Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi krematorij otvoren 1985.

Kremiranje sve češći oblik sahrane: Urna se može nositi u dom, a smijete li prosipati pepeo u prirodi?

Zagreb: Pogrebno poduze?e Zagreb
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
07.01.2023.
u 16:03

Zakonom o grobljima, kako nam je pojašnjeno iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, propisano je da se umrlog može ukopati i izvan groblja, ali uz odobrenje koje daje tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za komunalne poslove i uz prethodno mišljenje tijela jedinice lokalne samouprave nadležnog za poslove zdravstva

Pogrebni običaji razliku se od kulture do kulture, no njihov središnji dio, sahrana pokojnika, odvija se na jedan od dva načina - ukop ili kremiranje. Zakonom o grobljima, kako nam je pojašnjeno iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, propisano je da se umrlog može ukopati i izvan groblja, ali uz odobrenje koje daje tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za komunalne poslove i uz prethodno mišljenje tijela jedinice lokalne samouprave nadležnog za poslove zdravstva. Iako je ukop danas uobičajen u Europi, kremiranje je sve češće zbog nižih troškova. Prema podacima tvrtke za pogrebne usluge Pokop, od 1985. godine, kada na zagrebačkom Mirogoju postoji krematorij, broj preminulih koji su prošli kremiranje od tada je u stalnom porastu.

- Protokol kremiranja uključuje predradnje poput organiziranja detalja ispraćaja ili sahrane, sam postupak koji se obavlja u Krematoriju na zagrebačkom Mirogoju te polog urne ili posipanje pepela, odnosno njegovo čuvanje dok se ne stvore uvjeti za polaganje. Nakon što se obitelj ili prijatelji odluče za kremiranje posmrtnih ostataka ponudit će im se i mogućnost da im se manji dio pepela odvoji kako bi ga mogli čuvati u svom domu ili ga pohraniti na njima važnom mjestu - piše na svojim stranicama tvrtka za pogrebne usluge Pokop.

Pepeo u glavnoj urni, dodaju, moguće je položiti u kazetu za urne u sklopu groblja, u obiteljski grob ili grobnicu i u Gaj urni u sklopu zagrebačkog Krematorija na Mirogoju. Također, moguće ga je čuvati u sklopu zagrebačkog Krematorija na Mirogoju dok se ne stvore uvjeti za njezin polog i u sklopu pogrebnog centra, kod pogrebnika. Postoji, kako navode, i opcija posipanja po Sunčanoj poljani koja se nalazi u sklopu zagrebačkog Krematorija na Mirogoju.

Gaj urni
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Moguće je i prosipanja pepela izvan Sunčane poljane, primjerice u mora, rijeke, šume, planine, livade i slično. Naime, prema Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti, pogrebničkom djelatnosti smatra se i organizacija prosipanja pepela pokojnika u prirodi. Godine 2015., Ministarstvo poduzetništva i obrta potvrdilo za Lider kako niti jedan zakon ili pravilnik ne brani da članovi obitelji slobodno raspolažu urnom u kojoj su ostaci umrlog.

- Urna s ostacima umrle osobe nakon kremiranja ne predstavljaju nikakvu ugrozu u smislu štetnog utjecaja na okoliš ili pak na zdravlje pučanstva. Takva praksa je i u Europskoj uniji i ostatku svijeta - pojašnjeno je. 

- Može se zatražiti pisanim putem u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode da se pepeo prospe na nekoj drugoj lokaciji po želji pokojnika ili obitelji te se takva dozvola ili suglasnost izdaje - dodalo je ministarstvo.

VIDEO EU priprema novu direktivu za vozače, neki će posebno loše proći

Ključne riječi

Komentara 28

HA
HERCEGOVA@AC
18:01 07.01.2023.

Ja je nadam da će mene zakopati u nekom vinogradu, ono da vratim prirodi barem malo od onoga što joj godinama oduzimam.

MS
MS1948
18:51 07.01.2023.

...Ako pokojnika kremiramo, sve platimo sa porezima, i sve troškove, te administrativne obveze prema državi, po meni obitelj sa pepelom nakon potvrde o kremiranju može napraviti kaj hoće !!! Ako ne smije...tada nismo demokratska država, jer zaista pepel nikome nee smeta....nigdje !!!...Želim biti prosut na jednom mjestu...koju ću reči samo obitelji !!!...

DU
Deleted user
20:03 07.01.2023.

Smijem. Baš ću nekog pitati i tražiti dozvolu ako je posljednja želja pokojnika da mu pepeo prospem na to i to mjesto. Ne razbacujem 100 kg pepela da bi narušio prirodu......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije