Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gore ne može

Sa Slovenijom, najgora smo članica EU, Talijani, Grci i Španjolci napreduju

Damir Novotny
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
27.07.2014.
u 21:00

Izbori i promjena političke opcije ne bi pomogli rejtingu jer ni u oporbi nema jasne vizije reformi

Agencija Standard&Poors potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’ uz stabilne izglede. Što to u praksi znači?

Zapravo ništa, gore od ove ocjene ne može, tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny. Naime, pojašnjava Novotny, zemlje članice Europske unije ne dobivaju niže rejtinge zbog činjenice da su unutra. Mijenjaju se možda nijanse izgleda iz negativnih u stabilne i obratno, no u suštini i dalje smo najgore ocijenjeni u Europskoj uniji i po svemu sudeći ta ocjena hrvatske ekonomije ostat će još dugo. A to posljedično govori da se država, ali i privatni sektor, može vani zaduživati uz iznimno visoke kamate te da cijena novca za hrvatsku vladu i poduzetnike nije jeftinija. Ante Babić je nešto optimističniji te kaže da se zapravo ništa nije dogodilo osim što smo nekoć bili prvi u selu, a sada, ulaskom u EU, zadnji smo u gradu. Budući da smo dotaknuli dno, vjerojatno bismo mogli sada krenuti uzlazno i s rastom BDP-a. Usto, nije loše što su nam i izgledi ostali stabilni, znači da se ipak nazire neko svjetlo na kraju tunela, jer mogli su biti i negativni, tvrdi Babić.

Rejtinške agencije ocjene daju dva puta godišnje, a ova ocjena u tom periodu zasigurno neće skočiti, mišljenje je Damira Novotnyja, još dugo ćemo biti najgore ocijenjena država Europe. Grčka, posebice Španjolska pa i Italija pokrenule su se, započele reforme, no Hrvatska i dalje ne pokazuje ni najmanje naznake kretanja u tom smjeru, smatra Novotny. U društvu nam je na začelju EU samo Slovenija, dodaje Novotny. Muke po rejtingu, a time i u investicijama i zaduživanju, ostat će hrvatska dugoročna boljka, prema dosadašnjim izjavama i spremnosti na reforme svih političkih opcija. Izbori i promjena vladajuće strukture, kako sada stvari stoje, neće pridonijeti ispravljanju ocjena, smatra Novotny, jer nema ama baš nikakve sklonosti ni namjere da se riješi javni sektor ni na jednoj političkoj opciji. Podsjetimo, S&P nam prognozira nastavak recesije, i to šestu godinu zaredom, s padom bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini za 0,9 posto, što je najdugotrajnija recesija u Europi od izbijanja financijske krize 2008.

>>Standard & Poor’s o rejtingu: Hrvatska je i dalje u 'smeću'

>>Fitch potvrdio kreditni rejting MOL-a, ali uz negativnu prognozu

Komentara 15

TO
tolitol
21:18 27.07.2014.

Nevjerojatno je koliko zapravo prikrivenog optimizma puca iz ovog članka. Pa smo "sa Slovenijom" najgora članica (s tom razlikom, naravno, što ta ista Slovenija ima dvaput viši BDP po glavi stanovnika od nas), pa zatim nam je kreditni rejting tobože manje-više isti kao nekada, samo smo tada "bili prvi u selu, a sada zadnji u gradu". Opet smiješna tvrdnja jer smo do prije dvije godine imali BBB-, a sad tek trebamo dosegnuti rejting "smeće". No s obzirom na propagandu, ipak treba reći da je pozitivno to što u članku nije završio Grčić da nam još jedanput objasni kako je sve u skladu s očekivanjima i kako nam vlada zapravo niže jedan uspjeh za drugim.

L0
luena 01
21:58 27.07.2014.

Imamo i najlosiju vladu ,kako onda da budemo medju naprednima u EU...

DU
Deleted user
21:45 27.07.2014.

Iz istog smo se jajeta izlegli kao i slovenci i dok apsolutno ne rasčistimo s tim jajetom nema nam sreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije