Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Synthia Dodig

Kroz mentorstvo učimo na tuđim greškama

Synthia Dodig
Sandra Šimunović/Pixsell
10.01.2024.
u 10:40

Projekt “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” već šestu godinu zaredom okupit će 15 uspješnih žena kako bi pomogle drugima koje to žele postati. Među njima je Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu u kanadskom veleposlanstvu. Synthia ističe kako radi za državu koja snažno podupire žene, što je dodatno čini idealnom mentoricom u ovom projektu. Kanadska vlada je svjesna da ravnopravnost spolova može imati ogroman utjecaj na napredak gospodarstva i cijelokupnog društva. Društva u kojima nema jednakosti medu spolovima manje su kohezivna, imaju veće stopu asocijalnog ponašanja i nasilja. Suprotno tomu, stanovnici zemalja u kojima je ravnopravnost spolova na višoj razini, zdraviji su, zadovoljniji i međusobno povezaniji.

Synthiji je ovo četvrti ciklus mentorstva po redu koji organizira časopis Zaposlena u suradnji s Večernjim listom. Projekt je pokrenut s ciljem da pruži podršku ženama putem mentorskih odnosa, stvori profesionalne mreže i podigne svijest o važnosti uključivanja žena u gospodarske aktivnosti. Iako je ovaj program fokusiran na profesionalni razvoj mentijki u okviru određene industrije ili organizacije također pomaže mentijki da razvije samopouzdanje i spozna svoje kvalitete. Ne treba zanemariti činjenicu kako u mentorskom odnosu ne napreduju samo mentijke, to je proces u kojem rastu i jedna i druga strana. Mentor može dobiti svježe uvide i ideje od mentija, dok mentij dobiva vrijedne savjete od iskusnog mentora.

O uspješnosti projekta dovoljno govori broj zadovoljnih mentorica koje se iznova vraćaju kako bi svojim vještinama doprinijele mentijkama, a mentijke se, po uzoru na njih, žele okušati u ulozi mentorice. Mentijke često fascinira koliko su mentorice, neke od najuspješnijih žena u Hrvatskoj, voljne izdvojiti vremena i energije kako bi pomogle njima da postignu svoje ciljeve, koliko ih motiviraju, pružaju podrške i razumijevanja. Naravno, biti mentor zahtijeva određene vještine i angažman. Važno je razumjeti potrebe i ciljeve mentija te pružiti podršku koja im je potrebna. Mentor mora definirati jasne ciljeve za mentorstvo: što želi postić kao mentor, a što očekujete od mentija. Postavljanje ciljeva pomaže usmjeriti mentorstvo. Otvoren dijalog i konstruktivna povratna informacija ključni su za uspješno mentorstvo.

To već zna iskusna mentorica Synthia Dodig koja je dala sve od sebe kako bi svojim mentijkama pomogla da što bezbolnije dođu do svog cilja i koja nakon projekta prati napretke svojih mentijki, kao što bi trebao i svaki istinski mentor. Mentorski odnos nerijetko preraste u lijepo prijateljstvo što je još jedan plus ovog projekta.

Zašto je, po vama, mentorstvo toliko važno u izgradnji karijere?
Iako kažu da se najbolje uči na vlastitim greškama, mentorstvo je sjajan alat jer možemo učiti na tuđim. Griješiti je ljudski, ali imati nekoga tko zna kako izbjeći te pogreške može nas savjetovati u tom pogledu i olakšati nam naš put. Također, važno je jer nam mentor može ponuditi neku drugu perspektivu, dobro je ponekad čuti mišljenje ljudi koji nam nisu bliski, odnosno onih za koje ne možemo niti pretpostaviti koji će nam savjet dati. Sve to je posebno važno za mlade žene koje razvijaju svoje vještine i iskustva.

U ovom ćete projektu biti mentorica četvrti puta, imate li iskustva kao mentorica ili mentijka izvan projekta?
Nisam nikad imala mentoricu, nije to prije bilo tako razvijeno kao danas, imala sam primjer u životu u mojoj teti koja je bila uspješna poduzetnica i samohrana majka, ali nikad nisam imala službenu mentoricu. Isto tako, nikad nisam (prije ovog projekta) službeno bila mentorica, ali sam uvijek vrlo rado pomagala drugima kako god i kad god bih mogla.

S uspjehom koje mentorice se najviše ponosite?
Sve moje tri mentijke su toliko različite i to se ne može uspoređivati, na sve tri sam jednako ponosna. Svaka ima neki svoj uspjeh na koji se ponosim, evo na primjer zadnja mentijka je bila izbjeglica iz Sirije, a uspjela je preokrenuti svoju karijeru unatoč svim životnim preprekama koje je imala. To je zbilja impresivno i želim joj sve najbolje.

Što biste rekli da mentijkama najviše daje vjetar u leđa?
Podrška iskusne osobe koja vjeruje u vas. Mi žene smo inače dosta samokritične, rekla bih ponekad i nesigurne, ali kad ti netko uspješan da pohvalu, kad ti kaže da si super, da lijepo napreduješ, da si nešto dobro napravila, to ti puno znači i to je ono što te gura naprijed.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućen je program za studenice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentjki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, što je i suština mentorstva.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zaposlena.hr ​​​​​

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije