no ono što je bilo loše u cijeloj situaciji je to da planinarka nije više mogla hodati od pothlađenosti, a nalazili su se u minskom području.

Oko 23.30 sati spašavatelji su na lokaciji Vagan pronašli planinare, utoplili ih i transportirali prema vozilima.

Komentara 6

Avatar Papatest
Papatest
21:08 08.10.2017.

Lako će ih se locirati,po explozijama,ali teško će ih pronaći razbacane po terenu

KO
komunikolog
16:41 08.10.2017.

Tko plaća gorivo?

OB
ObrenM
17:00 08.10.2017.

Budaletine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije