Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petrov: 'Vlada će prepustiti INA-u MOL-u'; Ćorić: 'Most je stranka običnog populizma'

'Riječ je o članku 10 Zakona o privatizaciji Ine, a upravo je taj članak spriječio MOL da uspije u dosadašnjim namjerama da 'razmontira' Inu', rekao je Petrov
09. kolovoza 2018. u 18:16 23 komentara 1299 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov upozorio je u četvrtak da predloženi nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine, koji je Vlada uputila u javnu raspravu, upućuje na ukidanje članka 10 toga Zakona, čime se otvara put potpunom MOL-ovu preuzimanju najveće hrvatske kompanije.

Mađari su Hernadija i MOL proglasili nacionalnim interesom, odbili pružiti pravnu pomoć i obustavili istragu Mađarske institucije: Nemamo ništa s europskim uhidbenim nalogom za Hernádija

"Most nezavisnih lista ne slaže se s time da vlada RH prepusti zaštitu i interesa i sigurnosti svoje države izmjenom zakona, što su pokušavale i prethodne vlade napraviti još od 2013., izbrisati jedan članak, čime će se zapravo legitimno prepustiti sve ono o čemu se sporilo i zbog čega je nepravomoćno osuđen prethodni predsjednik vlade Ivo Sanader: omogućit će se MOL-u da preuzme Inu", rekao je Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

"Riječ je o članku 10 Zakona o privatizaciji Ine, a upravo je taj članak spriječio MOL da uspije u dosadašnjim namjerama da 'razmontira' Inu", dodao je.

1 / 15
Petrov i Panenić govorili o Vladinom prepuštanju Ine MOL-u

"Po svemu sudeći, po dokumentu koji je vlada RH pustila u javno savjetovanje, gdje se govori o usklađivanju sa stečevinama Europske unije, izgleda da će taj članak ukinuti, te time dati alibi MOL-u da preuzme većinsko vlasništvo i da na kraju u potpunosti razmontira Inu", upozorio je Petrov.

Europska komisija tražila je od Hrvatske izmjenu Zakona o privatizaciji Ine u skladu s pravnim stečevinama Europske unije. Saborski zastupnik Tomislav Panenić pojasnio je kako bi to bilo na štetu RH, arbitražnog postupka i Ine kao vertikalno integrirane kompanije.

Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović Sad je pravo vrijeme za politički i diplomatski pritisak oko Hernádija

"Članak 10 je ključan jer regulira pitanja prodaje i stjecanja udjela u tvrtki. U njemu stoji da se, dok je RH vlasnik preko 25 posto udjela u Ini, imovinom većom od 25 posto ne može raspolagati bez suglasnosti Vlade, te da dok je RH vlasnik 10 i više posto dionica, ne može nitko steći preko 10 posto – a to znači preko 50 posto (dionica) – bez suglasnosti vlade."

"Vlada je Europskoj komisiji uputila usklađeni nacrt novoga prijedloga Zakona, zbog čega je privremeno obustavljen postupak protiv Hrvatske pokrenut prije godinu dana pred sudom EU, što upućuje na to da je EK zadovoljna izmjenama koje je predložila hrvatska vlada, odnosno, da promjene idu u smjeru zadovoljavanja zahtjeva Europske komisije, dakle, ukidanja članka 10", smatra Panenić.

Zsolt Hernádi mito od 10 milijuna eura Mađari Hernadija vjerojatno neće izručiti, a on iz Mađarske ne može

Kao jedan od mogućih scenarija u tome slučaju vidi mogućnost da MOL u kratkome roku prikaže dodatnih 1 posto udjela koliko mu nedostaje, te se etablira kao većinski vlasnik Ine, čime bi RH izgubila sva prava i ukinula sve barijere za samostalno odlučivanje MOL-a u upravljaju tom tvrtkom.

Ukidanjem toga članka ne samo da će se ukloniti sve prepreke za takav rasplet, već će time odluke Ive Sanadera dobiti legitimitet, smatra Panenić. "Ako izmijenimo zakon, niti jedan sud više neće potvrditi pravomoćnu presudu Sanaderu", upozorio je.

Hernadi Davanje mita Hernadijeva odvjetnica: Europski sud nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija

Most stoga zahtijeva da Vlada hrvatsku javnost transparentno i točno informira o sadržaju prijedloga te tome na koji način pristupa članku 10. "Smatramo da treba otvoriti javnu komunikaciju, Vlada mora objaviti koje su to izmjene koje planiraju donijeti", rekao je.

Na novinarsko pitanje što Hrvatska može i treba napraviti po pitanju odluke Europskog suda u Luksemburgu vezano uz izručenje Zsolta Hernadija, optuženog da je Sanaderu dao mito kako bi prepustio upravljačka prava u Ini Mađarima, Božo Petrov kazao je kako smatra da Hrvatska i dalje treba na isti način kao i do sada zahtijevati da se on izruči Hrvatskoj, napomenuvši kako je, međutim, "pitanje jesu li oni već na određeni način postigli dogovor".

Mostovcima odgovorio ministar Ćorić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u četvrtak je ocijenio da izjave čelnika Mosta u vezi najava izmjena Zakona o privatizaciji Ine upućuju na "potpuno nepoznavanje tematike" te izjavio da su s Europskom komisijom usuglašeni mehanizmi koji ostavljaju na snazi određena ograničena raspolaganja dionica koja su sukladna pravnoj stečevini. 

"Današnja izjava čelnika Mosta upućuje na potpuno nepoznavanje tematike i pojmova s ciljem dezinformiranja javnosti i medijskog populizma. U cilju osiguravanja zaštite hrvatskih nacionalnih interesa u području energetske sigurnosti i stabilnosti, u javnu raspravu je početkom kolovoza 2018. godine pušten Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga izmjene i dopune Zakona o privatizaciji Ine, što je zakonska obveza nositelja tog propisa, Ministarstva zaštite okoliša i energetike", rekao je Ćorić u izjavi za Hinu.

To je, dodaje, u skladu i s onime što je Vlada RH najavila krajem srpnja kada je Europska komisija potvrdila odgodu tužbe protiv Republike Hrvatske zbog neusklađenosti Zakona o privatizaciji Ine s europskom pravnom stečevinom.

"Tom je prilikom Vlada RH potvrdila da je još od najave tužbe u srpnju 2017. godine bila u stalnom kontaktu sa službama Europske komisije u vezi s neusklađenosti Zakona o privatizaciji Ine s pravnom stečevinom u dijelu koji se odnosi na slobodno kretanje kapitala i slobodi poslovnog nastana. Cilj konzultacija s Komisijom oko ovog pitanja bio je pronalaženje rješenja koje će biti u skladu sa zahtjevima pravne stečevine, bez potrebe podnošenja tužbe", ističe Ćorić.

"Važno je napomenuti da je još tijekom pregovora o članstvu u Europskoj uniji utvrđeno da su Zakonom o privatizaciji Ine propisana ograničenja za stjecanje dionica koja su suprotna pravnoj stečevini. Međutim, s Europskom komisijom su usuglašeni mehanizmi koji ostavljaju na snazi određena ograničenja raspolaganja dionicama koja su sukladna pravnoj stečevini, s ciljem osiguravanja sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom na hrvatskom tržištu te zaštite infrastrukture za opskrbu energijom. Upravo ti mehanizmi će biti ugrađeni u predmetni Zakon o privatizaciji Ine koji će time postati precizniji, jasniji i detaljniji u odnosu na svoj postojeći izričaj", ističe ministar zaštite okoliša i energetike.

Zaključuje kako je "iz svega navedenoga razvidno da (Božo) Petrov i (Tomislav) Panenić bezuspješno pokušavaju udahnuti život političkoj stranci čiji se rejting temelji isključivo na populizmu".

Ivo Sanader u pratnji odvjetnika dolazi na pripremno ročište za Ina-MOL

1 / 9
Ivo Sanader u pratnji odvjetnika dolazi na pripremno ročište za Ina-MOL
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • droza:

    "izgleda da će taj članak ukinuti"....tvrdi skupina veleumova iz doline Neretve. Zar nisu ti isti genijalci svojedobno tvrdili da je vrlo izgledno da dobivamo arbitražu Ina-Mol pred švicarskim sudim? Kad ono, dogodilo se upravo suprotno i sad danak toj njihovoj ... prikaži još! genijalnosti plaćamo upravo mi, porezni obveznici.... "izgleda", kaže Petrov..hahahahahaha...

  • Jure i Max:

    Samo je HDZ sposoban vodit drzavu u bolju buducnost...Zivio hdz.

  • koraknaprijed:

    MOST je najveća prevara u povijesti Hrvatske,ništa nisu napravili ili pokazali osim osigurali pod prosječnim čobanima Pertrovu,Grmoji,Bulju i drugima, visoko plaćene saborske pozicije