Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Objašnjenje krize na Kavkazu: Tamo uvijek osjećaš miris rata. A malo sve podsjeća na Hrvatsku '95

Zagreb: Hassan Haidar Diab i Petra Maretić Zonja
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
20.09.2023.
u 13:39

Vlasti etničkih Armenaca u utorak su izvijestile o velikoj eskalaciji sukoba u regiji Gorski Karabah nakon što je Azerbajdžan pokrenuo ofenzivu na tu regiju koja je u njezinu sastavu, ali je naseljena pretežito Armencima. Azerbajdžan je ranije objavio da pokreće "antiterorističke mjere lokalne prirode". U međuvremenu su pregovori dali rezultata i kriza je gotovo privedena kraju. Sukobi su trenutačno završeni. O tome je u emisiji Večernjeg TV-a Robertu Bubalu pripovijedao Hassan Haidar Diab.

Izbio je (i završio) i treći rat između Azerbajdžana i Armenije. Je li to i posljednji rat između te dvije države? 

Mislim da jest, Azerbajdžan sada iskorištava priliku da oslobodi preostali dio teritorija jer je ovo bilo neizdrživo. Bio sam ondje nekoliko puta. Stalno se osjeća miris rata, bilo je i pucnjave i postavljenih mina. Azerbajdžanci bi to htjeli što prije riješiti. Naravno, okolina i situacija pomogla je da krenu u tu operaciju. I oni bi čistili taj teritorij, oni bi imali kompaktne cjeline i više ne bi imali problema. U zadnje dvije godine nevjerojatno je što su sve napravili – moderan aerodrom, zatim autoput u Bakuu, u dvije godine su izgradili su 500 kilometara. Jer oni, osim od nafte i plina, žive i od turizma. Sada je operacija u tijeku, ali ja ne vjerujem da će to dugo trajati. 

Mogli bismo napraviti rezime tih kavkaskih ratova. Znači, prvo je početkom devedesetih, recimo to tako, Armenija ostvarila vojnu pobjedu. Prije nekoliko godina Azerbajdžan je vratio dio teritorija i to je završilo nekakvim kompromisom. I sad, po svemu sudeći, Azerbajdžan će u cijelosti uspjeti vratiti taj svoj teritorij. Međutim, sada ostaje pitanje što će biti s tim stanovništvom. To nije mali prostor, ali malo je stanovnika, negdje oko 150 tisuća ljudi. Što mislite što će se dogoditi s tim armenskim stanovništvom s obzirom na to da armenski premijer govori da su oni otvorili koridor? To malo podsjeća na rat u Hrvatskoj '95. 

Pa, blago rečeno, ovaj se rat zapravo u mnogim segmentima može usporediti s našim Domovinskim ratom. Međunarodno je priznato da je Karabah teritorij Azerbajdžana. I onda, kako si i spomenuo, devedesetih godina Armenci su bili vojno superiorni, osvojili su i okupirali taj dio te protjerali sve Azerbajdžance. Sada je situacija drukčija. Danas je Azerbajdžan daleko superiorniji i jači i može vrlo brzo vojno riješiti ovu situaciju.

Dobro, vojno su jači, ali imaju i ogromne zalihe plina... 

Oni imaju i Tursku koja ih cijelo vrijeme naoružava. Što se tu događa? Armenci su vjerovali cijelo vrijeme da je to završen čin, da će oni ostati na tom teritoriju i da neće više biti rata u Gorskom Karabahu. S druge strane Azerbajdžan se, kao i hrvatska vojska, polako pripremao i naoružavao. Ja sam stvarno bio ondje nekoliko puta, pa i onda kad je bio rat. Takvi su brisani prostori da se stvarno ne možete nigdje skrivati, tu su dronovi odigrali veliku ulogu. Ali, što se tiče stanovništva, nažalost, opet će tu biti veliki egzodus. Oni su otvorili koridor i do danas do ranojutarnjih sati negdje oko 10 tisuća ljudi prešlo je u Armeniju. I azerbajdžanske vlasti rekle su da su spremni na pregovore, pod uvjetom da Armenija preda oružje. Međutim, ono što je važno, najvažnije, jest činjenica da nije armenska vojska tamo već paravojna formacija koji je zapravo cijelo vrijeme izazivala te incidente. I ja ne znam kako bi to drukčije moglo završiti nego pobjedom Azerbajdžana.

Dobro, sad imamo malo širi geopolitički kontekst. Rusija je bila cijelo vrijeme neka vrsta tihog saveznika Armenije. Međutim, zanimljivo je da je i Iran podržavao Armeniju u tim nekakvim vojnim nastojanjima. Znamo da postoji taj određeni animozitet između Irana i Azerbajdžana, iako su šijiti i jedni i drugi. Međutim, postoji nekakav animozitet s obzirom na to da Azerbajdžanci Iran nazivaju sjevernim Azerbajdžanom. E, sad, Iran se ohladio od Armenije, a Armenija se u cijelom ovom geopolitičkom raslojavanju malo odmaknula od Rusije. Hoće li to zapravo u konačnici ipak štetiti Iranu – jaki Azerbajdžan? Gledaju li oni možda na to tako da misle kako Azerbajdžan više neće imati fokus na Gorskom Karabahu u vojnom smislu, iako ne mislim da će napasti Iran, međutim, možda u Iranu, u Teheranu, gledaju s nekakvim podozrenjem na to jačanje Bakua. Ili misliš da bi se ipak ti odnosi mogli potpuno uskladiti?

Slažem se s tobom. Uvijek tenzija visi u zraku zbog tog dijela teritorija na iračkom i iranskom dijelu jer smatraju da je to dio njihova teritorija

Odnosno to je južni Azerbajdžan.

Da, da, ali oni to ne priznaju. Za vrijeme prvog rata u Karabahu ne bi Armenci izdržali ni 44 dana. Cijelo vrijeme naoružanje iz Irana odlazilo je Armencima preko Rusije. Javna je tajna da su Iran i Rusija naoružali Armence. Međutim, u ovoj situaciji premijer je napravio veliku pogrešku, prema mišljenu svih analitičara, jer je okrenuo leđa Rusiji i krenuo prema Americi. Odmak od Rusije doveo je do ove situacije. A Rusija, koliko god je Putin sada usredotočen na rat u Ukrajini i u vojnom i u geopolitičkom smislu, neće dopustiti da Amerikanci dođu u Armeniju. Mislim da ova operacija ne bi bila izvediva, ne bi bila uopće pokrenuta da nisu dobili zeleno svjetlo Rusije, a s druge strane, naravno, prvo što su napravili Azerbejdžanci jest da su obavijestili Rusiju, Tursku i Iran. Iranu je bio prioritet da ne bude Azerbejdžan jak. Kao što znamo, Iranu je najveći neprijatelj Izrael, a Izraelci imaju nevjerojatnu vojnu i obavještajnu bazu. I špijuniraju Iran i Azerbajdžan. I tu je čak u jednom trenutku skoro došlo do rata. Međutim, prevladali su tu situaciju, a isto tako Iran ne može voditi politiku mimo Rusije. Osim toga, Iran je sada zaustavio pomoć Armeniji, što bi moglo biti značajno za taj rat. 

VEZANI ČLANCI 

Dobro, kad malo vratimo cijelu tu priču unatrag, možda su Armenci, odnosno armenski premijer, bez obzira na te njegove pogrešne poteze, možda su svjesni onoga što smo na početku rekli, da je to neodrživo stanje. Kad-tad bi to Azerbajdžan morao vratiti. Nedopustivo je da na jednom teritoriju, kao što je u Hrvatskoj postojala SAO Krajina, ostane neka paravojna formacija. Tu nema budućnosti, s tim se moramo složiti.

Apsolutno, pa zato su bili sastanci, nekoliko njih u Rusiji. Vidjeli smo da su svaki dan prosvjedi, jedino može ostati na vlasti pod izlikom Karabaha. Da je zaista želio riješiti problem da ne dođe do vojne operacije i takvog egzodusa, mogao je razoružati paravojnu formaciju. Jasno je da se mogao izbjeći rat. No sigurno ga u sve to guraju i Amerikanci, sigurno su mu obećali med i mlijeko. Morali su smanjiti ruski utjecaj na Kavkazu. A ja mislim da do toga neće doći. Najviše mi je žao što će najveću cijenu platiti Armenci, pogotovo etnički Armenci koji su živjeli na Kavkazu. 

Opširnije pogledajte u videosnimci emisije

VIDEO U regiji Nagorno Karabah snimljena velika eksplozija

Komentara 4

RU
Rubikon
17:13 20.09.2023.

Armenci su se osramotili trebali su ratovati

Avatar bečki konjušari
bečki konjušari
15:36 20.09.2023.

A hoće li ih Azeri istjerati kao Hrvati Srbe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije