Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno....'

- Ono što je pred nama je rebalans državnog proračuna u rujnu i ovo je jedno upozorenje također svim ministrima da moramo ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani državnog proračuna – rekao je Lalovac
09. kolovoza 2014. u 16:52 29 komentara 3703 prikaza
Boris Lalovac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Pad kreditnog rejtinga RH komentirao je ministar financija Boris Lalovac koji drži da se u ovoj godini to neće odraziti na državne financije.

-Ove godine smo već izašli na financijska tržišta i nadam se da to neće utjecati i ako bi bilo nekih novih zaduženja. Međutim, dugoročno to svakako znači, ukoliko se dogodi neki veći poremećaj na financijskom tržištu to bi svakako utjecalo na stanje javnih financija. Ono što je pred nama je rebalans državnog proračuna u rujnu i ovo je jedno upozorenje također svim ministrima da moramo ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani državnog proračuna – rekao je Lalovac u Metkoviću gdje u neformalnom društvu i mimo protokola prati maraton lađa.

Ministar financija drži da situacija nije tako crna kako se čini.

- Dvije velike promjene koje pokušavamo uvesti, a utjecat će na pozitivnu promjenu rejtinga, to je ostvarivanje gospodarskog rasta i javni dug. Vidjeli ste moj prijedlog, nadam se da će ga premijer i uži kabinet usvojiti, a to je rasterećenje građana što se tiče poreza na dohodak, odnosno proširivanje poreznih razreda što će svakako utjecati na potrošnju. Vidjet ćemo kada ćemo s time krenuti, a kada znate da 60 posto BDP-a ovisi o potrošnji građana i kućanstava da bi to mogao biti jedan pozitivan utjecaj da se taj BDP u konačnici okrene prema pozitivnim brojkama – poručio je Lalovac.

Naglasio je da su mirovine neupitne, također i plaće, ali otvorio je to pitanje jer 31 milijarda kuna, koliko trošimo za plaće dugoročno nije održivo.

Damir Novotny Gore ne može Sa Slovenijom, najgora smo članica EU, Talijani, Grci i Španjolci napreduju vlada Loše vijesti Fitch snizio kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj

Na pitanje hoće li se Hrvatska još zaduživati odgovorio je da ćemo vidjeti kako se bude razvijala ova godina.

-Ono što ćemo pokušati iskoristiti to je povoljno stanje na tržištu. Ukoliko se budemo mogli zadužiti po povoljnim kamatama. Znate da smo se unatoč niskom rejtingu zadužili s kamatom od 4 posto, odnosno 3,75. Ukoliko bude povoljno stanje na tržištu bilo bi ludo ne iskoristiti ga i preduhitriti negativna stanja – zaključio je Lalovac koji drži kako pad kreditnog rejtinga neće imati za posljedicu političku nestabilnost.

-Mi smo članica eurozone i stanje kod nas ovisi i o stanju u eurozoni te centralnoj europskoj banci. Vidite da imamo pozitivan izvoz. Ali, ovo je svakako upozorenje da dugoročno moramo razmišljati o rashodovnoj strani proračuna. Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno, 2015-2016. ukoliko bude većih poremećaja na financijskom tržištu to bi moglo utjecati na javne financije. Zato se nadam da će svi ministri i Vlada ozbiljno raspraviti o rebalansu proračuna –zaključio je Lalovac.  

>> Moody's snizio kreditni rejting Hrvatske na razinu 'smeće'!

L'Occitane
ČAROBNA PROVANSA
Deset razloga zbog kojih ovih blagdana morate posjetiti Provansu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar SimeDjodan
  SimeDjodan:

  Mi u banani do grla, a on drži da situacija nije tako crna kako se čini. . .

 • crocro:

  Vidite kakvi su MIG-ovi u pozadini, a eskadrila je nebrojena. A kakva je eskadrila Hrvatskih zrakoplova koji trebaju štititi Hrvatski zračni prostor? Sve limuzine crne i tamne da tamnije ne mogu biti. Da li netko zna zašto moraju biti crne ... prikaži još! boje? A naši vojni zrakoplovi boje su blata i prašine po livadama i kukuruzištima. Što mislite kako bi to izgledalo, dajte barem to zamislite u glavi a to je da su njihovi državni automobili stari 30 godina i da im se poslije toga produljuje životni vijek remontima na još 10 godina, pa onda još na 10 godina. Da li bi se oni htjeli voziti u takvim automobilima? A u MIG-ovima?

 • Avatar 1000
  1000:

  Hajde konačno da dođu i plaće državnih službenika na rezanje. Dvadeset posto dolje i eto ti uštede od 6 milijardi. A ne da se predlaže kretenluk o ukidanju subvencija za školski prijevoz.