Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Demografsko stanje je dramatično, država mora biti odlučnija'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom prilikom negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja
15. prosinca 2017. u 14:57 36 komentara 1203 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući danas u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

50. Zlatna pirueta Revija pobjednika Predsjednica Grabar-Kitarović s osmjehom gledala nastup svoje kćeri

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Kolinda Grabar-Kitarović
1 / 18
Koprivnica: Otvaranje privremenog Ureda predsjednice Republike Hrvatske

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom prilikom negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

"Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede," rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

"Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata," rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

Vlado Galić Vlado Galić Analitičar u timu obrane Gotovine novi je predsjedničin savjetnik

"U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika," kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

"Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja," rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

"Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji tako, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete," napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. "Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe," rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Pogledajte i galeriju nastupa predsjedničine kćeri:

Kolinda Grabar-Kitarović
1 / 11
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom u Domu sportova je pratila 50. Zlatnu piruetu, na kojoj je nastupala i njezina kćer 17-godišnja Katarina
Koprivnica: Otvaranje privremenog Ureda predsjednice Republike Hrvatske Grabar-Kitarović: 'Demografska kriza posljedica je i nekritičke politike štednje' Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Privremeni ured u Bjelovaru K. Grabar-Kitarović: 'Važno je da porezna uprava ne bude represivni aparat' Kolinda Grabar-Kitarović Obljetnica smrti Predsjednica Grabar-Kitarović: S ponosom se sjećamo prvog predsjednika
KUHAR ZAPALIO TWITTER
Gordon Ramsay rekao nešto od čega se Dalmatincima diže kosa na glavi, u raspravu se uključile i ambasade
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Vrlo jednostavno, Milanovic je pozivao Hrvate na selidbu vi ih zovite nazad . Imamo, zahvaljujuci ovoj vladi, gomilu radnih mjesta a premalo radne snage, zovite ljude nazad prije nego pocnete uvoziti strance i ostvarite SDPov san..

 • Avatar Bruno
  Bruno:

  Predsjednica puno radi za domovinu nakon 15 godina nesposobnih, lijenih crvenih uhljeba , prvi put ima i podrsku vlade.

 • vidum:

  Uh, da mi je samo znati kako ja umnožavam ove komentare?