Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIROVLJENI GENERALI

Sve demokratske zemlje koriste se potencijalom svojih bivših časnika

Krešimir Ćosić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
04.11.2014.
u 08:27

Krstičević: Sve demokratske zemlje koriste se upravljačkim potencijalom bivših časnika

Početkom listopada 2000. dvanaest hrvatskih generala potpisalo je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti u kojem upozoravaju na potrebu zaštite vrijednosti Domovinskog rata. Novoizabrani predsjednik RH Stjepan Mesić u toj je aktivnosti generala vidio pučističke namjere i prisilno je umirovio sedam aktivnih generala – Damira Krstičevića, Antu Gotovinu, Krešimira Ćosića, Davora Domazeta Lošu, Mirka Norca, Ivana Kapulara i Miljenka Filipovića. Potpisnici pisma bili su još generali Janko Bobetko, Ivan Korade, Ivan Čermak, Nojko Marinović i Ivan Basarac.  

Damir Krstičević te je 2000. bio general bojnik, glavni inspektor HV-a i najmlađi general. Reagirajući na najavu predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović o rehabilitaciji ove skupine prisilno umirovljenih generala, on ističe da se poziv za aktiviranje u dobrobit društva ne treba odnositi samo na generale, nego na ukupnu braniteljsku populaciju, jer su to golemi, neiskorišteni potencijali.  

– Mi smo u dubokoj gospodarskoj krizi, a braniteljska populacija ima iskustvo upravljanja u krizama, bio to rat ili kriza u gospodarstvu. Ti dečki puno mogu pomoći u upravljanju na svim razinama. Druga karijera za bivše časnike, ljude iz vojnog, policijskog i sigurno-obavještajnog sustava je normalna stvar i države ih koriste i u diplomaciji, gospodarstvu i upravljanju javnim poduzećima i ministarstvima. Sve demokratske države uključuju takve ljude u upravljačke procese, ne vidim razloga da to i RH ne čini, smatra Krstičević.  

Jedan od onih koje je predsjednik RH Stjepan Mesić prisilno umirovio bio je i general pukovnik Krešimir Ćosić, sada je profesor na zagrebačkom FER-u. On općenito smatra da političari bježe od struke kao vrag od tamjana, a i danas je uvjeren da je 12 generala tada trebali poslati pismo javnosti. Između onog vremena i ovog što se sada događa između vlasti i hrvatskih branitelja vidi veliku analogiju.  

– Sjećam se niza pokušaja generala Janka Bobetka i svih nas ostalih da uspostavimo kontakt s Odborom za nacionalnu sigurnost Sabora RH, no bili su to neuspješni pokušaji. Ista paradigma, isti mentalni sklop, događa se i sad. Aktivni generali tada su bili prisiljeni potpisati pismo jer nismo bili spremni prihvatiti optužnice Carle del Ponte protiv Hrvatske, Ante Gotovine, ni prihvatiti Oluju kao udruženi zločinački pothvat. Branili smo čast i dostojanstvo Domovinskog rata, a bili smo optuženi za pokušaj rušenja legalno izabrane vlasti i umirovljeni smo. To neka bude lekcija za sve one koji u vlastima ni danas ne žele razgovor s hrvatskim braniteljima. Ne razgovarati s onima koji su stvorili hrvatsku državu znači voditi nas u kaos, kaže Ćosić.

Komentara 108

Avatar dras32
dras32
08:38 04.11.2014.

Casnicima u demokratskim zemljama ne pada na pamet bavit se politikom dok su u aktivnoj sluzbi.Amen

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:50 04.11.2014.

"Sve demokratske zemlje koriste potencijal svojih bivših časnika", kaže naslov. U demokratskim ali i u manje demokratsakim zemljama časnici se ne bave politikom dok su u vojsci i ne vrše udruženo pritisak na vladu i predsjednika države. Zamislite da tako skupina od dvadesetak ruskih, američkih ili njemačkih generala priprijeti svojim predsjednicima i vladi? Niste nikad niti čuli da bi se tako nešto desilo. A ovdje, neki od njih su još iz rata izašli kao multimilijunaši a da nitko nikada nije istražio odakle im, kako su stekli milijune i firmetine. I kad su istrage sramežljivo krenule, od gospodarenja vojnom imovinom i namještanjem nabavki za potrebe vojske pa sve do suradnje ui trgovine s velikosrpskim razbojnicima. Nisu prezali niti od organizacije krađe i šverca ukrade nih automobila iz Njemačke. Ukrade ni automobili dovoženi su u logističku bazu Hrvatske vojske na Borongaju u Zagrebu. Tamo su dobivali nove tablice i dokumente i u pratnji vojne policije odvoženi za Split a odatle za Stolac u BiH. U Stolcu su predavani našim ubojicama, četnicima kolji su te njemačke ukradene automobile koji su im došli s hrvatskim vojnim tablicama dalje vozili za Srbiju , Rusiju i tko zna gdje. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova službeno je upozorilo Hrvatsku, brojke su bile prešle tisuću automobila na godinu i zaprijetilo prekidu odnosa. Izgubili smo njemačko povjerenje, osramotili se. Netko je zapovjedao u Zagrebu, na Borongaju, vojnom policijom, u Splitu, pa sve do Stolca i HVO-a, a i uspostavio kriminalne veze s četnicima. To se bez sudjelovanja, znanja i podrške nekih od generala ne bi nikad desilo.

Avatar _GARAVI_
_GARAVI_
08:37 04.11.2014.

Demokratske zemlje nemaju za generale vozače autobusa i montere centralnog grijanja, takvi će nam voditi politiku?.., šic...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije