Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Golčić

Koprivnički vijećnici dužni su objasniti imenovanje bez natječaja

GlasovanjeKC
Foto: Marijan Sušenj
02.04.2014.
u 08:27

Svoju odluku vijećnici su dužni objasniti gimnazijalcima i studentima, koji očekuju napredak u društvu na temelju pameti, znanja, sposobnosti i rezultata

Imenovanje Martine Golčić za novu direktoricu javne gradske tvrtke Koprivnički poduzetnik, za što je preksinoć šutke i pognute glave ruke podignulo deset vijećnika iz redova vladajuće u Koprivnici SDP-ove koalicije, u sebi sadrži najmanje dvije dimenzije koje valja propitati - moralnu i pravosudnu.

Bez natječaja

Moralna dilema glasila bi ovako: je li pristojno i pošteno na čelo javne gradske tvrtke Koprivnički poduzetnik bez javnog natječaja, bez izloženog programa, beskrupuloznom silom političke većine, imenovati menadžericu koja je nakon desetak godina vođenja druge javne gradske tvrtke, Trga, ostavila tolike gubitke da se zbog njih po hitnom postupku mora reorganizirati čitav sustav javnih koprivničkih poduzeća kako ne bi kolabirao?

Vijećnici što su podigli ruke smatraju da je to imenovanje pristojno, moralno i pošteno. Javnost ima pravo tražiti da to javno argumentirano objasne. To na sjednici nisu učinili.

Ponajprije gimnazijalcima i studentima, koji se školuju u očekivanju da će u društvu napredovati zahvaljujući svojoj pameti, znanju, sposobnostima i rezultatima, a onda i biračima, koji su ih odabrali da pažljivo, kako se to kaže “u duhu dobra gospodara”, skrbe o javnoj imovini - pa tako i o poslovanju javnih gradskih poduzeća - dužni su objasniti motive iz kojih su preksinoć šutke i pognute glave podignuli svoje ruke.

Plakatiranje

Sve dok se oni ne oglase, nije nepristojno, nemoralno i nepošteno postaviti tezu da je njihovo glasovanje možda motivirano nekim drugim razlozima. Kojima?

E, tu je potencijalna pravosudna dimenzija premještaja Martine Golčić. Ona je upućena u mnoge tajne funkcioniranja gradske uprave u zadnjih desetak godina. U tijekove novca. U predizborno plakatiranje. U podizanje kredita. Ona zna tko je donosio štetne odluke. Kroz njezine ruke, kroz Trg, prošlo je mnogo proračunskih milijuna.

Ovakav premještaj s jedne na drugu direktorsku poziciju (u nedostatku razumnog, svima shvatljivog objašnjenja) u uređenim državama i gradovima momentalno bi zainteresirao institucije zadužene za kontrolu zakonitosti trošenja javnog novca i za borbu protiv korupcije.

Komentara 2

BR
Brankoz
10:39 02.04.2014.

Odlično g. Šlabek, nevjerovatno stvari se događaju u Koprivnici!

Avatar tkozna
tkozna
08:33 03.04.2014.

Ma i najregularnije proveden natječaj može i mora izabrati osobu za koju je isti raspisan, da nije nemoralno oni bi i sliku stavili. Ovako su "uštedili" (uh što mi je ovo uštedili poznato), jer nisu raspisati natječaj. Hi hi hihi kako ono reče Zoran mi smo za HDZ Bundes liga, ahaaaaaaaaaa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije