Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komadina plutajući LNG u prostornom planu ima od 2013.

Komadina argumentira da je za kopneni terminal izdana lokacijska dozvola, što nije slučaj za plutajući terminal
28. svibnja 2018. u 14:13 10 komentara 488 prikaza
Jedan od nacionalnih prioriteta bila bi izgradnja plutajućeg LNG terminala na Krku
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Plutajući terminal u Omišlju ekonomski je neisplativ i štetan, a i ekološka je prijetnja, čvrst je stav župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine.

Barbara Dorić Barbara Dorić: LNG terminal na 
Krku počet će raditi 
u listopadu 2020.

No istodobno još od 2013. nije promijenio Prostorni plan županije kojim je zapravo predviđena mogućnost gradnje plutajućeg LNG terminala na lokaciji na kojoj ga Vlada planira i graditi. Komadina upozorava da plutajući terminal nije u hrvatskom ni u lokalnom interesu, već u interesu stranih kompanija.

Tri faze izgradnje

Ipak se u članku 219. prostornog plana PGŽ-a predviđa gradnja LNG terminala u proizvodnoj zoni Omišalj u tri faze, dok se u prilogu dokumenta ističe kako u prvoj fazi postoji mogućnost regasifikacije ukapljenog prirodnog plina na privezu, odnosno osiguranje mogućnosti prihvata brodova s ugrađenim sustavom za uplinjavanje te mogućnost prihvata plina s brodova i upuštanje u magistralni plinski sustav. Župan Komadina objašnjava da te odredbe treba znati pročitati pa uvjerava da je mogućnost plutajućeg terminala u prostornim planovima spomenuta isključivo kao interventna mjera, odnosno samo da bi se omogućilo poslovanje tijekom izgradnje kopnenog terminala pa svoj stav dokazuje i činjenicom da je za kopneni terminal izdana lokacijska dozvola što nije slučaj za plutajući terminal. Ipak, činjenica je da prostorni plan nije izmijenjen i da u njemu na više mjesta stoji opcija plutajućeg terminala, a informacija je posebno zanimljiva u kontekstu očekivanja glasovanja o zakonu koji popularno nazivaju lex LNG, a na koji je SDP podnio stotine amandmana.

Jedan od nacionalnih prioriteta bila bi izgradnja plutajućeg LNG terminala na Krku
1 / 9
Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku

U bazenima više klora

– Vlada je 2016. godine, upravo u skladu sa županijskim prostornim planom, donijela odluku o faznoj gradnji, stoga su netočne i neistinite informacije da plutajući terminal nije u skladu s prostornim planovima – pojasnila nam je direktorica LNG-a Hrvatske Barbara Dorić te napomenula da se u tim planovima spominje i mogućnost iskorištavanja mora za potrebe rada terminala. Točnije, spominje se “iskorištavanje topline mora za potrebe velikih termoenergetskih objekata kao što je terminal za ukapljeni prirodni plin, u onom dijelu gdje se viškovi rashladne energije ne mogu potpuno iskoristiti od okolnih potrošača”.

Župan Komadina tvrdi pak da bi korištenje mora za uplinjavanje i klora za čišćenje bio ekocid. U LNG-u Hrvatske tvrde da dopuštene količine klora nisu opasne.

– Terminalu je dopuštena koncentracija ostatnog klora za ispusne vode od 0,1 mg po litri ispuštene morske vode, u vodi za piće je dopušteno 0,5 mg klora po litri vode, a u bazenima čak 1,02 mg klora po litri. S našeg terminala, ako radi punim kapacitetom, godišnje će izaći nešto malo više od pet tona ostatnog klora, dok tijekom jedne godine iz kanalizacije općine Omišalj izađe 104 tone biokemijski neobrađene kanalizacijske otpadne vode, u kojoj ima puno više klora i varikine nego na LNG terminalu – pojašnjava Barbara Dorić koja odnedavno vodi cijeli projekt.

Anvar Azimov ANVAR AZIMOV Za LNG na Krku Rusija bi vam mogla dati milijarde Jedan od nacionalnih prioriteta bila bi izgradnja plutajućeg LNG terminala na Krku Štetni projekti Zbog LNG terminala na Krku Zelena akcija tužila Ministarstvo zaštite okoliša Sabor - sjednica Oporba poručila: 'Lex LNG je silovanje demokracije i druga faza rasprodaje Hrvatske'
ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
 • mobitel20:

  Ma naravno da Kmeri lazu. Svakome normalnom jasno je kao dan da je upregnut ideolosko-koruptivni lobi koji ima visestruke koristi od toga da HR ne postane i energetski partner USA. Sada je samo pitanje jesmo li u pptpunosti okupirani od ... prikaži još!d tih , jos uvijek zaostalih snaga iz ranih 90-tih...

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ako će zahtjev za lokacijskom biti predan za vrijeme važenja ovog prostornog plana županije, nema više nikakvih izmjena plana koje bi spriječile gradnju. komadina je deklaratorno i populistički sada protiv plutajućeg lng terminala, a faktički deset godina radi na njemu. ... prikaži još! sad biti protiv lng-a kojeg imaš u prostornom planu je smiješno, i nevažeće. uvjeti se izdaju na temelju važećih dokumenata, ne želja i stavova koje nameće 'narod'. logika, čisti razum, rokovi, datumi, dokumenti koji su važeći sad, su važniji od svega što oni 'žele'.

 • nogogaz:

  Cak je i EU trazila od taljana da o tom razgovaraju sa nama i slovencima jer je utjecaj takvog terminala toliko velik da obuhvata slovensko more i našu istru. Opasno, vrlo vrlo opasno, pogotova sada kad su klimatske promjene tako brze.