Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komadina najavio veliko popuštanje mjera: 'U našoj županiji uskoro bez propusnice'

Istaknuo je kako se stoga može početi razgovarati o ublažavanju epidemioloških mjera poput ograničenja kretanja, čak i za cijeli prostor županije.
17. travnja 2020. u 15:48 2 komentara 1243 prikaza
Zlatko Komadina
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je u petak zadovoljstvo stabilnom situacijom u županiji vezano za zarazu koronavirusom, najavivši kao mogućnost okrupnjavanje područja kojima bi se građani mogli kretati bez propusnica, pa i za cijeli prostor županije.

Na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite Komadina je istaknuo kako se situacija u županiji kreće u dobrom smjeru, peti dan zaredom nije potvrđen nijedan novi slučaj. Istaknuo je kako se stoga može početi razgovarati o ublažavanju epidemioloških mjera poput ograničenja kretanja, čak i za cijeli prostor županije.

Vezano za najave mogućeg popuštanja mjera po raznim područjima u državi, ovisno o situaciji s razvojem epidemije, ustvrdio je kako se u tome ne bi trebalo voditi pravilom da se "konvoj kreće brzinom najsporijeg broda", već bi mjere decentraliziirano trebalo brže popuštati.

Davor Božinović STOŽER CIVILNE ZAŠTITE Božinović: Promišljeno i oprezno krećemo s popuštanjem mjera

Komadina je izrazio nezadovoljstvo odnosom državnih tijela prema bolničkom sustavu, istaknuvši da KBC Rijeka s državne razine dobija financijska sredstva, ali u isto vrijeme županijska specijalna bolnica Thalassotherapija u Crikvenici nije dobila ni kunu.

Državna razina očito ne smatra da se crikvenička bolnica bavi koronavirsuom, kazao je i napomenuo kako ta bolnica skrbi o zaraženima s lakšim simptomima koji prođu sve preglede na hitnom traktu riječkoga KBC-a, te mora biti uvrštena u bolnički sustav.

Pojačane mjere u domovima

Glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević najavio je da će kroz nekoliko dana u domovima socijalne skrbi, posebno onima koji brinu za starije i nemoćne, biti uvedene pojačane mjere.

Ministar Vili Beroš KORONAVIRUS Beroš: Kad budemo epidemiološki stabilni, slijedi postupno popuštanje mjera

Među tim mjerama su zabrana posjeta, dostave različitih predmeta izvana i izlazaka iz domova onima koji se mogu nesmetano kretati. Tu je i pojačano testiranje korisnika i zaposlenih, koji neće smjeti dolaziti na posao ako imaju bilo kakve naznake bolesti, nego će morati u samoizolaciji čekati da se utvrdi jesu li zaraženi.

Inače, županija trenutno bilježi 45 zaraženih, 22 osobe su ozdravile, a jedna je umrla u respiracijskom centru riječkog KBC-a su dvije osobe.

Jedna od njih je pacijent u dobi između 60 i 70 godina koji je već ranije bio hospitalizaran zbog infekcije koronavirusom, ali mu se stanje pogoršalo, a druga je 65-godišnakinja koja je u riječku bolnicu premještena iz Opće bolnice Gospić.

KORONAVIRUS Premijer Plenković o relaksaciji mjera: 'Epidemiološka slika nam to treba dopustiti'

Na Klinici za infektologiju u ovom se trenutku liječi 11 bolesnika. Kako bi se osigurala zaštita korisnika domova za starije osobe, u KBC je smješteno devetero štićenika koji se liječe na hemodijalizi.

PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • dam63:

    Hebes propusnice. Ionako ih svi imaju. Treba početi raditi.

  • Zbogom anemijo:

    Meni je samo važno da se nastavi obnova Titovog Galeba i da bude komemoracije u Jasenovcu, sve drugo je nebitno.