Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Korona još jednom potvrdila nemoć našeg agrara

Poljoprivrednike se u koroni pozivalo da dignu proizvodnju, a kad se to dogodilo, uvoz voća i povrća ponovno raste
05. srpnja 2020. u 11:04 6 komentara 813 prikaza
poljoprivreda
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dok se u Hrvatskoj naveliko predstavlja nova strategija poljoprivrede do 2030., koja u fokus stavlja povećanje domaće samodostatnosti, konkurentnosti te produktivnosti za čak 125%, korona u prvi plan iz agrara izvlači najgore.

Zagreb: Građani nose zaštitne maske i u javnom prijevozu i na otvorenom STRAH, DEPRESIJA, NASILJE Stručnjaci upozoravaju: Ne fokusiramo li se i na psihičko zdravlje nacije, posljedice će biti teške

Ne samo da hrane nemamo dovoljno za vlastite potrebe, nego nam je i u jeku sezone domaćeg voća i povrća draže ono uvozno. Čini se da smo preko noći zaboravili na zatvorene granice zbog COVID-19, kad su police trgovačkih lanaca zjapile poluprazne pa se, dočim se normalizirao protok roba, navalilo na uvozni “jeftilen”, kojemu je do prije nekoliko tjedana i cijena na akciji bila dvostruko viša negoli je danas prispjeloj domaćoj robi koju su zagovarali i političari i trgovci – i građani.

Otužna kombinacija slabe kupovne moći potrošača, neorganiziranih seljaka, manjka turističke potražnje, politike trgovačkih lanaca, a i nebrige, nezainteresiranosti i/ ili nemoći države da stane na kraj poraznim trendovima kad su u pitanju jadna domaća proizvodnja i enorman uvoz, tek probuđeni lokalpatriotizam ponovno je stavila u zadnji plan. Slovenci, Austrijanci, Nijemci... bojkotirat će uvozno – i trgovce koji se drznu uvoziti strano voće i povrće dok god ima lokalnog, a u Hrvatskoj pravila i dalje kroje najniža cijena i upitna kvaliteta, kraj koje toliko zazivana domaća proizvodnja nema šanse.

Dapače, poljoprivrednike se i pozivalo da u koroni dignu proizvodnju, mnogi od njih bili su i glavni “manekeni” trgovaca koji “preferiraju” lokalno, a kad se to dogodilo, uvoz povrća raste dvoznamenkasto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. Slabi i nekonkurentni poljoprivrednici, koji nikako da shvate kako samo udruženi imaju šanse postavljati pravila trgovcima, ponovno zdvajaju kako im se dio ljetine ni ne isplati brati pa u zemlji u kojoj posljednjih godina “rastu” samo poticaji, produktivnost i vrijednost poljoprivrede opetovano padaju pod težinom uvozne robe, tetošene prikrivenim subvencijama nekih drugih zemalja.

Ilustracija IVAN HRSTIĆ Suživot s koronavirusom - pandemija histerije tek počinje

Je li nam doista budućnost u proizvodnji i izvozu sirovina poput pšenice i kukuruza, kojima drugi daju dodanu vrijednost i vraćaju nam ih kao stočnu hranu, tjesteninu, kruh, peciva... – i koji su najbolji dokaz da se samo najmanje uloženog rada po hektaru u nas najviše isplati? Ili i ne znamo bolje?

Dobro je znati
Cijelo vrijeme pogrešno radimo pire-krumpir, evo kako postići najbolju teksturu
Beethovenova 10. simfonija dovršena uz pomoć umjetne inteligencije
NEVJEROJATNO
Beethovenova 10. simfonija dovršena uz pomoć umjetne inteligencije
 • Avatar kiselica
  kiselica:

  U poljoprivredu se svi razumiju. Nedavno sam citao clanak da su se Englezi doselili u HR i rade na stvaranju OPG. Kako to da se njima isplati a nasim ljudima ne.

 • Deleted user:

  kupio sam kod opg krastavac i crveni luk kod nas ne u trgovini čisto smeče ko da jedem repu umjesto luka a krastavci dno dna toliko o našim opg

 • sisavac:

  Nemamo mi domoljublja za više od 5 min deranja na šanku. Omalovažavamo sve druge, divimo se, posebno nijemcima i austrijancima kako vole domaće, kako se njihovi trgovci plaše kvalifikacije uvoznika jeftinih proizvoda na uštrb domaćih... A sami, kao ljudi, narod, ... prikaži još! kuoujemo isključivo strano, i najjeftinije. Daleko smo mi od naroda, i za to nam nisu krivi političari.