Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolovoz će imati dulja toplinska razdoblja od srpnja

Ne bih baš rekla da je ugodno s obzirom na to da sam trenutačno u Dalmaciji, gdje sunce prilično prži i vruće je, kaže Tea.
29. srpnja 2018. u 15:55 4 komentara 3764 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

S meteorologinjom Teom Blažević razgovoarali smo o vremenskoj prognozi za kolovoz i onome što se zbivalo u srpnju.

Zašto je srpanj u Hrvatskoj tako ugodan i nema jakih sparina i vrućina?

Ne bih baš rekla da je ugodno s obzirom na to da sam trenutačno u Dalmaciji, gdje sunce prilično prži i vruće je. Ali da, ove godine nema izraženih toplinskih valova, kao što je to bio slučaj prošlog ljeta. Radi se o tome da ove godine nikako da se uspostavi azorska anticiklona.

Ilustracija Mogući i toplinski valovi Pravo ljeto u kolovozu, ali ne vruće kao lani

Naime, da bi srpanj opravdao svoj naziv ljetnog mjeseca važna je azorska anticiklona. Anticiklonalno vrijeme sprečava prodore vlažnog i svježijeg zraka sa sjevera i zapada Europe, zbog čega srpanj uglavnom bude najtopliji ljetni mjesec.

Kakav će biti kolovoz? Hoće li biti velikih vrućina i hoće li napokon stići pravo ljeto ili će biti poput srpnja?

Munja Nevrijeme Europu pogodilo više od 566.000 munja: 'Stigao je sudnji dan...'

To da ljeto ove godine nije pravo ne možemo reći jer se onda postavlja pitanje koliko je uobičajeno da temperature dulji niz dana budu iznad 35 stupnjeva, kao što je to bio slučaj prošlog ljeta kad su oboreni brojni apsolutni temperaturni rekordi. Ipak, prema trenutačno dostupnim prognostičkim materijalima, kolovoz bi mogao biti nešto stabilniji, i veća je vjerojatnost za dulje periode iznadprosječne topline u odnosu na srpanj.

 | Autor : Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Što se događa u zemljama koje nisu poznate po toplini, a sada su pod ekstremnim temperaturama i ljudi umiru, na primjer Japan, Velika Britanija, Njemačka, skandinavske zemlje?

Klima se mijenja, na Zemlji je sve toplije, antropogenim utjecajem, odnosno čovjekovom manipulacijom, ali treba uzeti u obzir i druge faktore kad je u pitanju toplinski val na sjeveru Europe.

požar u Grčkoj Ekstremne temperature Toplinski valovi na sjevernoj hemisferi uzrokovali brojne žrtve

Naime, veliku ulogu u kreiranju vremenske slike Europe ima mlazna struja koja je pozicionirana nešto sjevernije nego što je to uobičajeno, vjerojatno pod utjecajem temperatura sjevernog Atlantika. Mlazna je struja atmosfersko strujanje vrlo velike brzine koje puše oko Zemlje, u smjeru zapad – istok.

Sjeverniji položaj mlazne struje dopušta anticikloni da se “udobno smjesti”. Anticiklona nad sjeverom Europe već dulje podržava stabilne vremenske prilike, zbog čega je u mnogim zemljama vruće kao nikad dosad. Velika vrućina i nedostatak oborina rezultiraju požarima i u Skandinaviji.

>> Uživanje u suncem okupanim slapovima Krke

1 / 8
IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.