Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kriza odnijela 10% BDP-a i 90.000 radnih mjesta, a pomoći niotkuda

Talijani siromašnima daju 40 eura za supermarket, Poljaci četvrtinu rate za stan, a Amerikancima su za dvije godine produljene porezne olakšice
13. siječnja 2011. u 08:45 77 komentara 3 prikaza
'kruh'
Foto: ' '
Pogledajte galeriju 1/6

Posljednja svjetska kriza uzela je Hrvatskoj približno 10 posto godišnjega bruto proizvoda i 90.000 radnih mjesta, a donijela 65.000 novih umirovljenika, oko 5 milijarda eura novoga inozemnog duga i dosta neizvjesnu 2011. godinu koja je počela poskupljenjem benzina i najavama otkaza.

Manje trošarine?

Broj izgubljenih radnih mjesta, oko 90.000, odgovara broju stanovnika Zadra i njegove okolice i trebat će desetljeće da se ona nadoknade. Ekonomist Ljubo Jurčić vjeruje da će ove godine inflacija u Hrvatskoj narasti na 3 do 4 posto, što ne bi bilo problem kada bi rast cijena pratilo povećanje primanja i zaposlenosti. No, današnje plaće u Hrvatskoj realno vrijede manje uoči krize, a problem je i velika nezaposlenost.

Unatoč tome, ministar gospodarstva Đuro Popijač daje optimistične prognoze.

– Nakon ovoga poskupljenja, neće doći do daljnjeg vala rasta cijena, potvrdili su mi to gospodarstvenici. No, ako dođe do drugog scenarija, odnosno drastičnog poremećaja u rastu cijena naftnih derivata koji bi utjecao na ostale parametre, Vlada će naći mehanizme kako to spriječiti. Primjerice, preko trošarina – tvrdi Popijač. Ministar gospodarstva smatra, kao i cijela Vlada, da su investicije način koji može zaustaviti pad ili nas izvući iz gospodarske stagnacije.

>> Indeks cijena u usporedbi s prosjekom EU (vrijednost 100)

Rast temeljen na investicijama nije ništa novo. Neke zemlje to su dobro iskoristile, kao, primjerice, Slovačka, Češka ili Mađarska koje su ublažile prepreke ulagačima, što je podrazumijevalo i bolju poreznu politiku. Kod nas takvo rješenje sigurno dolazi prekasno, ali dovoljno brzo da zaustavimo negativna kretanja, posebno sada, kada neke druge zemlje nameću prepreke ulagačima.

Svojim građanima pogođenima krizom talijanska je vlada, primjerice, pomogla uvođenjem socijalnih karata, nešto poput kreditnih kartica. Oko milijun siromašnih Talijana i umirovljenika s niskim mirovinama dobilo je tu karticu čije troškove pokriva vlada. Njome se može trošiti u supermarketima, otprilike 40 eura mjesečno. Poljska je vlada željela zaštititi mlade bračne parove pa je osmislila program "Obitelj na vlastitim nogama". U sklopu toga programa mladim obiteljima koje kupuju prvi stan veličine do 50 kvadrata vlada je odlučila tijekom prvih osam godina otplaćivati jednu četvrtinu rate.

Investicije za zaposlenost

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je potkraj prošle godine zakonski paket poreznih olakšica i drugih povlastica vrijedan 858 milijardi dolara kako Amerikanci od 1. siječnja ne bi trebali plaćati veći porez. To će pomoći ekonomskom rastu i otvaranju radnih mjesta. Novim zakonom sve porezne olakšice bit će produljene na dvije godine. U mnogim zemljama, kao i kod nas, godinama se rast temeljio na osobnoj potrošnji, što ne može biti isključivi generator rasta. Investicije, odnosno proizvodnja i izvoz, sigurno jesu dobri temelji jer, među ostalim, mogu dovesti i do povećanja zaposlenosti, što je nama sada neophodno.

Agrokor: Cijene će dizati skupe uljarice

Agrokor: Cijene će dizati skupe uljarice i žitarice

Većina zemalja EU u 2011. predviđa rast cijena hrane oko 10 posto. Žitaricama se cijena i dalje penje u nebo, a zbog vremenskih nepogoda ukupne su zalihe niza osnovnih prehrambenih sirovina na minimumu pa svako smanjenje proizvodnje izaziva nova poskupljenja. Brašno je u nas poskupjelo lani više od 100 posto, a to je utjecalo i na rast cijena kruha i peciva od 5 do 10 posto. Kako pšenica već sada na burzi stoji dvaput više nego lani u vrijeme žetve, bit će još poskupljenja. U Agrokoru kažu da je prosječno povećanje cijena u nas lani bilo 1,5 posto, a u 2011. očekuje se daljnji rast zbog rasta cijena osnovnih sirovina, poput uljarica i žitarica. (jra)

JAVITE NAM SVOJA ISKUSTVA Imate li svoj

JAVITE NAM SVOJA ISKUSTVA

Imate li svoj recept kako ćete prebroditi krizu ili želite podijeliti svoja iskustva, javite se na: vecernji@vecernji.hr ili na besplatni broj 0800/8585

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • piccolo:

    Gore od HDZ-a je jedino......jedna jaka svinjska gripa .....................................................ili kolera ................................................ali nije ni to puno gore....tu je negdje

  • -obrisani-:

    HTV vijesti u 10 ujutro---njemačko gospodarstvo bilježi rast ovu godinu 3,8 % i večina EU zemalja samo mi i dalje tonemo i tonemo i tonemo

  • cvorovic:

    U boj u boj za narod svoj!!!