Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog LNG terminala na Krku Zelena akcija tužila Ministarstvo zaštite okoliša

Među sadržajnim nedostacima Studije, u Zelenoj akciji ističu i korištenja morske vode za uplinjavanje. Kažu da izrađivač Studije navodi kako se ne očekuje negativan utjecaj
21. svibnja 2018. u 15:27 7 komentara 169 prikaza
Jedan od nacionalnih prioriteta bila bi izgradnja plutajućeg LNG terminala na Krku
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Zelena akcija je uputila tužbu Upravnom sudu u Rijeci protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o prihvatljivosti zahvata plutajućeg LNG terminala za okoliš, priopćila je u ponedjeljak Zelena akcija.

Anvar Azimov ANVAR AZIMOV Za LNG na Krku Rusija bi vam mogla dati milijarde

-Smatramo kako s obzirom na manjkavosti Studije o utjecaju na okoliš, te određene propuste i greške u proceduri, Upravni sud treba poništiti Rješenje Ministarstva', izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije, voditeljica kampanje 'Kontra LNG-a'.

U Studiji se, kaže, navodi 'fazna izgradnja terminala za ukapljeni prirodni plin', to jest spominju se 'dvije faze projekta' pri čemu je plutajući terminal prva faza, a kopneni terminal druga faza. -Međutim, usprkos činjenici kako su te dvije 'faze' neodvojivo povezani dijelovi jednog zahvata u okoliš, sam projekt je rascjepkan na dva manja projekta', navela je u priopćenju Mileta. 

Predsjednica Zelene akcije, pravnica Željka Leljak Gracin rekla je kako je prema tumačenjima Direktive o procjeni utjecaja zahvata na okoliš, zabranjeno jedan zahvat dijeliti na više manjih kako bi se na obmanjujući način smanjio njihov ukupni utjecaj na okoliš. -Procjenu utjecaja na okoliš potrebno je napraviti za cjelokupni zahvat', istaknula je Leljak Gracin. 

Osim toga, kazala je, u Studiji nedostaju različite varijante zahvata u okoliš. -To znači da nije obrađena nulta varijanta, odnosno varijanta u kojoj se objekt ne gradi, niti različite varijante lokacije za smještaj zahvata ili uopće varijantna rješenja plutajućeg terminala. U Rješenju Ministarstva se navodi kako je primjedba o nedostatku analize varijantnih rješenja djelomično usvojena tijekom javne rasprave, no ne navodi se da je ta nepravilnost u konačnici i uklonjena. Stoga je očigledno kako je Rješenje doneseno usprkos ovom nedostatku Studije', rekla je Leljak Gracin.

Jedan od nacionalnih prioriteta bila bi izgradnja plutajućeg LNG terminala na Krku
1 / 10
Omišalj: Građani protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala

Dodala je kako se u tužbi dokazuje i kako izgradnja plutajućeg terminala nije u skladu s Prostornim planom uređenja Općine Omišalj. 'Prostornim planom nisu utvrđeni lokacijski i drugi uvjeti za izgradnju luke i plutajućeg terminala, slijedom čega taj terminal nije planiran Prostornim planom Općine Omišalj niti Prostornim planom Primorsko-goranske županije kao planom višeg reda', rekla je.

Među sadržajnim nedostacima Studije, u Zelenoj akciji ističu i korištenja morske vode za uplinjavanje. Kažu da izrađivač Studije navodi kako se ne očekuje negativan utjecaj.

- Ovakva je teza jednostavno šokantna s obzirom na količinu vjerodostojnih i relevantnih podataka koji govore upravo suprotno", kazala je Mileta i dodala kako su primjerice u Italiji okolišne organizacije tužile vlasnika LNG postrojenja kod mjesta Porto Viro zbog ekološke katastrofe. Na sudu je 2016. godine dokazana povezanost ekološke katastrofe s ispuštanjem klorirane morske vode iz LNG terminala, ali su čelnici oslobođeni krivnje jer su prošli postupak procjene utjecaja i dobili dozvolu za taj način rada. "Očekuje li to i nas?', pita Mileta.

Dodala je kako je za Studiju utjecaja na okoliš za kopneni LNG terminal na Krku, koja je rađena 2013.-2014. godine, temeljni preduvjet bila zabrana korištenja morske vode za uplinjavanje koju je nametnulo baš samo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zbog poznatih štetnih učinaka usisavanja i ispuštanja klorirane vode u morski okoliš. Potpuno suprotno tadašnjem stavu, kaže Mileta, Ministarstvo je za plutajući terminal prihvatilo korištenja morske vode za uplinjavanje.

- Nadamo se kako će Upravni sud obaviti posao kojeg Ministarstvo zaštite okoliša nije bilo u stanju obaviti, jer je očigledno da studije utjecaja na okoliš služe samo kao opravdanje za štetne projekte', zaključila je Mileta.

Tužbu je Zelena akcija uputila u petak, 18. svibnja.

Mladen Antunović Mladen Antunović: 'Tvrdnja da iza Gasfina stoji ruski kapital lažna je vijest' KONCESIJA NA 99 GODINA Lex LNG: Vlada izradila poseban zakon o terminalu u Omišlju Omišalj: Građani protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala Omišalj 'Ako dođe LNG, nema više Pippija, Molltelija, Hanza, a ni Günthera. Gotovi smo...'

 

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Markos:

  U cijem interesu ova "Zelena" blokira strateski projekt?

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Kladim se na desno jaje da su placeni od Rusa i Srba.

 • bf2:

  još jedna "udruga" koja se bavi subverzivnom djelatnošću protiv RH,i za to još dobiva novac iz proračuna...na žalost,puno projekata koji su mogli donijeti radna mjesta i novac su propali baš zbog takvih stranih plaćenika