Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kraj sisačke rafinerije 2019.? (i zna li Vlada što planira MOL)

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak objavio je e-mailove upućene voditeljima službi prema kojima se gašenje rafinerije planira za 1. siječnja ili 1. svibnja 2019. MOL nije komentirao ove mailove
08. rujna 2018. u 09:28 9 komentara 412 prikaza
Vladina je namjera i dalje evidentna, a to je pokušaj otkupa MOL-ova udjela u Ini, komentirao je jučer ministar Ćorić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Svim voditeljima službi Rafinerije nafte Sisak stigao je nalog da za Poslovni plan Ine za 2019. ukalkuliraju scenarij da sisačka rafinerija ne radi od 1. svibnja 2019. ili da prestaje s radom već od 1. siječnja iduće godine.

sisačka rafinerija Ćorić nije siguran gasi li se rafinerija: 'Nitko ne može garantirati što će biti sutra'

“Ovim putem vas obavještavamo da će se u sustavu raditi dvije verzije plana: prvi case je kada Rafinerija nafte Sisak ne radi od 1. svibnja 2019., a drugi case je slučaj kada Rafinerija Sisak ne radi već od 1. siječnja 2019. Ljudski su resursi obaviješteni o izradi dvije verzije plana i sukladno tome pripremit će troškove. Odljev zaposlenih planiran je u razmaku od šest mjeseci nakon prestanka rada rafinerijskog postrojenja”, piše u e-mailovima koje je u četvrtak objavio Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak.

“Politički pamfleti ”

“Ovo je prvi put da se takvo nešto radi. Prije se događalo da ne bude plana prerade, ali uvijek se to ganjalo pa se naknadno dobilo i znalo se da će biti. No, ovo je prvi put da se spominje odljev ljudi, planiranje troškova za otpremnine i ostalo. Ljudski resursi već rade neke izračune i za nas je ovo alarmantno”, rekao je za Večernji list Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak istaknuvši da imaju informaciju da se o takvom Poslovnom planu za 2019. još nije odlučivalo u upravi.

“Zato i djelujemo dok to još nije stiglo do uprave. Kad odluka jednom dođe i bude izglasana, gotovo je, možemo samo sjesti i plakati”, napominje Sekulić.

oglasila se Ina: Rafinerija u Sisku stvara gubitke, ali nema novih odluka

Iz Ine su potvrdili da nove odluke o sudbini rafinerije nisu donesene.

“Rafinerija nafte Sisak generira stotine milijuna kuna gubitaka i takvo stanje nije održivo. Međutim, nikakve nove odluke nisu donesene. Ako bilo kakva odluka vezana uz budućnost rafinerije bude donesena, pravodobno i na odgovoran način ćemo obavijestiti sve uključene strane”, piše u priopćenju upućenom u petak iz Ine u kojem nisu komentirali objavljene mailove iz srpnja ove godine, a do kojih je Stožer došao jučer te ih objavio.

U Stožeru ističu da su njima ti mailovi jasan znak da je donesen prijedlog odluke za konačno zatvaranje Rafinerije u Sisku, u kojoj je početkom srpnja ugašeno i FCC postrojenje za proizvodnju benzina, a 40 radnika zbrinuto otpremninama ili premještajem na druga radna mjesta te traže odgovore od Vlade RH jer je “Hrvatska pred realizacijom izvoza hrvatske nafte, pred gašenjem rafinerijske prerade u RH, a u konačnici i pred gubljenjem energetske neovisnosti naše Domovine”.

Rafinerija Sisak TAJNI PLAN Procurili e-mailovi iz kojih je vidljiv plan gašenja rafinerije Sisak iduće godine

Vladu pitaju je li upoznata s ovim planovima i skorim donošenjem odluke ili mađarski MOL bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u upravi te, ako je Vlada upoznata s ovim planovima, znači li to da je odustala od Rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine. Traže i da Vlada primi predstavnike Stožera.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je jučer da informacija o mogućem gašenju rafinerije potječe od koordinatora Mosta za Sisak Predraga Sekulića te da “politički pamfleti koji dolaze od gospodina Sekulića jednostavno više nisu za komunicirati”.

“Ne očekujemo nikakve jednostrane poteze MOL-a u kontekstu upravljanja Inom i vjerujemo da u dobroj vjeri sve probleme oko budućeg poslovanja Ine možemo riješiti”, istaknuo je Ćorić dodavši da je Vladina namjera i dalje evidentna, a to je pokušaj otkupa MOL-ova udjela u Ini. Na pitanje podrazumijeva li taj scenarij zadržavanje sisačke rafinerije, odgovorio je da bi “u tom kontekstu strateški partner, zajedno s Vladom u dogovoru vidio kako unaprijediti poslovanje Ine. Republici Hrvatskoj u interesu je uspješna Ina, kao vertikalno integrirana kompanija koja ima razvijeni i rafinerijski biznis.”

Hernadi pošteno suđenje Odvjetnica Hernadija: Mađarska nije ignorirala uhidbeni nalog

Ćorić je dodao i da se odluka o gašenju sisačke rafinerije ne može donijeti bez konzultacija s hrvatskom stranom.

Još jedan udarac Sisku

Za Sisak koji je izgubio tisuće radnih mjesta gašenjem Željezare, Herbosa i brojnih drugih tvornica i tvrtki gašenje Rafinerije značilo bi još jedan veliki udarac jer je tamo oko 600 zaposlenih. Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček istaknula je da gradske vlasti Siska u pogledu namjere vlasnika o zatvaranju rafinerije ne mogu učiniti puno te će tražiti odgovor hrvatske Vlade.

INA - MOL Petrov: 'Vlada će prepustiti INA-u MOL-u'; Ćorić: 'Most je stranka običnog populizma'

“Tražit ću od premijera Plenkovića da mi s ‘da’ ili ‘ne’ odgovori hoće li Vlada dopustiti gašenje Rafinerije nafte Sisak, bez uopćenih i dvosmislenih floskula, jer svi vrlo dobro znamo da bez pristanka Vlade ne može proći nijedna odluka o zatvaranju toga postrojenja. Kada u Sisak stigne odgovor iz Vlade, znat ćemo što nam je činiti”, rekla je sisačka gradonačelnica. Ruski Rosnjeft spominjao se kao mogući kupac Ininih dionica od MOL-a te su isticali upravo rafinerije kao razlog moguće kupnje. Navode o zatvaranju sisačke rafinerije jučer u ruskom veleposlanstvu nisu htjeli komentirati.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Imaju li crveni "liberali ikakvih ideja osim kako na drzavnu sisu i uzivati na trosak poreznih obaveznika??? Nemaju i zato nek ostave na miru raditi one koji znaju bolje. Jucer Uljanik danas INA drugovi ne shvacaju da su prohujali s vihorom.

 • Hrabraja:

  A ato drzava ina sa privatnom kompanijom

 • kamenjar0404:

  Tko god nije profitabilan mora u stecaj !!!! Inace nam nema spasa !!!