Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autorska prava

Kraj besplatnog prepisivanja tekstova iz drugih medija?

novine
Slavko Midžor/PIXSELL
10.01.2013.
u 14:08

DZNAP radi na projektu čiji je cilj zaštita novinarskih autorskih prava te će pokušati srediti tržište tako da se naplaćuje preuzimanje tuđeg autorskog sadržaja

Irska nacionalna organizacija novina, National Newspapers of Ireland (NNI), koja predstavlja 16 dnevnih te 25 lokalnih i regionalnih novina, traži naknadu za objavljivanje linkova na njihov sadržaj, piše Poslovni dnevnik. Traže, naime, plaćanje licence od tvrtki i udruga koje linkaju sadržaj s njihovih portala u komercijalne svrhe. Od dobrovoljne udruge za pomoć zlostavljanim ženama \"Women´s Aid\" tražili da kupe linencu iz razloga jer je udruga na svoje stranice stavili link u kojem jedan od izdavača iz NNI piše pohvalno o njihovim aktivnostima i to su im htjeli naplatiti 300 eura.

Hrvatski medijski stručnjaci pozdravljaju takav model i podržavaju naplatu sadržaja na internetu.

– Model koji rade Irci moguć je na uređenom tržištu što naše nije – kaže Ivica Grčar, predsjednik Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

Ipak, DZNAP radi na projektu čiji je cilj zaštita novinarskih autorskih prava tako da bi do promjena moglo doći i na našem medijskom tržištu.

– Pokušat  ćemo srediti tržište tako da se naplaćuje preuzimanje tuđeg autorskog sadržaja – kaže Grčar. Objašnjava da se radi o projektu stvaranja internet stranice, koja bi bila dio DZNAP-a, a koja bi prepoznavala sve istovjetne tekstove.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije