Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEA BLAŽEVIĆ

Kolovoz će imati dulja toplinska razdoblja od srpnja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
1/2
29.07.2018.
u 15:55

Ne bih baš rekla da je ugodno s obzirom na to da sam trenutačno u Dalmaciji, gdje sunce prilično prži i vruće je, kaže Tea.

S meteorologinjom Teom Blažević razgovoarali smo o vremenskoj prognozi za kolovoz i onome što se zbivalo u srpnju.

Zašto je srpanj u Hrvatskoj tako ugodan i nema jakih sparina i vrućina?

Ne bih baš rekla da je ugodno s obzirom na to da sam trenutačno u Dalmaciji, gdje sunce prilično prži i vruće je. Ali da, ove godine nema izraženih toplinskih valova, kao što je to bio slučaj prošlog ljeta. Radi se o tome da ove godine nikako da se uspostavi azorska anticiklona.

Naime, da bi srpanj opravdao svoj naziv ljetnog mjeseca važna je azorska anticiklona. Anticiklonalno vrijeme sprečava prodore vlažnog i svježijeg zraka sa sjevera i zapada Europe, zbog čega srpanj uglavnom bude najtopliji ljetni mjesec.

Kakav će biti kolovoz? Hoće li biti velikih vrućina i hoće li napokon stići pravo ljeto ili će biti poput srpnja?

To da ljeto ove godine nije pravo ne možemo reći jer se onda postavlja pitanje koliko je uobičajeno da temperature dulji niz dana budu iznad 35 stupnjeva, kao što je to bio slučaj prošlog ljeta kad su oboreni brojni apsolutni temperaturni rekordi. Ipak, prema trenutačno dostupnim prognostičkim materijalima, kolovoz bi mogao biti nešto stabilniji, i veća je vjerojatnost za dulje periode iznadprosječne topline u odnosu na srpanj.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Što se događa u zemljama koje nisu poznate po toplini, a sada su pod ekstremnim temperaturama i ljudi umiru, na primjer Japan, Velika Britanija, Njemačka, skandinavske zemlje?

Klima se mijenja, na Zemlji je sve toplije, antropogenim utjecajem, odnosno čovjekovom manipulacijom, ali treba uzeti u obzir i druge faktore kad je u pitanju toplinski val na sjeveru Europe.

Naime, veliku ulogu u kreiranju vremenske slike Europe ima mlazna struja koja je pozicionirana nešto sjevernije nego što je to uobičajeno, vjerojatno pod utjecajem temperatura sjevernog Atlantika. Mlazna je struja atmosfersko strujanje vrlo velike brzine koje puše oko Zemlje, u smjeru zapad – istok.

Sjeverniji položaj mlazne struje dopušta anticikloni da se “udobno smjesti”. Anticiklona nad sjeverom Europe već dulje podržava stabilne vremenske prilike, zbog čega je u mnogim zemljama vruće kao nikad dosad. Velika vrućina i nedostatak oborina rezultiraju požarima i u Skandinaviji.

>> Uživanje u suncem okupanim slapovima Krke

1/8

Komentara 4

AU
austrougarskigeneral
17:47 29.07.2018.

kišno ljeto

Avatar siva_sova
siva_sova
21:27 29.07.2018.

jeeeee

DU
Deleted user
17:14 29.07.2018.

Obožavam ekstremne temperature zraka u ovo doba godine jer tako neću dobiti reumu. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije