Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biskup vjernicima: Imate moj mobitel, e-mail... I dođite mi kad posjetite Krk!

Sada u obitelji imamo tri štapa: mama, tata i ja – pozdravio je novi biskup, zaređujući se, svoje roditelje
22. ožujka 2015. u 23:01 29 komentara 13244 prikaza
Zaređenje fra Ivice Petanjka
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/15

Katolička crkva u Hrvatskoj dobila je danas skromnog i jednostavnog biskupa s drvenim pastirskim štapom, koji je svojim govorom oduševio tisuće vjernika, nekoliko stotina svećenika i gotovo sve hrvatske biskupe na svome ređenju u krčkoj katedrali. Pozdravljajući svoje roditelje, koji slave 60. obljetnicu braka, rekao je naime, kako sada u obitelji „imamo tri štapa: mama, tata i ja“. Njegov je govor odisao toplinom i prisnošću, evanđeoskom poniznošću i dubokom vjerom.

– Ova biskupija nije moje vlasništvo. Nisam ja njezin gospodar. Nitko nije postao kršćanin radi mene. Ovo je biskupija Isusa Krista, a ja sam jedan od radnika na njivi Gospodnjoj. Mogu dati samo ono što imam. Mogu dati samoga sebe i svoj identitet koji je nerazdruživo povezan s mojim redovničkim i svećeničkim pozivom – rekao je novi biskup krčki mons. Ivica Petanjak, pozivajući da svatko tko dođe u ovaj grad „uđe u biskupski dom kao u svoju kuću jer je to i vaša kuća“.

‘Doživite me kao brata’

Želim da me doživite kao svoga brata, budući da i ja vas doživljavam kao svoju braću. Žarko bih želio da naši susreti budu otvoreni, spontani, bratski i prijateljski – poručio je svojim svećenicima, dok je vjernicima rekao da su i oni s njime danas „postali biskup“.

Svi ste vi sa mnom postali biskup jer bez vas ne bi bilo ni mene. I da nije vas, tko bih bio ja – rekao je mons. Petanjak, dodavši kako da danas nije to što jest, nikada ne bi razumio kako je moguće da se drugi toliko raduju tuđem promaknuću.

– Dragi prijatelji, uvjeren sam da ovo biskupsko ređenje neće podignuti zid između mene i vas. Broj mobitela imate, elektronska pošta vam je poznata, a kad naučim adresu stanovanja, javit ću vam. Sad vidite gdje stanujem. Nemojte doći, a da me zaobiđete. Sva naša prijateljstva začela su su se u okrilju kršćanske vjere. Ostanimo povezani molitvom i duhovnom blizinom – poručio je novi krčki biskup, kojega je danas zaredio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

A svima koji su sudjelovali u njegovu izboru za biskupa, mons. Petanjak duhovito je poručio da „neka se naš dobri Otac smiluje svima koji su ‘umiješali svoje prste’ u ovo biskupsko imenovanje i misle da sam ja prikladan za novi početak“.

Malo stvari i više knjiga

Krčki su ga svećenici dočekali otvorena srca, odnosno, kako je u njihovo ime rekao mons. Franjo Velčić, odmah su osjetili da dolazi k njima “jednostavnošću pravoga sina svetoga Franje, kucajući na vrata naših srdaca i moleći se da se u našim srcima nađe malo mjesta i za vas“. A skromni biskup po mjeri pape Franje rekao je kako na Krk nije došao ni autom, ni sa svojim pokućstvom i ormarima.

Došao sam u svom redovničkom habitu, uz nešto osobnih stvari i nešto više knjiga. Ne mogu vam ponuditi ono što nisam i što nemam. Odgojen sam u kršćanskom i domoljubnom duhu, a kao punoljetan izabrao sam život redovnika i svećenika sv. Franje Asiškog – poručio je novi biskup.

Pozdravljajući novoga krčkoga biskupa uime hrvatskog episkopata, mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK, rekao je da „biskup nije privatni vjernik, već javni svjedok“, koji “i njeguje ono što vjeruje, prosuđuje i na primjeren način nalaže što ima vjerovati“. Alkarskim rječnikom poželio mu je neka „ima oštro oko i sigurnu ruku“.

>> Neka si mladi postave visoke ciljeve, tako će neke i ostvariti

Velečasni Sudac dijelio pričest

Na biskupskom ređenju bio je i krčki svećenik vlč. Zlatko Sudac, koji već neko vrijeme, zbog loših odnosa i nerazumijevanja njegova poslanja, izbiva iz Krčke biskupije. Mnogi su vjernici to protumačili kao njegov povratak na otok i s veseljem su mu prilazili, osobito jer ga je zapala i dužnost podjele svete pričesti tijekom euharistijskog slavlja.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Puno zdravlja i sreće skromni biskupe, sve druge moralne i etičke karakteristike več imaš, pozdrav....

 • Avatar EU_afrodita
  EU_afrodita:

  ovakvi ljudi su zaslužni što je crkva do danas opstala, a ne svjetovna moć..zato je jedan talijanski slikar naslikao svetog Franju kako na plećima nosi cijelu crkvu

 • ja-kan:

  Jednostavno pravi čovjek na pravom mjestu. Čestitam i mnogo sreće Ivice !