Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Zašto Kosovo ima četiri pozivna broja i zašto zastavu zovu ručnikom?

Na službenoj kosovskoj zastavi obris je njegova teritorija i šest žutih zvijezda, koje predstavljaju šest etničkih skupina, na plavoj podlozi. Kosovski Albanci, uvjereni da im je takvu zastavu nametnula međunarodna zajednica, zovu je ručnikom.
17. veljače 2018. u 12:35 37 komentara 6198 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kosovo, koje danas slavi desetu godišnjicu neovisnosti, ima zastavu za koju nitko ne mari, čak četiri telefonska pozivna broja i ponosi se osvajačicom zlatne olimpijske medalje. 

Radnici NESTAŠICA RADNE SNAGE Hrvatske tvrtke uvoze autobuse radnika s Kosova

Na službenoj kosovskoj zastavi obris je njegova teritorija i šest žutih zvijezda, koje predstavljaju šest etničkih skupina, na plavoj podlozi. Kosovski Albanci, uvjereni da im je takvu zastavu nametnula međunarodna zajednica, zovu je ručnikom. Zastava koja se posvuda vijori je ona albanska, s dvoglavim orlom na crvenoj podlozi. Vidjeti se mogu i brojne američke zastave u znak zahvalnosti za presudnu ulogu Sjedinjenih Država u stjecanju neovisnosti.

U područjima sa srpskom većinom 'ručnika' nema nigdje, ondje dominira srpska zastava. Zbog srpskog protivljenja kosovskoj neovisnosti, zemlja ima četiri telefonska pozivna broja. Srpski +381 za fiksne linije, te monegaški +377 i slovenski +386 za mobilnu telefoniju. Kosovu je nakon postizanja dogovora s Beogradom odobren njegov broj +383, koji će biti potpuno operativan do kraja godine.

Nacionalna junakinja je judašica Majlinda Kelmendi, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016., prve u kosovskoj povijesti. Kosovo se koristi sportom kao diplomatskim oruđem i na nezadovoljstvo Srbije od 2014. član je Međunarodnog olimpijskog odbora.

Prošli su tjedan Kosovari ponosno poslali svog jedinog natjecatelja, skijaša Albina Tahrija na ZOI u Pjongčangu. Oko 700.000 kosovskih Albanaca živi u inozemstvu, većinom u Švicarskoj i Njemačkoj.

Dijaspora je toliko moćna da ima i svoje ministarstvo. U prvih deset mjeseci 2017. iz dijaspore je na Kosovo stiglo 620 milijuna eura, što je neizostavan doprinos funkcioniranju zemlje. Oko 95 posto kosovskih Albanaca su muslimani, ali jedna od najvećih rimokatoličkih crkava na Balkanu nalazi se u središtu Prištine.

Posvećena svetoj Majci Terezi, crkva je simbol zahvalnosti Zapadu za stečenu neovisnost.

Beograd: Aleksandar Vučić održao konferenciju povodom ubojstva Olivera Ivanovića ALEKSANDAR VUČIĆ Ne iseljavajte se s Kosova, tamo nas ne smije biti manje Kadri Veseli Predsjednik kosovskog parlamenta: vrijeme sukoba na Balkanu zauvijek je završeno Rita Ora Neovisnost Kosova Rita Ora najavila dolazak na Kosovo, a fanovi iz Srbije poludjeli na to

 

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Otkako sam došao živjeti ovdje na vaše prostore, jedna od čudnih stvari mi je zašto se riječ "šiptar" smatra uvredom, ako sami Albanci sebe tako nazivaju na svom albanskom jeziku. Nitko mi to nije znao objasniti...

 • pedi:

  Albanci imaju dva lica. Kad su apsolutna manjina (Hrvatska,Slovenija), mirni su i dobri poduzetnici koji samo hoće raditi svoj posao. Kap su većina ili ih ima fakat puno (Kosovo, Zap. Makedonija) onda su ratoborni divljaci koji na ljigav način napadaju ... prikaži još! (iz zasjede) i uzimaju ono što nikada nije bilo njihovo. Nisam za Srbe, al Siptari su sto puta gori!

 • onill:

  Do dolaska otomana albanci su bili pravoslavno stanovnistvo. Na njihovu zalost zulum turaka tamo je bio najveci. U istoriji nije zabelezeno neprijateljstvo Srba sa albancima ko sto je recimo bilo sa Bugarima, sve do novijeg vremena.